حجت الاسلام احمد مبلغی، رییس دانشگاه مذاهب اسلامی در گفتگو با خبرنگار معارف خبرگزاری شبستان با تبیین و تشریح جایگاع روز عرفه در میان آموزه های اسلامی و اهمیت آن گفت: در میان روزها و شبها، گاه مناسبت هایی قرار گرفته است که آن روزها و شبها را از سایر شب ها و روزها ممتاز و متفاوت می کند. این جداسازی گاه در اعتبار مردم و نگاه و آداب آنها شکل گرفته است، مانند این که مردم یک کشور، روزی را بعنوان عید معرفی کرده و طبعا آن را از سایر روزها تمایز داده و به صورت ملی شادی کرده و جشن می گیرند. گاه این تمایز از سوی متدینین، یک روز خاص شمرده می شود که در این صورت نیز از اهمیت برخوردار است اما گاه این جداسازی ایام از سوی خداوند شکل گرفته است.
روزهایی که قابلیت های ویژه دارند
وی با ویژه عنوان کردن برخی ایام که توسط حضرت حق از سایر ایام و روزها متمایز می شوند تصریح کرد: این وضعیت که خود خداوند، مناسبتی را ایجاد و تمایزی میان یک روز با سایر روزها ایجاد کرده باشد از بهترین و نادرترین فرصت هایی است که در اختیار بشر است، برای آن که آن روز را بزرگ داشته و متناسب با مناسبت آن روز، از فرصت آن بهره های لازم را ببرد. بنابراین هنگامی که پای دخالت خدا در تعیین روزهای مهم به میان می آید نباید انتظار داشت که آن روز و آن اعتبار، تنها یک اعتبار صرف است. بلکه آن روز حقیقتا و تکوینا از یک غنا و درون داد و قابلیتی ویژه برخوردار است.
رییس دانشگاه مذاهب اسلامی خاطرنشان کرد: روز عرفه از روزهایی است که توسط دین بعنوان روزی خاص معرفی شده و شاید بتوان آن را در تمام ایام سال یک روز استثنایی دانست. کارکرد ویژه این روز آنست که یک نوع ارتباط مستقیم تر، بی واسطه تر و بی حجاب تر را میان بنده و خدا برقرار می کند. که هیچ روز دیگری چنین خاصیتی ندارد. البته در میان شبها، شبهای خاص ارتباط با خدا را داریم از جمله شبهای قدر. اما در میان روزها، عرفه یک استثنای به تمام معناست و افرادی که اندک استعدادی در تجربه های عرفانی و معرفتی و ارتباطی ویژه با خدا داشته اند، در احوالات خود این روز را روز حساس و مهمی یافته اند. یعنی در آن چیزی دریافت شده که در غیر این روز به هیچ وجه تجربه نشده است.
تنها دعای عشق ورزی با خدا
حجت الاسلام مبلغی افزود: این روز بخصوص اگر در صحرای عرفات باشد، از حال و هوای خاصی برخوردار است و افرادی که آن را در عرفات درک کرده یا می کنند شاهد تحول درونی خود هستند و این اتفاق، امری کم اهمیت و عادی نیست. دعای عرفه امام حسین علیه السلام در روز عرفه نیز مربوط به همین روز است که در صحرای عرفات بیان شده است و باید گفت نسبت به همه ادعیه از یک جهت امتیاز خاصی دارد که این امتیاز همان تفاوت روز عرفه با سایر روزهاست.
وی با اشاره به ویژگی خاص دعای عرفه حضرت اباعبدالله الحسین علیه السلام در این روز یادآور شد: این دعا دعای عشق با خداست. ما در میان تمام ادعیه و مناجات ها دعای عشق با خدا نداریم. دعای اظهار بندگی در برابر خدا داریم اما این دعا هم دعای بندگی است و هم دعای حب و عشق ورزی با خداوند. فقرات و فرازهایی از این دعا چنان از لطافت برخوردار است که در هیچ دعا و مناجاتی، هیچ ادبیات و عرفانی و هیچ شعر یا نثری، چنین لطافتی از سوی انسان نسبت به خدا تجلی نیافته و عرضه نشده است. دعای عرفه دعای گریه است اما گریه محبت، عشق، احساس و ابراز محبت به خدا کردن که در عین حال در چهارچوب تضرع بیان می شود.
درون مایه ها و نهفته های عرفه را دریابیم
حجت الاسلام مبلغی در رابطه با ارائه راهکارهای عملی برای استفاده و بهره مندی بیشتر از این فرصت خاطرنشان کرد: هرچه بیشتر در توضیح و تبیین پر لطافت این روز سرمایه گذاری کنیم توانسته ایم آن را مبنای یک تحول درونی در انسان قرار دهیم اما به شرط آن که این رفتار مشمول آداب کلیشه ای نشود. چرا که ما گاهی در بهترین برنامه ها و موقعیت ها، به جای سرمایه گذاری در درون مایه ها و نهفته های آن، تنها بر قرائت ها و خواندن های صوری تمرکز می کنیم و فرصت رجوع به درون و بهره گیری از درون را دست می دهیم.
وی افزود: این روز یک روز استثنایی در تاریخ بشری است که تاریخ مانند آن را به خود ندیده و نخواهد دید و دعای مخصوص این روز که دعای امام حسین علیه السلام است نیز یک دعای کاملا استثنایی است که فراتر از سایر دعاها و مناجاتهاست اما این بهترین بودن ها زمانی تحقق می یابد که این روز و این دعا را با رفتارهای کلیشه ای همانند سایر روزها نگذرانیم.
پایان پیام/
نظر شما