به گزارش خبرگزاری شبستان از بیرجند، 300 روز از غرش زمین در زهان می گذرد. زلزله ای که چشم به هم زدنی منازل مسکونی مردم را به تلی از خاک تبدیل کرد و جان پدر و مادر و 3 خواهر فاطمه رضایی که ساکن روستای شاج بودند را گرفت.
اکنون بعد از گذشت 10 ماه از این زلزله؛ راهی مناطق زهان می شویم تا آنچه مسئولان می گویند را در عمل مشاهده کنیم. زلزله ای که کانون آن شهر زهان بود اما به دلیل شدت بالا به 48 روستا در شهرستان های بیرجند، زیرکوه، قاین و درمیان آسیب وارد کرد.
بیشترین میزان تخریب در روستاهای "شاج، عباس آباد، اوجان، نخرود و زردان" در شهر زهان بود که اکنون دیگر این روستاها به کانون همدلی برای سازندگی و آبادانی تبدیل شده اند.
مردم این روستاها که با صبوری وصف ناشدنی زمستان سال گذشته را در چادرها و کانکس ها به سر بردند؛ از همان ابتدا آستین همت را بالا زدند تا زمستان دیگری از راه نرسیده بتوانند در زیر سقف خود باشند و با غرور و افتخار؛ این سازندگی را به رخ "ننه سرما" بکشند.
حالا دیگر آن شب های تاریک و تلخ تنها در دفتر خاطرات روستاییان زلزله زده ثبت شده است، چرا که دوباره امید به خداوند و آینده باعث شد تا روستاهای شاج، عباس آباد، اوجان، نخرود، زردان و دیگر روستاهای زلزله زده استان قد راست کرده اند و پرتلاش تر از گذشته برای آبادانی روستای خود می کوشند.
برخی از زلزله زدگان از برخی کمبودها گفتند اما تاکید داشتند این گلایه ای از مسئولان نیست چرا که حجم کار انجام شده در این مدت قطعا جای تقدیر دارد.
تا چند هفته دیگر روستاییان زلزله زده زهانی به سراغ "یاقوت های سرخ" خود می روند با چیدن آنها و روانه کردن آنها به بازار؛ اثبات می کنند که "ایرانی توانست".
رونق کشاورزی در روستای شاج
محمد رضایی، ساکن روستای شاج در گفتگو با خبرنگار شبستان اظهار داشت: بیشتر منازل مسکونی روستای شاج ساخته شده است، جدول کشی معابر نیز در قالب طرح هادی آغاز ولی هنوز آسفالت کوچه ها و خیابان ها انجام نشده است.
وی با اشاره به اینکه بسیاری از نخاله های ساختمانی نیز همچنان در کوچه ها مانده است، گفت: وام هایی که قرار بود به کشاورزان برای ساخت بارگاه زرشگ و یا محل نگهداری دام به مردم پرداخت شود، هنوز پرداخت نشده است.
رضایی با بیان اینکه حدود 2 تن زرشک و 20 گوسفند از من در زلزله سال گذشته از بین رفت ولی هنوز هیچ خسارتی پرداخت نشده است، ادامه داد: در حال حاضر مردم کشاورزی خود را رونق داده اند.
ساخت و سازها در اوجان ادامه دارد
محمد سبزه جو، دهیار روستای اوجان که زلزله سال گذشته خسارات زیادی را به منازل مسکونی و باغات و زمین های کشاورزی تحمیل کرده بود، در گفتگو با خبرنگار شبستان اظهار داشت: در حال حاضر مردم این روستا در حال ساخت و ساز منازل مسکونی خود هستند.
وی افزود:88 پرونده از مردم این روستا برای دریافت وام در بانکها تشکیل شد و هم اکنون می توان گفت که 3 واحد تکمیل و یک واحد پایان کار خود را نیز دریافت کرده است.
سبزه جو به قیمت بالای مصالح و هزینه های زیاد ساخت و ساز اشاره کرد و گفت: تمرکز مردم بعد از زلزله بر روی ساخت و ساز بوده است به همین دلیل کشاورزی و قالیبافی که شغل اصلی مردم این روستا بوده است دیگر رونقی ندارد.
دهیار روستای اوجان با اشاره به اینکه این روستا دارای 232 خانوار است، گفت: در حال حاضر هیچ چاه کشاورزی در این روستا وجود ندارد و کیفیت آب شرب نیز اصلا مطلوب نیست.
وی به خسارت بیش از 60 درصدی وارد شده به مسجد این روستا در زلزله سال گذشته اشاره کرد و افزود: هنوز هیچ اقدامی برای بازسازی و نوسازی این مسجد انجام نشده است.
وی همچنین با اشاره به اجرای طرح کانال کشی فاضلاب در این روستا یادآور شد: متاسفانه بعد از حفاری های انجام شده، عملیات آسفالت معابر این روستا به فراموشی سپرده شده است که باید از سوی مسئولان برای آن تدابیری اندیشیده شود.
680 واحد مسکونی در مناطق زلزله زده خراسان جنوبی مسقف شده اند
مدیرکل مدیریت بحران استانداری خراسان جنوبی در گفتگو با خبرنگار شبستان در بیرجند اظهار داشت: در زلزله 5.5 ریشتری 15 آذر 91 زهان؛ 48 روستا آسیب دیدندکه در حال حاضر عملیات بازسازی و اقدامات لازم برای بازسازی در آن در حال انجام است.
محمدعلی آخوندی با اشاره به اینکه در حال حاضر برای 2 هزار واحد مسکونی در بنیاد مسکن انقلاب اسلامی تشکیل پرونده شده است و برای اینها مصوبه دولت داریم، افزود: از این تعداد در حال حاضر یکهزار و 359 نفر به بانکهای عامل معرفی شده اند که با یکهزار و 150 نفر از سوی بانکها برای پرداخت وام؛ انعقاد قرارداد انجام شده است.
وی ادامه داد: برای یکهزار و 50 واحد مسکونی نقشه پیاده شده است و بعد از انجام عملیات پی کنی، قالب بندی، آرماتوربندی و بتن ریزی؛ عملیات نصب اسکلت برای 830 واحد مسکونی انجام شده است.
مدیرکل مدیریت بحران استانداری خراسان جنوبی خاطرنشان کرد: در حال حاضر 680 واحد مسکونی در مناطق زلزله زده خراسان جنوبی مسقف شده اند.
وی با بیان اینکه از دید پایان کار نیز در حال حاضر 520 واحد مسکونی ساخته شده در مناطق زلزله زده زهان پایان کار ساخت و ساز منازل مسکونی خود را دریافت کرده اند، افزود: در واقع تمام افرادی که منزل مسکونی آنها بعد از وقوع زلزله برای سکونت دچار مشکل شده بود، صاحبخانه شده اند.
آخوندی با بیان اینکه به هر یک از زلزله زدگان سال قبل بین 1.5 تا 2.5 میلیون تومان از محل اعتبارات استانی پرداخت شد، گفت: قرار بود طبق مصوبه هیات دولت 25 میلیارد تومان در قالب تسهیلات به خراسان جنوبی واگذار شود تا به زلزله زدگان پرداخت شود اما این اعتبار در اختیار بنیاد مسکن انقلاب اسلامی کشور قرار گرفت تا در قالب اعتبارات بهسازی و بازسازی به این استان داده شود.
وی به پرداخت یک میلیارد تومان از سوی دولت برای کمک به زیرساخت های مناطق زلزله زده از جمله "مساجد، معابر، آب، مدارس و قنوات" اشاره کرد و گفت: همچنین بالع بر 4.5 میلیارد تومان از محل منابع استانی در مناطق زلزله زده هزینه شده است.
وی میزان تسهیلات پرداختی برای هر واحد مسکونی را 12.5 میلیون تومان ذکر کرد و بیان کرد: تلاش مسئولان استانی برای افزایش این تسهیلات به جایی نرسید.
این مقام مسئول با اشاره به آغاز هفته ایمنی از 20 تا 26 مهرماه خطاب به مردم گفت: تنها راه مقاومت در مقابل زلزله های بزرگ و ویرانگر؛ مقاوم ساز ی منازل مسکونی است که سرپرست خانواده برای مراقبت و محافظت از جان اعضای خانواده خود؛ بایدمنزل مسکونی خود را مقاوم بسازد.
پایان پیام/
نظر شما