به گزارش خبرنگار اندیشه خبرگزاری شبستان، برنامه زاویه کاری از گروه معارف و اندیشه شبکه چهار سیما، چهارشنبه شب، 17 مهرماه با موضوع "بررسی وضعیت دانش اخلاق" با حضور حجتالاسلام و المسلمین مهدی علیزاده، مدیر گروه اخلاق و تربیت پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی پخش شد.
حجت الاسلام علیزاده در ابتدای سخنان خود با اشاره به مبانی اخلاقی در قرآن اظهار کرد: گاهی در قرآن سوگندهای خداوند تکرار میشود چراکه متاسفانه ما انسانها آنقدر دیرباوریم که خداوند متوسل به سوگند میشود برای مثال در سوره شمس تعداد این سوگندها به یازده مورد میرسد.
وی با بیان اینکه اگر کسی اخلاقمدار زیست کند زندگی را برده است، تصریح کرد: در قرآن منشا بزرگی برای اخلاقمداری وجود دارد و نمود آن را میتوانیم در جایی که خداوند تاکید بر مسالهای دارد و یا میخواهد هشداری را به گوش اهل ایمان برساند، مشاهده کنیم.
حجت الاسلام علیزاده در ادامه به حدیث إنَّما بُعِثتُ لاُتَمِّمَ مَکارِمَ الخلاقِ؛ (براستى که من براى به کمال رساندن مکارم اخلاق مبعوث شده ام) اشاره کرد و افزود: آنچنان که مشخص است اساسا فلسفه بعثتت جز این نیست که مردم به قلههای اخلاق گرایش یابند بنابراین میتوان گفت اخلاق در تعالیم وحیانی ما جایگاه والایی دارد.
مدیر گروه اخلاق و تربیت پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی با اشاره به دیدگاههای آلبرت شوایتزر پیرامون اخلاق عنوان کرد: این فیلسوف در کتاب فلسفه تمدن خود عنوان میکند که اساسا جوهره تمدن اخلاق است، این سخن شوایتزر حکایت از آن دارد که اخلاق در افق تمدن جایگاه ویژهای دارد.
وی تاکید کرد: آنچه که به فطرت آدمی نزدیکتر است، اخلاق است و به همین علت نیز زبان اخلاق و فطرت در میان همه فضاهای تربیتی وجود دارد،برای مثال در رویکرد کانت یا رویکرد فضیلتگرایانه در ارسطو و نوارسطوییان مخرج مشترکی وجود دارد که حکایت از آن دارد که محور فضایل امری فطری است.
حجت الاسلام علیزاده در ادامه به شرایط اخلاق در جامعه اشاره کرد و یادآور شد: سوگمندانه باید گفت که ما برای اخلاق هزینه نکردهایم و البته انقلاب اسلامی رویکری تعالیگرا داشت اما این رویکرد را آنچنان که باید ادامه ندادهایم و میبنیم که جامعه از بابت سهلانگاری در اخلاق هزینههای زیادی را تحمل میکند.
پایان پیام/
نظر شما