حدود 90 درصد از عملیات تجاری کشور از طریق بنادر صورت می گیرد

خبرگزاری شبستان: مدیرکل بنادر و دریانوردی استان هرمزگان و مدیر منطقه ویژه اقتصادی بندر شهید رجایی گفت: حدود 90 درصد از عملیات تجاری کشور از طریق بنادر صورت می گیرد.

به گزارش خبرگزاری شبستان از هرمزگان، حمیدرضا دلبری، مدیرکل بنادر و دریانوردی استان هرمزگان و مدیر منطقه ویژه اقتصادی بندر شهید رجایی در مراسم روز جهانی دریانوردی در مجتمع بندری شهید رجایی ابراز داشت: 98 درصد از واردات و 78 درصد از صادرات کشور از طریق بنادر صورت می‌گیرد که 60 درصد آن از طریق بنادر هرمزگان انجام می شود.


وی با بیان اینکه در حال حاضر 72 بندر در استان هرمزگان که دارای 2 هزار و 300 کیلومتر مرز آبی است، وجود دارد، افزود: حدود 60 بندر کوچک چند منظوره در کشور در حال ساخت است که 32 بندر در هرمزگان است.
 

دلبری، فرا رسیدن روز 29 سپتامبر(هفتم مهرماه) روز جهانی دریانوردی که امسال با عنوان "توسعه پایدار؛ نقش ارگان های دریایی کشور" نامگذاری شده را گرامی داشت و اظهار کرد: اگر توسعه کشور را مجموعه ای از فعالیت ها بدانیم، نقش فعالیت های دریایی در این توسعه بسیار بارز و چشمگیر است.
 

وی افزود: بیش از 50 شغل و حرفه در حوزه دریایی وجود دارد که در راستای دستیابی به توسعه، این مشاغل نیز باید توسعه یابد.
 

مدیرکل بنادر و دریانوردی هرمزگان در ادامه با بیان اینکه طرح توسعه بندر شهید رجایی از 2.6 میلیون TEU به 6 میلیون TEU کانتینر و توسعه پس کرانه‌ها و ایجاد بخش‌های مرتبط با پشتیبانی مواد معدنی در این بندر طی سالهای گذشته مد نظر بوده است که دستاوردهای متعددی نیز حاصل شده است، یادآور شد: آنچه که در حال حاضر ایجاب می‌کند، شتاب در حرکت آغاز شده است.
 

دلبری متذکر شد: توجه به محیط زیست دریایی و حرکت به سمت بنادر سبز نیز از اولویت‌های سازمان بنادر و دریانوردی است.
 

وی به تعامل با بخش خصوصی در سازمان بنادر دریانوردی اشاره کرد و بیان داشت: باید مباحث زیست محیطی در قراردادها و پروژه‌ها به طور متمرکز دیده شود.
 

مدیرکل بنادر و دریانوردی هرمزگان در بخش دیگری از سخنان خود تأکید کرد: بازاریابی برای ظرفیت ایجاد شده در ترمینال‌های کانتینری بندر شهید رجایی از دیگر اهدافی است که با جذب فورواردرها می‌توان از هر 6 میلیون TEU ظرفیت ایجاد شده بهره گرفت.
 

دلبری در ادامه با اشاره به قرارگیری بندر شهید رجایی در پیشانی کریدور شمال جنوب افزود: در حال حاضر مقرون به صرفه‌ترین مسیر برای انتقال کالا مسیر نوستراک است که در انتهای آن نیز مسیر تراسیکا قرار دارد.
 

وی اذعان کرد: امر فعالیت‌های مدیریتی در بنادر هرمزگان با توجه به قرارگیری در جغرافیای مذکور باید ملی و فراملی تنظیم شود.
 

مدیر کل بنادر و دریانوردی هرمزگان افزود: متأسفانه تاکنون از ظرفیت ترانزیتی که برای آن افقی برابر 15 میلیون تن تعریف شده بود نیز استفاده نشده و تنها در کشور جمع کالاهای ترانزیتی به 3.5 میلیون تن می‌رسد.
 

دلبری ادامه داد: افزایش ظرفیت مخازن نفتی در بنادر هرمزگان با محوریت کسب سهم عمده ایران از بازار عرضه سوخت به کشتی‌های عبوری نیز در دستورکار قرار دارد.
 

این مسئول در پایان ابراز داشت: توجه به ایجاد بنادر لجستیک و توجه به بهره‌وری لازم از بنادر کوچک چند منظوره نیز از اولویت‌های این سازمان است.
 

پایان پیام/
 

کد خبر 297639

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha