به گزارش خبرنگار سیاسی خبرگزاری شبستان، نقل قول از بزرگان امری دیرینه است که در مذهب شیعه بیش از هر فرهنگ و مذهب دیگری رخ می دهد. شیعیان به ویژه ایرانیان شیعه همواره با اتکا به نقل قول از بزرگان دین توانسته اند در التزام به احکام دین و دستورات آن تقید ایجاد کنند.
بنابراین گزارش در نقل روایات و احادیث همواره چند نوع نقل قول وجود دارد. "متواتر": حدیثی را گویند که عدة زیادی آن را نقل نموده باشند، چنان که به خودی خود و بدون قرینه مفید علم و یقین باشد.
"خبر واحد": از حیث شمار ناقلان به حدّ تواتر نرسد، البته اگر چند نفر مثلاً سه یا چهار نفر آن را نقل کرده باشند، آن را "متضافر" خوانند.
"مسند": حدیثی است که واسطه های متعدد بین راوی و معصوم(ع) به نام و نشان معیّن و مشخّص باشد. پس اگر کسی که یکی از معصومین(ع) را ندیده و بدون واسطه از آن معصوم(ع) نقل کند یا این که بگوید از مردی (به صورت مجهول) و او از فلان معصوم(ع) روایت کند، حدیث مرسل خواهد بود؛ یعنی بعضی از واسطه های نقل حدیث، حذف شده اند.
"مُرسل" حدیثی است که واسطه های آن به معصوم(ع) متّصل نباشد.
"صحیح" حدیثی را گویند که تمامی افرادی که در سلسله سند آنند، امامی [شیعه دوازده امامی] و عادل و ضابط (ضبط صحیح) بوده و سند آن به معصوم(ع) متّصل باشد.
"حَسَن" حدیثی است که راوی آن امامی ممدوح نزد بزرگان شیعه بوده، گرچه عدالتش ثابت نشده باشد، به شرط این که مذمّت مقبولی از او نشده باشد.
"حدیث موثّق" آن است که در خلال سندش یکی یا بیشتر از یکی، عامی مذهب [سنّی] باشد که بزرگان شیعه راست گویی او را تأیید کرده باشند.
"ضعیف" حدیثی است که واجد شرایط احادیث صحیح و حَسَن و موثّق نباشد.
میزان صحت نقل قول از امام خمینی (ره)
با استناد به روش های نقل از بزرگان دین در عرصه پس از انقلاب اسلامی و به ثمر نشستن حکومتی برگرفته از دین اسلام نیز می توان بر نقل از بزرگان انقلاب همچون بنیانگذار نظام جمهوری اسلامی ایران تکیه کرد.
با توجه به این که امام خمینی (ره) در عرصه ای می زیسته اند که رسانه و تصویر و نگارش امکان انتقال مواضع و اظهارات ایشان را فراهم کرده بود در بسیاری از موارد ضروری می توان با اتکا به آثاری از رهبر کبیر انقلاب اسلامی از نظرات ایشان کسب آگاهی کرد.
اما از آنجایی که شخصیتی همچون امام خمینی (ره) علاوه بر رهبری یک حکومت دینی به دلیل کاریزماتیک بودنشان به چهره ای محبوب برای یک ملت تبدیل شده بودند، نظرات ایشان در مواردی خاص تر نیز برای مردم مهم است که معمولا این نظرات به صورت رسانه ای در اختیار مردم آن زمان یا بعدتر قرار نمی گرفته است.
از این رو در چنین موارد برای دست یافتن به نظرات امام خمینی (ره) که در پاره ای از مواقع حتی در زمان حاضر نیز این نظرات راهگشا و تعیین کننده هستند تنها می توان به منبع نزدیکان امام خمینی (ره) ارجاع کرد.
نزدیکان امام خمینی (ره) را دو گروه سیاسیون و خانواده ایشان تشکیل می دهند که در میان سیاسیون تا به امروز شخصی که بیش از افراد دیگر بر نظر امام تاکید داشته و در برخی از موارد نظرات ایشان را افشا کرده، آیت الله اکبر هاشمی رفسنجانی است.
نقل قول های تعیین کننده هاشمی از بنیانگذار انقلاب اسلامی
آیت الله هاشمی رفسنجانی پس از رحلت امام خمینی (ره) در مواقع حساسی که بزرگان نظام برای تصمیم گیری دچار دو دلی و تردید شده اند توانسته با نقل قولی از رهبر کبیر انقلاب راهگشا باشد.
از جمله این موارد می توان به نقل قول وی در خصوص تعیین ولی فقیه پس از امام اشاره کرد. در خاطرات آیت الله هاشمی رفسنجانی آمده که پس از انتخاب آیت الله العظمی خامنه ای در مجلس خبرگان رهبری به عنوان ولی فقیه و رهبر جمهوری اسلامی ایران، وی با نقل خاطره ای از امام خمینی (ره) و تائید سید احمد خمینی فرزند امام نظر رهبرکبیر انقلاب را در تائید انتخاب بیان کرده است.
در تائید نقل قول های آیت الله هاشمی رفسنجانی، آیت الله خامنه ای نیز در تاریخ 15 خرداد 1369 در جمع کثیری از علما، روحانیون و اقشار مختلف مردم خراسان گفته اند: آقای هاشمی کسى است که امام در تمام طول دوران انقلاب و قبل از آن و بیشتر از همه بعد از انقلاب تا لحظهى وفاتشان، نهایت اعتماد و اطمینان را به او داشتند. ایشان شخصیتی است که اینقدر مورد اعتماد امام بود، اینقدر به امام نزدیک بود، حرفهاى امام را بیشتر از آنها شنیده، درد دلهاى امام را بیشتر از دیگران خبر دارد. حالا عدهیى همینطور حرف مىزنند و اصلاً نمىدانند که حرف دل امام چه بود!( این مطلب توسط پایگاه اطلاع رسانی آیت الله هاشمی منتشر شده است)
پایان پیام/
نظر شما