به گزارش خبرگزاری شبستان، امید نیکداد سردبیر مجله تخصصی پژوهش نامه تربیت تبلیغی با اعلام انتشار پیش شماره دوم این نشریه گفت: پیش شماره دوم فصلنامه علمی – تخصصی «پژوهشنامه تربیت تبلیغی» وابسته به پژوهشکده باقرالعلوم (ع) و به مدیر مسئولی حسین قشقائی منتشر شد.
وی در مورد عناوین مقاله های این شماره بیان کرد: "امپریالیسم رسانه، چالشها و بایدهای تربیتی" نوشته رحیم دهقان سیمکانی است. وی در این مقاله آورده است: "فقدان سواد رسانهای از یکسو و تأثیر امپریالیسم رسانهای از سوی دیگر، زمینه را برای به چالش کشیدن ارزشها و بایدهای اخلاقی و تربیتی فراهم ساخته است. استفاده از شیوههای هنری در رسانهها بهمنظور گسترش دادن ارزشهای اخلاقی، پرهیز از بهکارگیری نمادهای فرهنگهای بیگانه و همچنین تأکید بر جنبههای غیراخلاقی و ناسالم فرهنگهای غیراسلامی در رسانهها از جمله اقداماتی است که میتوان در مقابله با امپریالیسم رسانه بهکار بست.
این مدیر پژوهشی در ادامه با اشاره به مقاله "بررسی تأثیر رسانهها بر تربیت و رشد کودکان و نوجوانان" نوشته زهره سعید و دکتر محسن فراهانی تصریح کرد: امروزه رسانهها به عنوان یکی از ابزارهای اصلیِ انتقال و گسترش ارزشهای فرهنگی و اجتماعی، در رفتار کودکان و نوجوانان و تغییر رفتار اجتماعی آنان، دارای نقش مهمی هستند. نتایج این تحقیق نشان میدهد که بین میزان استفاده از رسانههای جمعی و رشدِ شناختی و اجتماعی کودکان رابطه معناداری وجود دارد؛ امّا بین میزان استفاده از رسانههای جمعی و رشد عاطفی و روانی کودکان رابطه معناداری وجود ندارد.
نیکداد با ارائه توضیحاتی در مورد مقاله "آثار تربیتی انیمیشنهای غربی بر تربیت کودکان" که باتلاش زهره باقری نژاد به رشته تحریر در آمده است، عنوان کرد: کودکان به دلیل تلقینپذیری بالا و قدرت تعقل و تجزیه و تحلیل پایین، در قبال پیامهای رسانه، بسیار منفعل عمل میکنند. بخش عمدهای از برنامههای کودکان، در قالب انیمیشن است که توسط شرکتهای بزرگ بینالمللی تولید میشود. امروزه در جامعه ما انیمیشنهای دوبله شده، مقبولیتی عام یافته و والدین تمایل زیادی برای خرید آنها دارند و صدا و سیما نیز به صورت گستردهای به نمایش این برنامهها میپردازد؛ غافل از اینکه محتوای انیمیشنهای غربی میتواند روند تربیت فرزندان ما را متحول کند. در مقاله حاضر، برخی پیامها و آثار منفی گنجانده شده در این انیمیشنها، مورد بررسی قرار گرفته است.
وی افزود:مقاله "تلویزیون و تربیت دینی کودکان" را دکتر حکیمهالسادات شریفزاده نوشته است و در این مقاله آورده است: "تلویزیون، در شکلگیری رفتار کودکان، دارای اهمیت بسیاری است. اگرچه همه رسانهها از جمله مطبوعات و رادیو، در زمینه تربیت کودکان نقش دارند؛ ولی تأثیر تلویزیون به دلیل برخوردار بودن از جنبههای شنیداری، دیداری و حرکتی از بقیه بیشتر است. نتایج این تحقیق نشان میدهد که تلویزیون دارای تأثیرات مثبت و منفی بر کودکان است. در این رسانه میتوان با استفاده از شیوههای اعطای بینش، اسوهسازی، تلقین والقا، آراستن ظاهر و تزیین کلام در جهت تربیت دینی کودکان گام برداشت. در نهایت راهکارهای عملی در رابطه با کنترل تأثیرات منفی تلویزیون، از قبیلِ نظارت و همراهی والدین برنحوۀ استفاده از تلویزیون ارائه شده است.
جهانیشدن و بحران مادری که توسط دکتر حلیمه عنایت و مرضیه مردانی نوشته شده عنوان مقاله بعدی بود که نیکداد به آن اشاره کرد و گفت: جهانیشدن بهعنوان پدیدهای فراگیر، حاصل تغییر و تحولاتی است که تمامی جوامع بشری و نهادهای آن را با چالش مواجه ساخته است. هیچ بعدی از ابعاد زندگی بشری نیست که بهگونهای درگیر این فرایند فراگیر نبوده و یا مصون از آن باقی مانده باشد. نهاد خانواده و نقش بیبدیل مادری نیز از این قائده مستثنا نیست و تغییر و تحولاتی را تجربه کرده است. این نوشتار با تاکید برنظریۀ واترز، در تلاش است تا به تأثیر جهانیشدن بر نقش مادری و به بحران کشیدن آن با شیوۀ اسنادی بپردازد. این مقاله با نگاه نقادانه به روند جهانیشدن در حوزۀ مادری به بررسی سه بعد از ابعاد این روند(موقعیت ساختاری، بعد فرهنگی و سیاسی) و عناصر هر یک و ارتباط آنان بر تغییرات نقش مادری در جهان پرداختهاست.
وی در مورد مقاله "رویکرد اسلامی در بهرهگیری از رسانههای پستمدرن در تربیت دینی" گفت: سیاوش و سعید پورطهماسبی در این نوشتار به پیامدهای تأثیر رسانهها بر جهانیشدن پرداخته و آورده اند: در این پژوهش، تبیین رسالت فناوری و رسانهها بر تربیت دینی در فرآیند جهانیشدن مورد بررسی قرارگرفته است. پیامدهای تأثیر رسانهها بر جهانیشدن عبارت است از: کارکرد انسجامبخشی و گسترش روابطدینی و اجتماعی، افزایش مهارتهای ارتباط دینی، سرعتبخشی به مطالعات دینی و .... .تأثیرات رسانهها بر تربیت دینی عبارتند از: بسط نفوذ دین، گفتمان دینی، تبلیغ دین، ایجاد تجربه دینی، خلق نمادهای مقدس، ایجاد تحول روحی، اطلاعرسانی از ادیان دیگر، الگوآفرینی دینی، مدرسه مجازی و ... .
به گزارش روابط عمومی پژوهشکده باقرالعلوم (ع)، نیکداد با ارائه توضیحاتی در مورد مطلب آخر این مجله گفت: این مجله در آخر، مصاحبه ای با حجتالاسلام والمسلمین میرخندان، ترتیب داده که در آن ارتباط رسانه و تربیت بررسی شده است؛ در این مصاحبه به مباحثی چون: تعریف رسانه و تربیت به طور جداگانه و ارتباط آنها با هم، ارزیابی نقش رسانه در تربیت در دنیای معاصر، آسیبهای رسانهها، تأثیر رسانه در نهادینه کردن ارزشهای دینی، تأثیر رسانههای داخلی بهویژه صدا و سیما در ایجاد این توازن بین جنبههای مختلف تربیت، وظایف خانوادهها در مقابل تأثیرات رسانهها و ... پرداخته شده است.
وی در پایان خاطر نشان کرد: علاقمندان جهت دریافت نشریه می توانند با شماره تلفن 02537740355 داخلی 135 یا آدرس پست الکترونیک Tarbiyate.tablighi@gmail.comتماس بگیرند.
پایان پیام/
نظر شما