تنها امر دنیایی که قرآن به آن قسم خورده!

خبرگزاری شبستان: چند چیز مهم و باارزش در دنیا وجود دارد، قلم، بیان، شمشیر، اولاد و پست و مقام اما خداوند به هیچ‌یک از این امور جز به قلم قسم یاد نکرده است.


به گزارش خبرنگار قرآنی خبرگزاری شبستان، مراسم افتتاحیه بیست و دومین دوره مسابقات برنامه تلویزیونی درس‌هایی از قرآن صبح امروز با حضور حجت‌الاسلام والمسلمین محسن قرائتی، حجت‌الاسلام موحدی‌نژاد و شخصیت‌های دینی و مسئولان کشوری و مسئولان وزارت آموزش و پرورش همراه با معاون فرهنگی اجتماعی شهرداری تهران در جوار حرم حضرت عبدالعظیم حسنی (ع) برگزار شد.

حجت‌الاسلام قرائتی، مفسر و معلم قرآن در این مراسم بااشاره به دلایل رونق‌گرفتن برنامه درس‌هایی از قرآن و همه‌گیرشدن آن در سطح جامعه و حتی خارج از کشور گفت: اگر دست خدا در کاری باشد آن کار رشد می‌کند مانند تار عنکبوتی که محافظ بزرگ‌ترین انسان روی زمین یعنی پیامبر گرامی اسلام (ص) شد و اگر امروز این کار و این درس مخاطبان میلیونی در سطح کشور و حتی خارج از کشور دارد به دلیل عنایت خدا بوده است.

وی ضمن بیان خاطره‌ای در رابطه با آغاز فعالیت‌های تبلیغی خود یادآور شد: پیش از انقلاب برای ملاقات بزرگواری به زندان رفتم، از ایشان خواستم تا مرا نصیحت کند آن بزرگوار نیز فرمود در حال حاضر چیزی در خاطرم نیست، من دوباره اصرار کردم و ایشان فرمود همین که چیزی در خاطرم نیست بهترین نصیحت است شما دفترچه‌هایی را تهیه کن و هر آنچه را که می‌شنوی و یاد می‌گیری یادداشت کن، من به توصیه این بزرگوار در موضوعات مختلف دفترچه‌هایی را تهیه کرده و آموخته‌هایم در هر زمینه‌‌ای را در آنها یادداشت کردم، امروز تفسیر نور نتیجه یادداشت‌های قرآنی من در این دفترچه‌هاست، پس هر آنچه را که می‌شنوید و می‌آموزید ضبط و ثبت کنید.

این مفسر قرآن در ادامه تصریح کرد: انسان می‌تواند حتی کلمات و جملات آموزنده را نیز در جایی برای خود یادداشت کند. در دنیا چند چیز مهم و باارزش وجود دارد، قلم، بیان، شمشیر، اولاد و پست و مقام اما خداوند به هیچ‌یک از این امور جز به قلم قسم یاد نکرده است. بزرگ‌ترین آیات قرآن که آیه‌ای در رابطه با حقوق است درباره نوشتن است که اگر داد و ستد می‌کنید بنویسید حتی اگر نمی‌توانید بنویسید از کاتب بخواهید که آن را برای شما بنویسد.

حجت‌الاسلام قرائتی در ادامه در تبیین نقش قلم و نوشتن گفت: به وسیله قلم می‌توان تجربه‌ها را به دیگران منتقل کرد. یک قلم خوب می‌تواند انسان خواب را بیدار کند و قلم خائن انسان بیدار را به خواب می‌برد، حتی افکار عمومی را نیز با قلم می‌توان جهت‌دهی کرد، بنابراین قلم یک سند رسمی محسوب می‌شود. بر اساس آموزه‌های اسلام یکی از صداهایی که خداوند آن را دوست دارد صدای قلم دانشمندان است البته این در گذشته مصداق پیدا می‌کرد که افراد با قلم می‌نوشتند اما امروز صدای قلم را می‌توان به صدای چاپخانه‌ها تعبیر کرد چرا که صدای چاپخانه به معنای توسعه علم و دانش است.

وی در ادامه سخنان خود با اشاره به وجود چندین کتاب به نام «امالی» گفت: امالی یعنی آنچه که فردی املا می‌کند و دیگری می‌نویسد. ما در منابع و کتب اسلامی خود چندین کتاب امالی داریم از جمله امالی شیخ صدوق، شیخ طوسی و غیره، یعنی علمای گذشته علم خود را املا می‌کردند و شاگردان این علوم را می‌نوشتند. بر اساس منابع تاریخی نقل است که هنگام حضور امام رضا (ع) در نیشابور 1500 نفر با قلم و کاغذ در نیشابور حاضر شدند تا فرمایشات حضرت را یادداشت کنند و این نشان از فرهنگ و سواد ایران و ایرانیان از قرون گذشته دارد.

حجت‌الاسلام قرائتی با بیان اینکه برخی از مطالعات افراد در جامعه ما بی‌هدف و بی‌نتیجه انجام می‌شود، گفت: مطالعه می‌بایست با برنامه‌ریزی و بر مبنای هدفی خاص انجام شود، اگر کسی نمی‌خواهد فقیه شود چرا کتاب‌های فقهی را مطالعه می‌کند. انسان هر روزنامه یا هر مجله‌ای را که نباید بخواند چرا که فرصت‌های طولانی در این دنیا برای انسان وجود ندارد، بنابراین از فرصت مفید برای مطالعه مفید استفاده کنیم.

وی افزود: هر آنچه را که می‌خوانیم یا می‌نویسیم یا می‌گوییم باید دارای 4 شرط باشد؛ یک واجب باشد یا مستحب باشد یا مشکل فرد را حل کند و یا مشکل جامعه را اما بسیاری از آنچه که امروز ما می‌خوانیم یا می‌نویسیم هیچ‌یک از این شرایط را ندارد، به عنوان مثال از ما سوال شد که خبری که حضرت ابراهیم (ع) با آن بت‌ها را شکست امروز کجا قرار دارد؟ دانستن یا ندانستن این موضوع امروز چه مشکلی را از جامعه اسلام یا حتی از یک فرد حل می‌کند یا اینکه نمازخواندن در کره‌ای غیر از کره زمین چه حکمی دارد آیا ما تا آخر عمر از کره زمین خارج می‌شویم که به دنبال آموختن احکام نماز در کره‌ای غیر از کره زمین باشیم.

این مفسر و معلم بزرگ قرآن در ادامه سخنان خود ضمن توصیه به مراکز و موسسات مذهبی خاطرنشان کرد: من از برخی موسسات مذهبی گله‌مندم چرا که در انتشار و اشاعه علم بخل می‌ورزند، به عنوان مثال برخی از موسسات تحقیقات و پژوهش‌های مذهبی و اعتقادی دارند که آن را در اختیار عموم مردم قرار نمی‌دهند یا نرم‌افزارهای دینی که تولید می‌شود دارای قفل است اما چرا ما علم را محدود می‌کنیم در حالی که در سیره ائمه ما این‌گونه نقل شده است که حتی دشمنان آنان نیز در کلاس‌های درس ائمه حضور می‌یافتند و هیچ مانعی برای شرکت آنها وجود نداشت.

حجت‌الاسلام قرائتی افزود: تمرین کنیم آنچه را که می‌آموزیم به دیگران نیز آموزش دهیم چرا که شاید آنچه شخص انسان انجام می‌دهد به دلایل گوناگون برای آخرت‌اش ذخیره نشود اما ممکن است فرد دیگری چیزی از ما بیاموزد و عمل او در دفتر اعمال ما نیز ذخیره شود، بنابراین علم بی‌خاصیت ذخیره نکنیم چرا که علم بی‌خاصیت فایده‌ای نخواهد داشت.

وی در بخش دیگری از سخنان خود به موضوع ارزش‌گذاری برای اعمال اشاره کرد و گفت: انسان می‌تواند با الهی‌کردن کارها به اعمال خودش ارزش میلیاردی بدهد، به عنوان مثال من گاهی آب می‌نوشم به دلیل اینکه تشنه هستم، این هنر نیست؛ هر موجود غیر از انسان نیز هنگام تشنگی آب می‌نوشد اما گاهی آب می‌نوشم و پس از آن حضرت ابا عبدالله (ع) را یاد می‌کنم، بنابراین با امامت، شهادت و عصمت پیوند برقرار می‌کنم. گاهی نیز آب می‌نوشم و با گفتن الحمدالله خدا را یاد می‌کنم اما گاهی آب می‌نوشم و خدا را به عدد تمام سیراب‌شوندگان از انسان و حیوان و گیاه شکر می‌کنم، بنابراین یک عمل با نیات و آثار مختلف انجام می‌شود.

وی در پایان ضمن توصیه به حضار خاطرنشان کرد: آنچه را که در طول 40 سال فعالیت تبلیغی کسب کرده‌ام در چند جمله برای شما توصیه می‌کنم، اینکه آموخته‌های خود را بنویسید و یادداشت کنید، دوم اینکه چکیده این نوشته‌ها را منتشر کنید و راه استفاده از علم‌تان را نیز برای دیگران باز بگذارید و در اینکه دیگران از علم شما بهره ببرند بخل نداشته باشید.

پایان پیام/
 

کد خبر 298219

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha