طرح بافت بازار همدان مطابق با معماری اسلامی تهیه می شود

خبرگزاری شبستان: فرماندار شهرستان همدان، از تهیه طرح بافت بازار همدان به عنوان یکی از آثار تاریخی مطابق با معماری اسلامی و استانداردهای لازم خبر داد.

به گزارش خبرگزاری شبستان از همدان؛ بازار هر شهر جزو مکان‌های پر رفت ‌و آمد و پر دغدغه‌ای از سوی شهروندان آن محسوب می‌شود که از دو کارکرد اقتصادی و اجتماعی برخوردار است.

 

بازار، پدید‌ه‌ای مهم در ساختار زندگی شهری به شمار می‏روند و بر این اساس نیز مردم شهرهای ایران بنابر وضع زندگی خود، همواره با بازار ارتباط داشته‌اند و هم‌گرایی اقتصادی و اجتماعی آنان در آنجا نمایان می‌شده است.

 

در گذشته بازار نه تنها بنیادی اقتصادی و نهادی اجتماعی، که میراثی فرهنگی و بازتابی از هنر و معماری به شمار می‌رفت و به دلیل کارکردهای گسترده‌اش، در همه جای زندگی تأثیر داشت. جایگاه برجسته بازار و گستره فعالیت بازاریان، موجب توجه حکومت‌ها به بازار می‌شد.

 

در طول دوران‌ها و حکومت‌های مختلف و گرایش به شهرنشینی، بازارها از شیوه سنتی خارج و شکل نوین و صنعتی به خود گرفتند که در این گذار، شهرهای تاریخی و سنتی ضمن حفظ پیشینه خود از این رویکرد عقب نماندند و اینک بازار کهن‌شهر و پایتخت تاریخ و تمدن ایران‌زمین نیز با وجود پیشرفت‌های مدید بافت سنتی خود را حفظ کرده است.

 

 بازار سنتی همدان مأمن بسیاری از کسبه و بازاریانی است که به تعبیری یک کفه ترازوی اقتصادی این شهر را در خود جای داده‌اند اما با توجه به رشد جمعیتی و رویکرد صنعتی شدن، آن چنان که باید از وضعیت ایمنی و حفاظتی لازم برخوردار نیست.

 

مجموعه بازار سنتی و کاروانسراهای شهر همدان از 36 بازار و راسته بازار و 26 سرا و کاروانسرا تشکیل شده است

 

اکثر بازارها با سبک معماری دوره قاجاریه ساخته شده اند و با وسعتی حدود 30 هکتار به دو صورت عمده فروشی و خرده فروشی فعالیت می کنند. در این بازار تاسیساتی نظیر مسجد، حمام، زورخانه، چایخانه و غیره گنجانده شده است.

در گذشته، هر یک از راسته ها و کاروانسراها به عرضه یک کالای خاص اختصاص داشته اند، اما این ویژگی امروزه تا حدودی دستخوش تغییر شده است و در بعضی از مغازه ها صرفاً به عرضه و توزیع کالا و برخی دیگر علاوه بر محل فروش، کارگاه تولیدی صنعتگران مانند مسگرخانه و حلبی ساز خانه هستند.

 

راسته‌ها و قسمت‌های مختلف مجموعه بازارهای همدان عبارتند از راسته آهک فروش ها، سرگذر، آهنگرها، زنجیرسازها، چلنگرها، پالاندوزها، گونی فروش‌ها، چاقوسازها، راسته حسین خانی، راسته حاج فضل الله، حلّاج خانه، حلبی سازها، دبّاغخانه، رزین بُرها، زغالی ها، زرگرها، سبزه میدان، سمسار خانه، شالار یهودی، شیشه فروش ها، صحّافخانه، صندوق سازها، علاقبندها، قصاب‌ها، قیصریه فرش فروش‌ها، نجّارها، قنّادها، کاه فروش‌ها، کفشدوزخانه بزرگ، کفشدوزخانه کوچک، کهنه فروش‌ها، گیوه کش‌ها، مسگرها، نخود بریز ها، نمدمال‌ها و ... .

 
ضرورت تهیه نیازمندی ها و خرید سوغات، به عنوان رهاوردی پر ارزش برای بستگان و دوستان و یادبودی ارزشمند و خاطره انگیز از صنایع دستی، علائم و مظاهر گردشگری و جذابیت مشاهده چگونگی زندگی، وضعیت اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی مردم و معماری شهر مورد بازدید، موجب شده که دیدن بازار و مراکز خرید و فروش هر شهری را همواره برای گردشگران در زمره یکی از نقاط جذاب قرار دهد. از این رهگذر است که بازارهای سنتی نیز علاوه بر بازارهای مدرن و جدید، علاقمندانی برای بازدید دارد.

 

بازار همدان؛ یکی از آثار تاریخی و سنتی شهر

حسن قهرمانی مطلق، فرماندار همدان به خبرنگار شبستان گفت: بازار همدان به عنوان یکی از آثار تاریخی مطرح است که بخشی از آن تاریخی و بخشی هم به عنوان بخش سنتی معرفی می شود.

 

وی با بیان اینکه این یک راسته از این بازار تاریخی استان در اردیبهشت استان دچار مشکل آتش سوزی شد، افزود: متاسفانه بخشی از این راسته در آتش سوخت.

 

وی با اشاره به تهیه طرح بافت بازار همدان مطابق با معماری اسلامی و استانداردهای لازم تصریح کرد: این طرح در راستای مانع شدن از تخریب و آتش سوزی و دیگر حوادث و همچنین حفظ این آثار تاریخی انجام می گیرد.

 

فرماندار شهرستان همدان در ادامه گفت: طبق گزارشات میراث فرهنگی اعلام شده بخشی از بازار همدان جزو بافت تاریخی نیست و شهرداری مکلف است برای بازسازی بازار اقدامات لازم را انجام دهد.

 

قهرمانی مطلق با بیان اینکه عدم آگاهی به مسایل ایمنی عمده مشکلات است، خاطرنشان کرد: آموزش و فرهنگ سازی بر اساس بخش های مورد نیاز لازمه کار برای جلوگیری از بحران است.

 

اجرای پروژه تحقیقاتی بازار همدان با اعتبار 320 میلیون ریال

عامل سازمان آتش نشانی شهرداری همدان نیز به خبرنگار شبستان گفت: ایمن سازی سقف بازار همدان پس از حادثه آتش سوزی بازار در یک عملیات 14 ساعته توسط آتش نشانان با برداشتن قسمت های سوخته و آسیب دیده یک تجربه کاری برای پرسنل آتش نشانی است.


رضا عسگری اضافه کرد: با توجه به اهمیت ایمنی بازار از نظر کاهش خطر و همچنین مقابله با حوادث احتمالی، سازمان آتش نشانی در قالب یک پروژه تحقیقاتی با اعتبار 320 میلیون ریال با همکاری دانشکده بهداشت دانشگاه علوم پزشکی نسبت به طرح مطالعاتی با موضوع ارزیابی ریسک ایمنی بازار و مقابله با حوادث در طی دو مرحله اقدام کرده است.


وی خاطرنشان کرد: مرحله اول این طرح شامل مطالعات میدانی، بررسی و شناسایی مکان هایی با ریسک خطر بالا است و مرحله دوم با توجه به یافته های مرحله اول پژوهش راهکارهای علمی و عملی کاهش ریسک خطر و چگونگی مواجه و کنترل حوادث و وظایف سازمانها و ارگانهای مربوطه مشخص شده است.


وی با اشاره به اینکه 10 ایستگاه آتش نشانی با 170 نفر پرسنل و 40 دستگاه خودرو عملیاتی در همدان مستقر است، ادامه داد: در چارت 15 ساله سازمان، پرسنل 285 نفری درنظر گرفته شده ولی کمبود نیرو به این معنی نیست که خدمات با مشکل ارائه می شود.


مدیر عامل سازمان آتش نشانی شهرداری همدان، میانگین زمان رسیدن به محل حادثه را 4 دقیقه اعلام کرد و به سیستم ردیابی جهانی اشاره کرد و گفت: نرم افزار این ردیاب بیش از 2 سال است که بر روی خودروهای آتش نشانی نصب شده است.


پایان پیام/

کد خبر 298115

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha