زکات؛ راهی برای بازگشت به خویشتن "خود"/ لزوم فرهنگسازی در پرداخت زکات

خبرگزاری شبستان: زکات تنها بر مال تعلق نمی گیرد؛ باید زکات هر چیزی را "مال ،سلامتی، قدرت، شجاعت، زیبایی، توانگری و ..." را بدهی؛ آن وقت است که ترمز بازگشت به خویشتن "خود را کشیده ای...

به گزارش خبرگزاری شبستان از بیرجند، زکات عبارت است از خارج کردن قسمتی از دارایی تا بقیه آن با برکات خداوند رشد کند ( و زیاد شود) و درجات صاحبش را بالا برد و مال را از حرام و صاحب آن را از صفات ناپسند، پاک گردان(1)


امام صادق(ع) فرمود: خداوند بر این امت چیزی را سخت تر از زکات واجب نکرده است و اکثر هلاکت امت ها به خاطر نپرداختن آن است(2).


در کتاب های حدیثی، سخنان فراوانی از امامان معصوم (ع) در بیان اهمیت زکات آمده است. هم چنین جالب است که بدانیم در روایات ما، برای هر چیز زکاتِ مخصوصی معرفی شده است، مثلاً: زکات علم و دانش، نشر و یاد دادن آن به دیگران و تلاش برای عمل به آن است و زکات زیبایی، حفظ عفت و آلوده نکردن خود به گناه؛ زکات سلامتی بدن، کوشش در عبادت پروردگار و روزه گرفتن؛ زکات قدرت، رعایت انصاف نسبت به دیگران؛ زکات توانگری و دارایی، نیکی به همسایگان و صله رحم و زکات شجاعت، جهاد در راه خدا است.(3)

پرداخت زکات در سالهای اخیر با اجرای برنامه مختلف از سوی مسئولان رشد چشمگیری داشته است. آمار ارائه شده از مسئولان بی شک تایید کننده این موضوع است اما هنوز برنامه های زیادی برای فرهنگ سازی گسترش این فریضه لازم و ضروری است.


زکات؛ ترمزی برای برگشت به غفلت های شخصیتی "خود"
کارشناس مرکز مشاوره حوزه علمیه خراسان جنوبی در گفتگو با خبرنگار شبستان در بیرجند اظهار داشت: زکات در واقع ترمزی برای برگشت به غفلت های شخصیتی "خود" است.


حجت الاسلام علیرضا نخعی پور گفت: در قرآن نماز و زکات در کنار هم آمده است و از آنجایی که بزرگی انسان با اقامه نماز محقق می شود، پرداخت زکات نیز بی شک موجب رستگاری و بزرگی انسان می شود.


وی ادامه داد: پرداخت زکات قطعا با توجه به اینکه انسان باید بخشی از مالی که خود برای بدست آوردن آن تلاش کرده است، را به دیگران پرداخت کند، موجب رشد شخصیت معنوی انسان می شود.


حجت الاسلام نخعی پور با تاکید براینکه این امر موجب می شود انسان بسیار متعالی تر به هدف از خلقت خود فکر کند، گفت: تهیه پوستر و تراکت هایی آموزشی در بحث فلسفه و چگونگی هزینه کرد زکات، اختصاص زکات جمع آوری شده از کشاورزان در همان روستا، تجلیل از زکات دهندگان برتر استان از جمله راهکارهای پیشنهادی برای ترویج و گسترش هرچه بیشتر این فریضه مهم در جامعه است.


پرداخت زکات؛ موجب ازدیاد مال می شود
حجت الاسلام محمد شمس الدین، امام جمعه بشرویه نیز در گفتگو با خبرنگار شبستان گفت: آیه زکات در ماه مبارک رمضان بر پیامبر اسلام(ص) نازل شد.


وی با تاکید براینکه پرداخت زکات؛ مال انسان را پاک می کند، افزود: انسان در واقع با پرداخت زکات؛ زندگی چندتن از فقرا را تضمین می کند.


امام جمعه بشرویه تصریح کرد: طبق آیات و رویات کسی که از پرداخت زکات امتناع کند باید در روز قیامت نسبت به حقی که از دیگران در مال او بوده و به آن تصرف کرده، پاسخگو باشد.


وی همچنین بر ترویج زکات مستحبی در جامعه تاکید کرد و افزود: هر فردی با پرداخت زکات نه تنها از مال خود کم نمی کند، بلکه برکت را وارد مال خود می کند.


حجت الاسلام شمس الدین با اشاره به اینکه در سال گذشته بیش از 100 میلیون تومان زکات در شهرستان بشرویه جمع آوری شد، گفت: از محل زکات جمع آوری شده 7 خانه عالم در روستاهای این شهرستان ساخته شد.


وی خواستار اجرایی شدن دقیق و کامل مصوبه مجلس مبنی بر پرداخت معادل زکات جمع آوری شده در هر منطقه شد و یادآور شد: این امر موجب تشویق بیش از پیش کشاورزان می شود.


لزوم فرهنگ سازی پرداخت زکات واجب و مستحبی در جامعه
معاون توسعه مشارکت های مردمی کمیته امداد خراسان جنوبی نیز در گفتگو با خبرنگار شبستان در بیرجند اظهار داشت: زکات به معنی طهارت و پاکی است که در اصطلاح فقهی؛ به 9 چیز" شتر،گاو، گوسفند، گندم، خرما، جو، کشمش، طلا و نقره" تعلق می گیرد.


سیدرضا حسینی افزود: زکات مستحبی نیز بر "زرشک، زعفران، عناب، انار و انگور" تعلق می گیرد که در این زمینه باید فرهنگ سازی بیشتری صورت گیرد.


وی با تاکید براینکه 32 بار کلمه "زکات" در قرآن آمده است، گفت:از این تعداد 26 بار کلمه "زکات و نماز" با یکدیگر آمده اند.


معاون توسعه مشارکت های مردمی کمیته امداد خراسان جنوبی با اشاره به ابلاغ قانون زکات در سال 90 تصریح کرد: متولی اصلی جمع آوری و هزینه کرد زکات طبق قانون؛ کمیته امداد است و امام جمعه مرکز استان رئیس ستاد استان و مدیرکل کمیته امداد نیز دبیر ستاد زکات استان است.


وی با بیان اینکه در حال حاضر 376 عامل زکات در سطح استان داریم، اظهار داشت: این افراد جمع آوری زکات را از کشاورزان در سراسر استان برعهده دارند.


جمع آوری بیش از 6 میلیارد تومان زکات در خراسان جنوبی
حسینی بیان کرد: استفاده از تریبون های نماز جمعه، رسانه های گروهی، ارتباط چهره به چهره، تبیین اهمیت پرداخت زکات توسط روحانیون مستقر در روستا از جمله راهکارهای ترویج این فریضه الهی در جامعه است.


وی از جمع آوری 6 میلیارد و 500 میلیون تومان زکات از سال 83 خبر داد و گفت: این میزان نسبت به مشابه سال گذشته 53 درصد رشد داشته است.


وی با اشاره به اینکه خراسان جنوبی در سال گذشته از نظر تحقق برنامه زکات؛ در جایگاه 5 کشور ایستاد، تصریح کرد: در سال گذشته تقریبا 22 درصد زکات را کمیته امداد موفق شد جمع آوری کند که میانگین کشوری آن 12 درصد است.


به گفته معاون مشارکت های کمیته امداد خراسان جنوبی، 180 میلیون تومان در سال گذشته از سوی این نهاد برای مشارکت در پروژه های عمرانی که از محل پرداخت زکات ساخته می شود در راستای تشویق مردم، هزینه شد.


ساخت و مرمت 411 پروژه از محل زکات جمع آوری شده در خراسان جنوبی
وی خاطرنشان کرد: از ابتدی راه اندازی ستاد زکات در خراسان جنوبی 411 پروژه در باب زکات احداث شده است که از این تعداد 300 پروژه احداثی و 111 پروژه مرمتی و تعمیری با اعتباری بالغ بر 5 میلیارد و 700 میلیون تومان بوده است.


حسینی یادآور شد: 6 میلیارد و500 میلیون تومان از سال 83 تاکنون در استان خراسان جنوبی زکات جمع آوری شده است که از این رقم 350 میلیون تومان آن در بحث درمان، فرهنگی، مسکن و معیشت نیازمندان هزینه شده است.


به گفته وی، شهرستان های فردوس، بیرجند و قاین در سطح استان خراسان جنوبی در پرداخ زکات در مقام های اول تا سوم قرار دارند.


وی در پایان با اشاره به اینکه 70 درصد از خانوارهای استان مشترک طرح های مختلف این نهاد هستند، افزود: در حال حاضر 73 هزار نفر از جمعیت استان تحت پوشش این نهاد هستند که 10 هزار نفر آنها را دانش آموزان و 2 هزار نفر راداشجویان و طلاب تشکیل می دهند.


منابع؛
1- جواهر الکلام، ج 15، ص 3؛ دارالکتب الاسلامیه، ایران.
2- وافی، ج 10، ص 33.
3- میزان الحکمه، باب زکات.


پایان پیام/
 

گزارش؛ زینب رمضانی

کد خبر 300771

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha