به گزارش سرویس دیگر رسانه های خبرگزاری شبستان و به نقل از باشگاه خبرنگاران، لحظه شماری مسلمانان چهار گوشه جهان برای برگزاری مناسک با شکوه حج تمتع آغاز شده است و تا چند روز آینده سیل خروشان مسلمانان با لباسهای یکپارچه سفید دور خانه کعبه طواف خواهند کرد.
با این وجود این سوال مطرح می شود که مسلمانان سفید و سیاه کشورهای مختلف جهان چرا باید با لباس احرامی سفید و به صورت متحد الشکل دور خانه کعبه طواف کنند؟
در خصوص این سئوال، شاید یکی از دلایل مهم این حکم، حفظ یکپارچگی و یکرنگی حج گزاران باشد به طوری که مسلمانان به واسطه رنگ لباس و ظاهر خود، انگشت نما نشوند.
درباره فلسفه لباس سفید احرام، حجتالاسلام میرلوحی، عضو هیئت علمی دانشگاه امام صادق (علیهالسّلام) نکته جالبی را بیان میکند: "در پاسخ به این سئوال باید گفت تمام احکام و مناسک ما دارای حکمت و مصلحت است ولو ما حکمت و چرایی آن را ندانیم. "
مرحوم شیخ صدوق در علل الشرایع در خصوص فلسفه احکام و حکمت آنها مطالبی را بیان کرده است، اما اگر در مواردی ما نتوانیم علت و فلسفه احکام را بدانیم باید دستور خدا را گوش فرا داده و به آن عمل کنیم.
اما در خصوص این سئوال، شاید یکی از دلایل مهم این حکم، حفظ یکپارچگی و یکرنگی حج گزاران باشد به طوری که افراد به واسطه رنگ لباس و ظاهر خود، انگشت نما نشوند.
بنا نیست در حج افراد نسبت به لباس خود رقابت و فخر فروشی کنند بلکه همه لباسی شبیه لباس آخرت و کفن برتن کرده و در برابر پروردگار خود شبیه به هم ظاهر میشوند.
این میتواند نمادی از یکسانی همه حج گزاران در نزد خداوند باشد. مستحب است حج گزار هنگام احرام، لباس سفید بپوشد و جامه و لباس دنیایی، لباس گناه و لباس شهوت را از تن برکند و با لباسی شبیه کفن و لباس آخرت، وارد حریم یار شود.
این تغییر لباس نمادی از توجه مطلق به خدا و آخرت و بیتوجهی به مسائل مادی و دنیوی است. از سوی دیگر نباید فراموش کنیم که سفید بودن لباس احرام در حج و عمره افضل و بهتر است، ولی در واجب بودن حتمیت ندارد.
در روایتی نیز آمده که یکی از اصحاب امام صادق (علیهالسّلام) عازم حج بود، خدمت امام صادق (علیهالسّلام) رسید و پرسید: عازم حج هستم، میخواهم بدانم که آیا میتوانم لباس احرام سیاه بپوشم؟ و حضرت پاسخ داد: احرام در لباس سیاه حرام نیست، ولی سعی کنید لباس احرام و کفن میت پارچه سیاه نباشد.
نظر شما