بررسی وجوه معنایی واژه "مولی"

خبرگزاری شبستان: برنامه "نسیم واژه‌ها" دوشنبه 22مهرماه به بحث درباره ترادف و وجوه قرآنی واژه "مولی " می پردازد.

به گزارش خبرگزاری شبستان، در برنامه "نسیم واژه ها" روز دوشنبه 22 مهرماه برای برای رسیدن به جواب سوال که واژه "مولی" در قرآن کریم در چه معانی به کار رفته است ، آیاتی را که کلمه‌ی مولی در آن آمده است بررسی می شود.
باید توجه داشت که در زبان عربی واژه‌ها و لغاتی داریم که دارای معانی متعددی می‌باشند، مانند همین ماده‌ی "ولی" که در صیغه‌ و شکل‌های مختلف بیش از 200 مرتبه در قرآن ذکر شده است، که در معانی مختلفی استعمال می‌شوند، از این رو برای انتخاب یکی از معانی متعدد آن، باید قرینه‌ای در کلام پیدا کرد که متناسب با آن معنا باشد، و این قرینه هم می‌تواند سیاق و محتوای خود آیه و یا آیات قبل و بعد باشد، در این مثال‌ها "مولی" دارای معانی متعددی است که دربرنامه "نسیم واژه ها" مورد بررسی قرار می گیرد.
خداوند در سوره‌ی حدید، آیه‌ی 15 می‌فرماید: "فالیوم لایؤخذ منکم فدیة ولا من الذین کفروا مأویکم النار هی مولکم وبئس المصیر" پس امروز نه از شما فدیه‌ای پذیرفته می‌شود و نه از کافران، و جایگاهتان آتش است و همان سرپرستتان می‌باشد، و چه بد جایگاهی است!
مولی در این آیه شریفه به یاور، سرپرست و سزاوار و مسلطمعنی شده است، و برخی روایات ناظر به معنای سزاوار می‌باشند.
در آیه‌ی 11 سوره‌ی محمد ـ صلی الله علیه و آله و سلم ـ آمده است "ذلک بأن الله مولی الذین آمنوا وأن الکافرین لامولی لهم" در این آیه واژه‌ی مولی به مالک و یاور،سرپرست، و حفظ‌کننده معنی شده است.
آیه‌ی 33 سوره‌ی نساء"لکل جعلنا مولی مما ترک الوالدان والأقربون" برای هر کس وارثانی قرار دادیم که از میراث پدر و مادر و نزدیکان ارث ببرند، واژه‌ی مولی در این آیه‌ی شریفه به سزاوارتر و سرپرست معنی شده است.
درسوره‌ی مریم آیه‌ی 5 "و انّی خفت للوالی من ورآءی وکانت امرأتی عاقراً فهب لی من لدنک ولیاً" و من از بستگانم بعد از خودم بیمناکم (که حقّ پاسداری از آیین تو را نگاه ندارند)، و (از طرفی) همسرم نازا و عقیم است، تو از نزد خود جانشینی به من ببخش، در این آیه، واژه‌ی مولی را به معنای خویشاوند (عموها و پسر عموها) گرفته‌اند، که صاحب اختیار میراث و اموال زکریا، و سزاوار و اولی معنی شده است.
سورة دخان آیه‌ی 41 "یوم لایغنی مولی عن مولی شیئاً ولاهم ینصرون" روزی که هیچ دوستی کمترین کمکی به دوستش نمی‌کند و از هیچ سو یاری نمی شوند، در این آیه واژه‌ی مولی به معنای دوست، کسی که حق دارد در امور دیگری تصرف کند می باشد، و همچنین به معنای کسی که وی نسبت به او ولایت دارد گرفته شده است.
به گزارش روابط عمومی رادیو قرآن، در آیات 5 سورا احزاب و 62سوره انعام نیز این واژه بکار رفته است, براین اساس می توان گفت واژه "مولی" معانی مانند خویشاوندی و قربت, پروردگار, دوست, هم عهد, وارثان, آزادکرده(عنقاء) را دارد.
شایان ذکر است؛ برنامه "نسیم واژه‌ها"به سردبیری و تهیه کنندگی فاطمه گنجی و کارشناسی سمیرا قنبری بامحوریت بررسی اشتراک لفظی واژگان به همت گروه فرهنگ و اندیشه رادیو قرآن روزهای زوج ساعت 12 و 45 دقیقه بر روی موج اف ام ردیف 100 مگاهرتز پخش می شود.

پایان پیام/

کد خبر 302615

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha