به گزارش خبرگزاری شبستان، در برنامه گفتگوی ویژه خبری سه شنبه شب شبکه دوم سیما، محمد نهاوندیان اولین دستاورد سفر رئیس جمهور به نیویورک را شکسته شدن تحریم دانست و افزود: نفس ملاقات مقامات اتحادیه اروپایی با مقامات ایران یکی از موارد تحریمی بود که شکسته شد.
وی گفت: محتوای بیشتر این ملاقات ها بیان علاقمندی به همکاری های اقتصادی بود و هر ناظر منصفی که سفر رئیس جمهور به نیویورک را بررسی کند به دستاوردهای قطعی و روشنی می رسد. هنگامی که برخی از مقامات اروپایی اعتراف کنند که تحریم ها کار درستی نیست، این پیروزی ما است.
رئیس دفتر رئیس جمهور تصریح کرد: وقتی در کشوری که 35 سال است ایران را تحریم کرده، جلسه ای با موضوع همکاری های اقتصادی برگزار می شود، نشان می دهد که خود آنها نیز به این نتیجه رسیده اند که تحریم ها باید به سر آید. میزان تقاضا در دو سه هفته گذشته برای سفر هیات های تجاری و سیاسی به ایران قابل مقایسه با گذشته نیست.
وی با بیان این که امیدواری جدی برای کاسته شدن از تحریم ها وجود دارد گفت: کشورهای غربی برای تشدید تحریم ها برنامه ریزی کرده بودند و این سفر باعث شد که این موضوع به تعویق بیافتد. با توجه به این مطلب، این امکان وجوددارد که به سمت کاهش تحریم ها حرکت کنیم. در موضوع هسته ای بحث تحریم موضوعی فرعی است و ما از شفافیت ابا نداریم و جواب قانع کننده داریم.
نهاوندیان تصریح کرد: بعد از سفر رئیس جمهور به نیویورک نظرسنجی در امریکا انجام شد که 75 درصد مردم اعلام کردند طرفدار مذاکره و مخالف اقدام نظامی علیه هستند و این پیروزی یک دیپلماسی سازنده است. همچنان که باید از حق هسته ای ایران حراست کنیم باید از حق دسترسی به بازارهای جهانی و همچنین همکاری های علمی و فناوری نیز حراست کنیم. فعالان اقتصادی از این سفر استقبال کردند و مذاکرات آنها با طرف های خارجی آغاز شده است.
رئیس دفتر رئیس جمهور در بخش دیگری از سخنان خود گفت: امیدواری وجود دارد که دوباره شاهد تامین مالی و فاینانس طرح ها باشیم، موضوعی که فرصت های شغلی عظیمی در طرح های بزرگ و اقتصادی ایجاد می کند. همچنین امیدواریم تا پایان سال رکود و همچنین تورم را کاهش دهیم تا مردم راحت تر زندگی و بتوانند در کارخانه ها و مزارع با احساس اطمینان بیشتری کار و برنامه ریزی کنند. یکی از اقدامات قابل توجه دولت اعلام قیمت تضمینی محصولات کشاورزی قبل از آغاز فصل پاییز بود.
وی در پاسخ به پرسشی درباره استفاده از نخبگان در تصمیم سازی افزود: حمایت واقعی از نخبگان این است که از سرمایه اصلی آنها، یعنی فکر استفاده و این موضوع باید عملیاتی شود. همچنین باید از مجموعه های تحقیقاتی نیز حمایت کنیم.
نهاوندیان موج امید و اعتمادی که در فضای عمومی کشور ایجاد شده را موجب ایجاد نشاط در حوزه اقتصاد دانست و افزود: امید به رونق و نشاط اقتصادی کاملا احساس می شود و مولفه اصلی در تغییر شرایط اقتصادی و رسیدن به اهداف نیز مردم هستند، البته دولت هم باید زمینه ها و بستر لازم برای فعالیتها را فراهم و موانع را رفع کند. در 50 روز گذشته تصمیمات خوبی اتخاذ شده است که شاید از آرزوهای فعالان اقتصادی بود.
نهاوندیان با بیان این که دولت در دو جهت رفع تحریم های خارجی و همچنین کاهش مقررات دست و پاگیر داخلی اقدام کرده است افزود: دولت در سیاست های داخلی مصوبه 35 بندی را ابلاغ کرده است. براساس این مصوبه تصمیمات خوبی در امور اقتصادی گرفته شده است که یکی از آنها برای رفع مشکل ترخیص کالا از گمرک بود. براثر تغییر یکباره نرخ ارز اختلاف میان بانک و مشتری آن وهمچنین بلاتکلیفی برای عده ای از فعالان اقتصادی ایجاد شده بود که در این راستا تصمیم گرفته شد کالاها از گمرک ترخیص شود که یکی از کالاهای مهم دارو بود.
رئیس دفتر رئیس جمهور گفت: مواد اولیه نیز وارد فرآیند تولید شده است که افزایش عرضه را در پی خواهد داشت و در یکی دو ماه آینده این موضوع به خوبی نمایانگر می شود. یکی از راههای کاهش تورم، رونق تولید است و رونق باعث افزایش عرضه می شود.
وی گفت: گشایش اعتبارهای جدید، سرمایه گذاری در بخش نفت و گاز، بازپرداخت بدهی ها و گردشگری از دیگر بندهای مصوبه 35 ماده ای است وبرای این موضوعات تصمیمات خوبی گرفته شده است. مصوبه دولت درباره گشایش های اعتباری، گشایش قابل توجهی در نقدینگی واحدهای تولیدی ایجاد کرد. نرخ سرمایه گذاری در یک سال گذشته در کشور افت جدی پیدا کرد و برای تشویق سرمایه گذاری مصوبه ای درباره اعطای تسهیلات از صندوق توسعه ملی تصویب شد.
نهاوندیان با بیان این که می خواهیم بخش خصوصی گسترش پیدا کند افزود: یکی از بخش هایی که میتواند اشتغال زایی بالایی داشته باشد گردشگری است و در مصوبه یاد شده گردشگری به عنوان یک صنعت شناخته شده است. رویکرد اصلی دولت در این مدت کوتاه این بوده است که از حداکثر ظرفیت موجود استفاده و ضمن کاهش دیوان سالاری، با دیپلماسی فعال تحریم ها را رفع کند.
نهاوندیان با اشاره به تحریم ها اعمال شده کشورهای غربی علیه کشورمان افزود: با توجه به این موضوع قیمت متوسط واردات ما بیش از 20 درصد افزایش پیدا کرده است. مخالفان رفع تحریم چه کسانی هستند؟ دلالان تحریم! آنهایی که از شرایط تحریم سود می برند از اقدامات شجاعانه برای مقابله با تحریم خوشحال نمی شوند. باید شرایط دسترسی به بازارهای جهانی را برای فعالان اقتصادی فراهم کنیم و حق پیشرفت را برای همه قائل باشیم.
وی در پاسخ به پرسشی گفت: دولت خودش را موظف به اجرای قانون می داند و همانطور که می دانید قانون بودجه که تصویب شده است شاید یک سوم از درآمدهای آن غیرواقعی است. یکی از حوزه ها که عدم توازن دارد موضوع یارانه ها است و منابع دیده شده در آن کفایت پرداخت یارانه به خانوارها را نمی کند چه این که به پرداخت برای سهم تولید هم برسد.
رئیس دفتر رئیس جمهور گفت: با یک اجماع ملی می توانیم به معنای واقعی هدفمندی نزدیک شویم و ما باید به سمتی برویم که یارانه ها را به تولید اختصاص دهیم و البته اقشار نیازمند باید مورد حمایت قرار گیرد. ما باید اشتغال را مورد حمایت قرار دهیم و همچنین درباره اصلاح روش اجرای قانون هدفمندی، بین دولت و مجلس اتفاق نظر وجود دارد.
وی به برخی نوسانات قیمت مواد خوراکی اشاره کرد و گفت: این امر حاصل تصمیمی است که در قانون بودجه گرفته شده و مبنای ارز را از 1226 تومان به بیش از 2400 تومان افزایش داده است. تبعات تغییر نرخ ارز در محصولات وارداتی نمایانگر می شود و همچنین یک تورم 40 درصدی به دولت ارث رسیده است که باید مهار شود.
رئیس دفتر رئیس جمهور گفت: د رکمتر از 50 روز گذشته هدف اول دولت ایجاد آرامش در بازار بود که این موضوع حاصل شده و در گام بعدی باید فشار تورمی کنترل شود. اگر تورم مهار شود و عرضه نیز افزایش پیدا کند، معضل رکود تورمی حل خواهد شد.
وی با تاکید بر لزوم اصلاحات در خصوصی سازی گفت: کاستیهایی رخ داده است و در روش اجرای آن باید بازنگری شود. تحریم شکنی نباید تبدیل به بهانه ای برای این که سرمایه ملی به صورت نامطمئن در معرض آسیب قرار گیرد، بشود. رویکرد وزارتخانه ها این است که مشکلات با کمک بخش خصوصی و تعاونی حل شود.
پایان پیام/
نظر شما