به گزارش خبرنگار خبرگزاری شبستان از اصفهان، عباس تراب زاده، کارشناس ارشد مردم شناسی و پژوهشگری با اشاره به ثبت این آیین در فهرست میراث معنوی یونسکو اظهار کرد: مهم ترین معیارهای ثبت یک اثر فرهنگی در فهرست میراث ناملموس یونسکو این است که مشوق گفتگوی بین المللی باشد.
وی کمک به تنوع فرهنگی جهان، پویایی و زنده بودن، انتقال از نسلی به نسل دیگر، رعایت احترام به اقوام و گروه های اجتماعی، بیانگری صلح و دوستی و ایجادکننده وفاق، اتحاد اجتماعی و همدلی را از شاخصه های یک اثر معنوی ثبت شده عنوان کرد.
وی افزود: آیین قالیشویان با بهره مندی از این ویژگی ها سال به سال پویاتر و منسجم تر شده و مهم ترین شاخصه این آیین، تبعیت از تقویم شمسی بر خلاف آیین های دیگر است.
مسئول مردم شناسی اداره میراث فرهنگی کاشان اذعان داشت: اجتماع عظیم شرکت کننده در آیین قالیشویان در دومین جمعه مهر هرسال به برگزاری این آیین می پردازند، این درحالی است که روز شهادت حضرت سلطان علی بن امام مجمد باقر(ع) اواخر ماه جمادی الثانی است.
تراب زاده گفت: در منطقه فین کاشان حدود 13 هیات در مناسبت های مختلف از جمله محرم و صفر به طور جداگانه مراسم برگزار می کنند، ولی در آیین قالیشویان تمام هیات های مذهبی در قالب یک هیات منسجم می شوند.
وی افزود: همچنین در کنار هم بودن اهالی فین و خاوه و رعایت حقوق یکدیگر موجب می شود که این آیین یک گردهمایی صلح آمیز تعبیر شود.
وی تاکید کرد: به طور کلی آیین قالیشویان علاوه بر این که نماد تشییع پیکر پاک حضرت سلطان علی بن امام محمدباقر (ع) است، حوزه های دیگر میراث معنوی از قبیل شعائری مشابه به شعائر ماه محرم، تقدس آب، گاه شماری و تقویم محلی، نقش صنایع دستی و دانش بومی را در برگرفته است.
به گزارش روابط عمومی اداره میراث فرهنگی کاشان، وی افزود: استفاده از قالی که یک عنصر فرهنگی است و از دانش و مهارت بومی برخاسته، حکایت از محبت مردم آن زمان به حضرت سلطان علی (ع) و نیز تقدس پیکر پاک آن حضرت دارد.
گفتنی است، مراسم سنتی مذهبی قالیشویان همه ساله برای بزرگداشت شهادت حضرت سلطان علی بن امام محمد باقر (ع) در دومین جمعه مهر در مشهد اردهال کاشان با شکوه خاصی برگزار می شود.
پایان پیام/
نظر شما