به گزارش خبرنگار سیاسی قضایی خبرگزاری شبستان، ناصر سراج، رییس سازمان بازرسی کشور در سیزدهمین اجلاس آمبودزمان آسیایی ضمن تشکر از ریاست قوه قضاییه مشاوران و معاونین دستگاه قضایی برای حضور در سیزدهمین اجلاس گفت: امیدوارم اجلاس حاضر زمینه ای باشد برای تقویت هر چه بیشتر همکاریهای فراملی، تبادل نظریات، برنامه ریزی ها برای تهیه نقشه راه در جهت تقویت مکانیزم ها و ماهیت سیستمهای نظارتی در کشورهای عضو.
سراج اظهار کرد: نگاهی به تاریخ گویای این واقعیت است که نهاد نظارتی و بازرسی که ما اکنون عنوان آمبودزمان را برای آن بکار می بریم به عنوان یک مکانیزم حفاظت از حقوق شهروندان در قبال طبقه حاکم بر جامعه ریشه در آغاز زندگی اجتماعی تمدن بشریت دارند. آنچه در تاریخ معاصر کمتر به آن پرداخته شده بحث منشا و ریشه تاسیس نهاد آمبودزمان در سده های اخیر است اگرچه این کلمه از زبان سوئدی وارد ادبیات حقوقی جامعه شده لیکن مبنای تاسیس نهادی به نام آمبودزمان ریشه در تاریخ و آموزه های اسلامی دارد.
وی ادامه داد: در حقیقت پادشاه سوئد پس از جنگ در سال 1709 میلادی مجبور به پناه بردن به دولت اسلامی عثمانی شد در آنجا بود که با این واقعیت آشنا شد و براساس آموزه ها و مقررات اسلامی دریافت حکومت ها باید در قبال رفتار خویش و نحوه استفاده از خزانه عمومی در محضر یک نهاد مستقل به نام دیوان عدالت جوابگو باشند بر همین اساس بعد از بازگشت به کشورش در سال 1713 دفتری به نام آمبودزمان که وظیفه نظارت بر عملکرد نهادهای دولتی را داشت تاسیس کرد.
وی گفت: اکنون بیش از 16 سال از تاسیس مجمع آسیایی آمبودزمان می گذرد حرکتی که با توجه به اهمیت موضوع بازرسی و نظارت و عملکرد نهادهای عمومی و نظارت از حقوق شهروندان به درستی مورد توجه و حمایت نهادهای مسئول در کشورهای آسیایی قرار گرفت و زمینه ساز تشکیل نهادی شد تا به عنوان بستری شد برای همکاری بیشتر و تبادل اندیشه و تجربیات اعضاء.
سراج اظهار کرد: اکنون بیش از 27 نهاد نظارتی از 19 کشور عضو این نهاد هستند که با نگاهی به گستره جغرافیایی آن می توان پی اهمیت این نهاد برد و زمینه را برای گسترش بیشتر آن فراهم کرد.
رییس سازمان بازرسی اظهار کرد: اکنون ما به عنوان سازمان بازرسی کل کشور افتخار داریم که میزبان سیزدهمین اجلاس باشیم اجلاسی که سعی وافر دارد تا در حدود و صغور وظایف مقررات و چارچوبها و سیاست ها اهداف و برنامه های گذشته و موجود از آن به آن بستری ارزشمند برای برنامه های آینده استفاده کنیم.
وی ادامه داد: این اجلاس حول 4 محور داشتن آمبودزمان حرفه ای و کارآمد، استقلال و بی طرفی، شفافیت، قاطعیت، حفظ اعتبار در دسترس بودن و داشتن ارتباطها و افزایش سطح همکاری های منطقه ای و جهانی، تقویت نقش و جایگاه سیزدهمین نظارتی و بازرسی و نقشه راه آینده آمبودزمان فعالیت می کند.
وی گفت: بدیهی است رسیدن به آمبودزمان حرفه ای و کارآمد در رعایت سه اصل استقلال و بی طرفی، شفافیت و قاطعیت و حفظ اعتبار و در دسترس بودن و داشتن ارتباطات است.
وی گفت: در زمانی یک نهاد دارای چنین اعتباری است که از صلابت و قاطعیت راسخی نیز برخوردار باشد. یکی دیگر از اصول حرفه ای و کارآمد بودن سیستم نظارتی در دسترس بودن است به بیان دیگر شهروندان یک کشور باید این احساس را داشته باشند که مرجعی برای شنیدن نکات و شکایات آنها از نحوه مدیریت امور جاری و یا اداری در سیستم های پیچیده حکومتی وجود داشته باشد در اینصورت است که سیستم نظارت و بازرسی می تواند به عنوان مرجعی که نه تنها وظیفه نظارت و بازرسی را بر عهده دارد که می تواند یک مرجع اتکایی برای شهروندان باشد.
وی ادامه داد: عنصر شفافیت به عنوان سنگ بنای اعتبار و قاطعیت در عملیاتی کردن برنامه های سازمانی یک نهاد است در حقیقت در نحوه مدیریت امور نظارتی شفافیت باعث ایجاد اعتبار در رسیدن به هدف و حفظ حقوق مردم در روند مدیریت کشورهاست.
سراج اظهار کرد: اگرچه مکانیزم های نظارتی در کشورها می توانند مختلف باشند به نحوی که در بعضی از کشورهای عضو مکانیزم نظارتی منصوب به دولت بوده و در برخی سیستم ها مانند جمهوری اسلامی مستقل از دولت و به عنوان یک نهاد نظارتی تحت عنوان سیستم قضایی است ولی شاخصه تمام این نهادها وجود عنصر مستقل و بی طرفی در انجام وظایف به عنوان اصول اولیه کار نظارت است.
وی گفت: در نتیجه با رعایت اصول بی طرفی و استقلال در عمل مکانیزم و جایگاه اداری یک نهاد نظارتی مانع از انجام وظایف سازمانی یک نهاد نمی شود.
سراج خاطرنشان کرد: سعی داریم تا بتوانیم نقشه راه جامعی برایآینده مکانیزم بازرسی و نظارتی در قالب طرح 20-20 تهیه و مورد بحث قرار دهیم.
پایان پیام/
نظر شما