خبرگزاری شبستان: روایات بسیاری طول مدت حکومت امام عصر(ع) را بیان می کنند. در این بخش به بررسی مدت حکومت امام عصر(عج) در آراء فریقین (شیعه و اهل سنت) می پردازیم.
احادیث اهل سنت
همانگونه که بسیاری از آنها را نقل نمودیم مدت حکومت حضرتش را بیان کردهاند. روایات زیر بیانگر این موضوع اند:
1) او هفت یا ده سال حکومت می نماید.
2) مدت حکومتش بیست سال است.
3) پنج یا هفت یا نه سال زیست می کند.
4) هفت یا هشت یا نه سال زیست می کند.
5) شش یا هفت یا هشت یا نه سال درنگ می کند.
روایات شیعه
امام صادق(ع) می فرماید: "انه یملک سبع سنین تطول له الایام حتی تکون السنه من سنیه مقدار عشر سنین من سنیکم فیکون سنو ملکه سبعین سنه من سنیکم هذه"؛
گستره حکومتش هفت سال است، لیکن به گونهای که روزها بطول می انجامد تا اینکه یک سال از سالیان او برابر ده سال از سالیان شماست. به این ترتیب مدت حکومتش به هفتاد سال از سالیان شما می رسد.
نظیر این حدیث از امام محمد باقر(ع) روایت شده است. راوی به ایشان عرض می کند: فدایت شوم، چگونه سالها به طول می انجامد؟
حضرت می فرماید: "یامر الله الفلک باللبوث و قله الحرکه فتطول الایام لذلک و السنون"؛
خداوند فلک را فرمان می دهد که به درنگ و آهستگی حرکت نماید. به این دلیل روزها و سال ها به طول می انجامد.
راوی گوید: آنها می گویند که اگر در فلک دگرگونی راه یابد، نظامش از هم خواهد گسست.
این امری است پوشیده از ما. تنها این مطلب به ما القا شده که کاری را که خدای تعالی انجام می دهد، وابسته به شروط و مصالحی است که خود می داند. ما نمی توانیم به یکی از این دو امر قطع نظر حاصل نمائیم، هر چند که روایت هفت سال آشکارتر و فزون تر است.
حضرت فرمود: "ذلک قول الزنادقه فاما المسلمون فلا سبیل لهم الی ذلک و قد شق الله القمر لنبیه و رد الشمس من قبله لیوشع بن نون و اخبر بطول یوم القیامه و انه کالف سنه مما تعدون"؛
این سخن زندیقان و بی دینان است. مسلمانان را راهی به این مطلب نیست. این پیامبر است که خداوند برای حضرتش ماه را از میان به دو نیم ساخت و قبل از او هم خورشید را برای یوشع بن نون برگردادند. کما اینکه از روز قیامت خبر داده که هر روز آن هزار سال شماست، از آن سال هائی که شما می شمارید.
امام محمدباقر(ع) فرمود: "ان القائم(ع) یملک ثلاثمائه و تسع سنین کما لبث اهل الکهف فی کهفهم؛
قائم(ع) 309 سال حکمرانی دارد، همچنانکه (به این مقدار) اصحاب کهف در غار درنگ نمودند.
در روایتی دیگر از همین امام وارد شده: "والله لیملکن رجل منا اهل البیت ثلاث مائه سنه و ثلاث عشره سنه و یزداد تسعا"؛
به خدا سوگند که به طور حتم مردی از ما اهل بیت(ع) حکومت را به دست گیرد. او 313 سال حکومت دارد که نه سال بر آن می افزاید. گفته شد که آن چه هنگام خواهد بود؟ فرمود: "بعد موت القائم"؛ بعد از درگذشت قائم(ع). عرضه شد که قائم(ع) در دوران خود، قیامش چه مقدار بطول می انجامد؟
فرمود: "تسع عشره سنه من یوم قیامه الی یوم موته"؛ نوزده سال، از روز قیام او تا هنگام درگذشت وی.
گستره حکومتش هفت سال است، لیکن به گونهای که روزها بطول می انجامد تا اینکه یک سال از سالیان او برابر ده سال از سالیان شماست. به این ترتیب مدت حکومتش به هفتاد سال از سالیان شما می رسد.
در تعدادی روایات از امام صادق(ع) روایت شده است: "ملک القائم منا تسع عشره سنه و اشهر"؛ قائم از ما نوزده سال و چند ماه حکومتش بطول میانجامد.
امام مجتبی(ع) از پدر بزرگوارش امیرالمومنین علی(ع) نقل می کنند که فرمودند: "یبعث الله رجلا فی آخرالزمان (الی ان قال) یملک ما بین الخافقین اربعین عاما فطوبی لمن ادرک ایامه و سمع کلامه"؛
خداوند مردی را در آخرالزمان برمی انگیزاند تا آنجا که فرمود: او سراسر گیتی را در اختیار خود می گیرد و چهل سال بر عرصه جهان حکمرانی دارد. خوشا به حال آنکه روزگار او را دریابد و کلامش را بشنود.
شیخ مفید(ره) بعد از روایت هفت سال می گوید که هر یک از این سالها برابر ده سال می باشد، و این مطلب قبلا گذشت. او می گوید: روایت شده که مدت دولت قائم (ع) نوزده سال می باشد که روزها و ماه هایش همانگونه که گذشت بطول می انجامد. این امری است پوشیده از ما. تنها این مطلب به ما القا شده که کاری را که خدای تعالی انجام می دهد، وابسته به شروط و مصالحی است که خود می داند. ما نمی توانیم به یکی از این دو امر قطع نظر حاصل نمائیم، هر چند که روایت هفت سال آشکارتر و فزون تر است.
علامه مجلسی در بحارالانوار اظهارمی دارد: اخبار مختلفی که پیرامون دوران حکومت امام نقل شده، برخی از آنها محمول بر تمامی آن مدت است، برخی بر زمان استقرار دولتش، برخی به حساب ماه ها و سال های ما و برخی بر اساس ماهها و سالیان طویل زمان وی است. البته خداوند به حقیقت امر آگاهتر است.
منبع: آشنایی با امام زمان(عج)، ترجمه جزء چهارم أعیان الشیعة. سیدمحسن امین
پایان پیام/
نظر شما