نسل جوان را با خانه خدا پیوند دهیم

خبرگزاری شبستان: صدای رسای مؤذن، محراب و معنویت مسجد هر صاحب دلی را به خود جلب می کند باید اندیشید که چگونه می توان میان جوان و مسجد و به بیان دیگر میان دو زیبایی، پیوند و یگانگی آفرید.

به گزارش خبرگزاری شبستان از تبریز، دو نوجوان حدودا 13 و 14 ساله قبل از اذان در مسجد حضور پیدا کرده اند، شیطنت های دوران نوجوانی شور و نشاط آنان را دو چندان نشان می دهد. در گوشه ای از مسجد نیز تابلویی دیده می شود که در ردیف هر روز از ایام هفته دو نام حک شده است. عقربه های ساعت هنگام اذان را نشان می دهد، یکی از این نوجوانان با صدای زیبایش اذان را پشت میکروفن قرائت می کند؛ امام جماعت که در محراب می ایستد نوجوان دیگری خود را آماده تکبیرگویی می کند.


این تنها گوشه ای از روش های مشارکت دادن و جذب نوجوانان و جوانان در مسجد است، اما چه مقدار از نمازگزاران صفوف نماز جماعت مساجد ما از قشر نوجوان و جوان هستند؟ مسئولان، مردم و حتی امام جماعت و خادمان مسجد در افزایش جذابیت مساجد چه کرده اند؟


ویژگی‌ های مسجد جوان ‌پسند
یک کارشناس ارشد علوم قرآنی در گفتگو با خبرنگار خبرگزاری شبستان در تبریز با اشاره به اینکه امام جماعت، مهم‌ ترین عضو مدیریتی مسجد است، تصریح می کند: عملکرد امام جماعت، شخصیت وی و چگونگی برخورد او با جوانان، در ایجاد و کیفیت نگرش جوانان نسبت به دین و مسجد بسیار مؤثر است.


مهدی خواجوی خاطرنشان می کند: گاهی بیان نامعقول از مفاهیم دینی، عملی نشدن عدالت اجتماعی، توجه نکردن به نیازهای اساسی نسل جوان، استفاده ابزاری از دین به دست برخی سیاسیون، نبود برنامه‌ ریزی صحیح فرهنگی و شبیخون فرهنگی دشمنان برای انحراف نسل جوان، می‌تواند عامل چنین مسائلی باشد.


این کارشناس مذهبی با بیان اینکه روابط و احترام میان امام جماعت و جوانان، نباید در چارچوبی رسمی باقی بماند، عنوان می کند:این روابط باید به گونه‌ای باشد که امام جماعت یکی از دوستان جوانان به شمار ‌رود، او باید در مشکلات یار جوانان باشد، موفقیت‌هایشان را تبریک بگوید، غمخوارشان باشد، هدایای کوچکی به عنوان یادگاری به آنان تقدیم کند.


کارشناس ارشد علوم قرآنی با تاکید بر اینکه هیئت امنا، هیئت مدیره مسجد است که همه فعالیت‌های مسجد را سمت و سو می ‌دهد، اظهار می دارد: عضویت یکی از جوانان متعهد در هیئت امنا، نوعی ارزش قائل شدن برای آن است، شایسته است بزرگ‌‌ترها، اعضای هیئت امنا و امام جماعت، برای فعالیت‌های گوناگون مسجد، نظر جوانان را جویا شوند و در صورت امکان، پیشنهادهایشان را اجرا کنند.


خواجوی با اشاره به اینکه برخی از کارهای مسجد را می‌توان به طور کلی یا جزئی به جوانان واگذار کرد، تصریح می کند: این اقدامات با توجه به روحیه جوانان سبب ایجاد وابستگی آنان به مسجد می ‌شود، به‌ گونه‌ای که مسجد را از آن خود دانسته و از آن جدا نخواهند شد.


خانواده و مدرسه پل ارتباطی مسجد و جوانان هستند
کارشناس مدیریت آموزشی در گفتگو با ما مسجد را مهم ترین عامل ایجاد پیوند بین جوانان با خداوند می داند و می گوید: صدای رسای مؤذن، محراب و معنویت مسجد هر صاحب دلی را به خود جلب می کند باید اندیشید که چگونه می توان میان جوان و مسجد و به بیان دیگر میان دو زیبایی، پیوند و یگانگی آفرید.


جعفر صادقی فر با بیان اینکه خانواده به عنوان نخستین کانون تعلیم و تربیت نقش عمده ای در برقراری ارتباط بین جوان یا مساجد دارد و مدرسه به عنوان خانه دوم می تواند پل ارتباطی بین جوان و مسجد باشد، می گوید: اگر با آنان با صداقت و احترام برخورد شود به سهولت می توان در این دوره از حیات در عمق دل و صفای قلب او نفوذ کرد و در کتاب هدایت، همدلی باشد.


وی با اشاره به اینکه مسئولان مساجد باید با تحمل و بردباری و انعطاف پذیری، با جوانان بزرگوارانه برخورد کنند، تصریح کرد: متولیان مسجد باید چون پدری دلسوز، دست نوازش بر سر فرزندان خود بکشند و ارتباط عاطفی را بر ارتباط دستوری و خشک مقدم دارند، پرگویی، مکررگویی و ارتباط مستقیم آمرانه و دستوری باعث دلزدگی و نفرت و دین گریزی جوانان می شود.


کارشناس مدیریت آموزشی با تاکید بر اینکه روابط جوان با مسجد در حد زیادی بستگی به نوع برخورد و رفتار امام جماعت و الگوهای جامعه دارد، می گوید: توصیه های کلامی در صورتی که با رعایت نکات روان شناختی انجام گیرد تأثیری بسزا خواهد داشت ولی عدم هماهنگی میان قول و فعل، پند واندرز مربیان را بی اعتبار می کند، فرزندان ما پیش از آن که به گفتار ما نظر کنند اعمال ما را زیر نظر می گیرند.


ضرورت مقابله مسجد با رسانه‌ های نوظهور 
حجت الاسلام فقری، امام جماعت مسجد حضرت ابوالفضل(ع) با بیان اینکه مسجد مرکز تربیت نیروهای مورد نیاز جامعه اسلامی است، خاطرنشان می کند: از صدر اسلام تا زمان کنونی، تمام نیروهای ارزشی که از حیث ایمان و نشر معارف قرآن، مؤثر و مفید بوده‌اند از کسانی به شمار می‌ روند که در این پایگاه مقدس تربیت و رشد یافته‌اند.


وی با اشاره به لزوم آسیب‌شناسی مباحث مربوط به مسجد به ویژه در حوزه امور تربیتی از سوی متولیان مساجد، تصریح می کند: دشمنان ما وقتی احساس می ‌کنند که از مرکز قوی چون مسجد سیلی می‌ خورند، بدون شک آرام نگرفته و دست به برنامه‌ ریزی‌ های خاص خود می ‌زنند تا این جایگاه بسیار مهم را در جامعه اسلامی تضعیف کنند.


حجت الاسلام فقری با بیان اینکه باید اثرگذاری و میزان پرداختن رسانه‌های جمعی به مقوله مساجد مورد تجزیه و تحلیل و ارزیابی دقیق قرار گیرد، خاطرنشان می کند: با توجه به اینکه رسانه‌ها در ایجاد موج ارزش‌ها، اثرگذاری بالایی دارند، می ‌توانند در تقویت پایگاه مساجد و تشویق و ترغیب نسل جوان به حضور در این اماکن مقدس، نقش بسیار مهمی را ایفا کنند.


وی با تاکید بر لزوم به روز کردن مساجد به منظور جذب افراد، ابراز می دارد: مسجد باید بتواند قدرت مقابله با رسانه‌های نوظهور را داشته باشد و در عرصه‌های فرهنگی و تبلیغی این اثرگذاری خود را اعمال کنند.


امام جماعت مسجد حضرت ابوالفضل(ع) تاکید می کند: اگر در برخی مساجد نسل جوان حضور کمرنگی دارد، باید این ضعف آسیب‌ شناسی شود و لازم است که دست ‌اندرکاران مساجد در این گونه امور همفکری کنند و در سیاست‌ گذاری‌ها و برنامه‌ ریزی‌ها به دنبال راهکار باشند.


گفتار حکیمانه بهترین روش جذب جوانان به مسجد است
حجت الاسلام محسن قرائتی از جمله مبلغان و روحانیونی است که در بین قشر جوان طرفداران خاصی دارد و از همین رو بسیاری از جوانان به تفسیر قرآن و حضور در مسجد ترغیب شدند که باید روش ایشان در سطح گسترده ای اجرایی شود.


به خاطر دارم، حجت الاسلام محسن قرائتی در دوره فرهنگی آموزشی ائمه جماعات مساجد کشور، به نکاتی در خصوص سخنرانی و منبر ائمه جماعات در مساجد اشاره کرد و ابراز داشت: سخنرانی‌ها باید وحی و از کلام خدا باشد، قرائت خطبه‌های طولانی در ابتدای سخنرانی ضرورتی ندارد و باید حذف شود.


رییس ستاد اقامه نماز کشور توجه به جوانان در جذب به مسجد را مورد تأکید قرار داد و در خصوص بهترین روش جذب جوانان و نوجوانان تصریح کرد: بهترین شیوه برای جذب جوانان گفتن حرف‌ها و سخنان حکیمانه و منطقی است و در این راستا با ارائه مطالب قرآنی می توان جوانان را جذب کرد.


وی با بیان اینکه ائمه جماعات باید در ارائه مطالب خود تنوع را مراعات کنند، خاطرنشان کرد: آنچه که در منبر گفته می‌شود باید یا واجب یا مستحب و یا نیاز فرد و یا جامعه باشد.


مسجد کانون انسان سازی است
هدایت و تربیت صحیح جوانان و به کارگیری نیروها و استعدادهای آنان در پیشرفت آینده کشور بسیار مؤثر است. با توجه به تلاش‌های دشمن برای فاصله گرفتن جوانان از هویت فرهنگی و مذهبی، بررسی راه‌ های گسترش و موانع دین داری و دین باوری در بین جوانان اهمیت ویژه‌ای دارد. یکی از مکان‌ هایی که می تواند شخصیت جوان را مطابق آموزه‌های دینی بارور سازد و روح خداجویی و عدالت‌خواهی را در اعماق وجود آنان ریشه ‌دار سازد مسجد، کانون انسان ‌سازی است. مسجد، پایگاهی دینی است که حضور جوانان در آن، بنیاد دینی جامعه را تقویت می‌ کند.

 

گزارش: بیت اله احمدی
پایان پیام/
 

کد خبر 301962

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha