خبرگزاری شبستان: نزدیک به یک سال و نیم پیش بود که اخباری هولناک از کشتار مسلمانان میانمار به دست بودائیان منتشر شد و اکنون نیز چند روزی است که مجددا اخباری در این باره منتشر شده و دل هر انسانی را فارغ از دین و مذهب به درد می آورد. این در حالی است که آموزه های بودا بر محبت و نوع دوستی تاکید دارد! از این رو با حجت الاسلام ابوالقاسم جعفری، عضو هیئت علمی دانشگاه ادیان و مذاهب و مولف کتاب "موعود منجی در آیین بودا" درباره تعارض چنین جنایاتی با آموزه های بودیسم به گفتگو پردا خته ایم که در ذیل می آید:
پایه های اعتقادی بوداییان بر چه آموزه هایی بنا شده است؟
اساس آموزه های بوداییان بر این است که همه زندگی رنج است و انسان گرفتار رنج و سختی؛ آنها بر طبق آموزه های خود چهار حقیقت را معرفی می کنند که اساس زندگی بر پایه رنج، زندگی ناپایدار و همراه با رنج، شناسایی ریشه های این رنج که علت مشخص دارد، خلاصی از این سختی ها و کشف و معرفی داروی این ناملایمات را می توان زیر مجموعه اعتقادات آنها دانست. بر همین اساس آنها راهکارهای هشت گانه گفتار درست، کردار درست، معاش درست، کوشش درست، توجه درست، تمرکز درست، جهانبینی درست و پندار درست را جزو آموزه های اصیل خود قرار می دهند و تا جایی پیش می روند که هر چیزی که موجب آزار دیگران حتی حیوانات می شود را منع می کنند. (باید توجه داشت «گوتاما بودا»، بنیانگذار مذهب بودایی، هیچ گاه ادعای نبوت نداشت و خود را مرتاض معرفی می کند)
با وجود این آموزه ها چگونه در میانمار شاهد کشتار مسلمانان به دست بوداییان هستیم؟
در میانمار دعوا میان آیین بودا و اسلام نیست، به طور قطعی این کشمکش سیاسی است. مسلمانانی که در این سرزمین زندگی می کنند، چند دهه است که از حقوق شهروندی خود محرومند و برای همین علیه دولت اعتراض می کنند. در حقیقت یکسری نیروهای خارجی هستند که میان بوداییان و مسلمانان نزاع و تفرقه می اندازند و آن را رسانه ای کرده تا در همه جای دنیا این دو مذهب به جان هم افتاده و یکدیگر را نفی کنند. در صورتی که بوداییان و مسلمانان از اساس با یکدیگر اختلافی نداشته و کنار هم با مسالمت و صلح زندگی می کنند همان طور که نمونه آن را در بنگلادش مشاهده می کنیم که مسلمانان و بوداییان بنگلادش با میانمار خویشاوند هستند و مشکلی ندارند و به زندگی خود در صلح ادامه می دهند. اما کشتارهایی که در میانمار انجام می شود، توسط برخی سایت ها و پایگاه های اطلاع رسانی مالزیایی که ریشه و هویت آن ها نامشخص و نامعلوم است، بزرگ نمایی می شود. البته ما منکر این کشتارها در میانمار نیستیم اما منکر ریشه نزاع و دعوایی هستیم که اساس آن را عقیدتی نشان می دهد.
علت اصلی این کشمکش ها رسیدن به حقوق شهروندی مسلمانان است و این موضوع ربطی به عقاید و باورهای مسلمانان و بوداییان ندارد که ریشه این اختلاف را دینی و عقیدتی نشان دهیم؛ البته دولت میانمار هم در این راستا تسامح به خرج داد و کوتاهی کرد و علاقه مند بود که این وقایع اتفاق بیفتد تا خود از این نزاع ها نفع ببرد و اعتراضات مسلمانان را این گونه مهار کند.
بنابراین با این تفاسیر مسلمانان به لحاظ معیشتی موقعیت نامناسبی در این کشور دارند؟
نه تنها مسلمانان بلکه وضعیت خود بوداییان هم در این کشور نامناسب و اسفناک است تا جایی که شنیده و دیده می شود به طور مثال فرد در حال رانندگی است به طور ناگهانی از دنیا می رود؛ علت مرگ که موشکافی وی شود، روشن می شود که فرد یاد شده به دلیل سوء تغذیه از بین رفته است. اگر این موضوع از سوی دولت میانمار تامین شود، چه بسا دیگر شاهد این کشت و کشتارها نباشیم.
پس از اساس مسلمانان و بوداییان روباط حسنه ای با یکدیگر دارند و این مسائل حاشیه ای است که بر روابط آنها سایه افکنده و موجبات اختلافات را فراهم می سازد؟
بله. در تاریخ وارد شده که بوداییان هندی به راحتی به درگاه شاهان مسلمان حضور می یافته و مسلمانان با آنها برخورد علمی و منطقی داشته اند. هم اکنون در تایلند نیز بوداییان به مسلمانان مراجعه کرده با یکدیگر مراوده دارند و سوالات خود را پیرامون اعتقادات دینی مطرح می کنند. بسیاری از این افراد با همین مراجعات مسلمان شده و درباره خدا و عقاید اسلامی کتاب ها نوشته اند. بنابراین مشاهده می کنیم بوداییان و مسلمانان در تایلند با مسالمت و آرامش کنار هم زندگی کرده و مشکلی ندارند.
بوداییان میانمار با کشتن مسلمانان بر کدام یک از آموزه های دینی خود پای می گذارند؟
همان طور که اشاره شد، این اختلافات ریشه سیاسی و اجتماعی دارد نه مذهبی و عقیدتی؛ اما با این اقدام طبق آموزه های بودا، این افراد با اقدامات خود، خود را گرفتار چرخه تناسخ می کنند. بر اساس آموزه های بودا، اگر فردی کسی دیگر را از بین ببرد، از چرخه تناسخ رها نشده و به کمال نمی رسد چرا که در این مذهب اصل بر عدم آزار دیگران حتی حیوانات و کشتن حشرات است. بنابراین با کمی تامل و درایت مشخص می شود به بوداییان میانمار انگیزه های غیردینی تزریق شده و اگر آنها دوباره به اخلاق بودایی بازگردند، مرتکب شر نمی شوند.
پایان پیام/
نظر شما