امریکا باید در ژنو ثابت کند به دنبال براندازی نظام ایران نیست

خبرگزاری شبستان: یک استراتژیست برجسته امریکایی در امور نظامی و امنیتی از دولت اوباما خواست در ژنو این اطمینان را در ایران ایجاد کند که به دنبال براندازی نظام نیست.<BR>

به گزارش خبرگزاری شبستان، یک استراتژیست برجسته امریکایی در امور نظامی و امنیتی از دولت اوباما خواست در ژنو این اطمینان را در ایران ایجاد کند که به دنبال براندازی نظام نیست. آنتونی کردزمن در مقاله ای که روز اول اکتبر 2013 (سه شنبه 9 مهر 1392) در وب سایت مرکز مطالعات راهبردی و بین المللی (CSIS) منتشر شده، با تاکید بر اهمیت استفاده از فرصت فعلی در دیپلماسی با ایران نوشت: «کسانی که با مذاکرات ایران و آمریکا مخالفند، باید درک کنند که الان تقریباً آخرین فرصت برای حل و فصل مشکل قبل از اینکه ایران به نقطه غیرقابل برگشت سیاسی و هسته ای برسد، ایجاد شده است . با توجه به سیاست در ایران، ‌اگر این اولین تلاش رئیس جمهور برای مذاکره به شکست بینجامد، فرصت دیگری وجود نخواهد داشت و آیت الله خامنه ای رهبر معظم ایران دیگر چنین انعطافی نشان نخواهد داد».

 

سایت ایران هسته ای در ادامه این خبر می نویسد: وی در ادامه خطرات از دست رفتن فرصت فعلی را چنین برشمرده است: «این آخرین فرصت قبل از آن است که اسرائیل بین حملات پیشگیرانه و ارتقاء دادن توانمندی حمله هسته ای خود برای رسیدن به برتری هسته ای یکی را انتخاب کند.این آخرین فرصت برای آمریکاست تا بین گزینه حمله پیشگیرانه و یک شکل قوی تر از مهار یکی را انتخاب کند. هر کسی که با این مذاکرات مخالفت می کند، باید زمان و پیامدهای دنبال نکردن این آخرین گزینه را در نظر بگیرد.گزینه های جایگزین، جنگ، حمله پیشگیرانه یا مسابقه تسلیحات هسته ای در خلیج فارس خواهد بود که ممکن است کنترل آنها بسیار سخت باشد. در عین حال، فرصتی برای حسن نیت، مذاکرات بی پایان و لفاظی باقی نمانده است».

 

کردزمن درباره ضرورت توجیه اعراب و اسراییل نسبت به این مذاکرات می نویسد: «اولین لازمه برای حل و فصل مسئله این است که با متحدان مان و دنیا تعامل کنیم. قدم های اول آمریکا برای گفتگو با ایران ترس و توهم توطئه در منطقه ایجاد کرده است. الان دوره ای است که اعتبار آمریکا به سبب موضع گیری هایش در مصر ، سوریه و بحرین به شدت تضعیف شده است. اقدام آمریکا موجب نگرانی اسرائیل نیز شده است. همچنین فضایی به وجود آمده است که ممکن است حمایت اروپا، روسیه، چین و سازمان ملل از تحریم ها علیه ایران را سست کند.آمریکا باید فوراً برای احیای اعتماد در منطقه اقدام کند و به اسرائیل ، ترکیه و کشورهای عرب خاطرنشان کند که اجازه نمی دهد امید بر تجربه پیروز شود، از شراکت امنیتی در منطقه دست نمی کشد و معامله با ایران را جایگزین متحدان کنونی نمی کند».

 

این تحلیلگر برجسته امریکایی سپس از دولت اوباما خواسته است که امتیازهای قابل توجهی را هم به ایران پیشنهاد کند. وی تاکید می کند: «آمریکا باید خاطرنشان کند که مشوق های عمده نیز وجود دارد.آمریکا نباید برای برنده شدن در مذاکرات تلاش کند بلکه باید فضایی ایجاد کند که در آن ایران احساس کند در برابر هر قدمی که بر می دارد، یک امتیاز می گیرد.آمریکا همچنین باید نشان دهد که به دنبال اصلاحات در ایران است نه تغییر رژیم. واشنگتن باید به ایران ثابت کند که حضور نظامی اش در منطقه یک تضمین امنینی برای متحدانش است نه تهدیدی برای ایران».

 

کردزمن درباره مسئله غنی سازی می نویسد: «آمریکا باید سطح قابل قبول غنی سازی در ایران را مشخص و شرایط آن را تعیین کندو با همکاری گروه 1+5، یک برنامه زمانی برای مذاکرات هسته ای تدوین کند». وی در ادامه درخواست های 1+5 از ایران را چنین فهرست می کند: «در خصوص تغییر در برنامه هسته ای نیز ایران باید ابعاد بحث برانگیز برنامه هسته ای اش را تعطیل کند و ثابت کند که قصد استفاده از فناوری هسته ای را برای رسیدن به توانمندی آستانه در آینده ندارد. این به معنای پایان همیشگی فعالیت های غنی سازی ایران نیست بلکه این کشور باید دستکم مرکز فردو را تعطیل کند، رآکتور آب سنگین اراک را اوراق کند یا این که تغییرات اساسی در آن به وجود آورد، به طوری که نتواند پلوتونیوم مورد نیاز یک بمب را تولید کند. رآکتور بوشهر به طور کامل بازرسی شود تا اطمینان حاصل شود که هیچ گونه انحرافی در آن صورت نگرفته است. فعالیت های مرکز نطنز و ذخایر موجود اورانیوم غنی شده به طور کامل تحت نظارت آژانس باشد و آژانس به تاسیسات مشکوک دسترسی پیدا کند».

 

وی در پایان نتیجه گرفته است اگر درباره موضوع هسته ای توافق شود ایران و امریکا می توانند درباره نقش منطقه ای ایران حرف بزنند: «در نهایت اگر در زمینه هسته ای پیشرفت حاصل شود، آمریکا و ایران می توانند مذاکرات خود را گسترش دهند و زمینه را برای ایجاد فضای اعتماد دوطرفه و تنش زدایی در منطقه فراهم کنند. این مسائل شامل نیروی غیرمتعارف ایران در خلیج فارس، نقش ایران در عراق، سوریه و لبنان و نقش نیروی قدس ایران در بی ثبات کردن منطقه است. اسرائیل و آمریکا باید بدانند که هر گونه مذاکره و نزدیک شدن به ایران شامل موضوعاتی فراتر از تهدید هسته ای ایران علیه اسرائیل است.این مذاکرات باید به تنش زدایی کلی در منطقه منجر شود».

پایان پیام/

 

کد خبر 302560

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha