عدالت در «تماشاچی محکوم به اعدام »به مسلخ می‌رود

کارگردان نمایش «تماشاچی محکوم به اعدام» گفت: این نمایش به مسلخ بردن عدالت در یک دادگاه و لگد مال شدن و ارزش‌ها و قوانین را به تصویر می کشد.

به گزارش خبرنگار شبستان، نمایش« تماشاچی محکوم به اعدام »نوشته ماتئی ویسنی یک به کارگردانی روح‌الله جعفری که در بخش مهمان بیست و نهمین جشنواره بین‌المللی تئاتر فجر شرکت داشت و از اوایل اسفند سال قبل به صحنه رفت، بعد از پایان تعطیلات نوروزی از 15 فروردین هر شب ساعت 20 در تالار سایه مجموعه تئاتر شهر به صحنه می‌رود.

 

در «تماشاچی محکوم به اعدام »که تاکنون با استقبال خوبی مواجه شده است، متهمی پشت به تماشاچیان نشسته است و قاضی، دادستان، منشی دادگاه، وکیل مدافع و شاهدان دایم از چهره جنایتکارانه وی صحبت می‌کنند و از تماشاگران می‌خواهند که به متهم چیزی بگویند تا باور کند که جنایتکار است و در آخر نمایش یکی از تماشاگران بدون هیچ دلیل و مدرکی محکوم به اعدام می‌شود.

 

روح‌الله جعفری، کارگردان نمایش «تماشاچی محکوم به اعدام» در مورد این نمایش به خبرنگار شبستان گفت: در« تماشاچی محکوم به اعدام» دادگاهی برپا می‌شود که بی‌اعتباری ارزش‌ها و قوانین در آن به نمایش درمی‌آید. به عبارت دیگر در این نمایش به مسلخ رفتن عدالت و لگدمال شدن ارزش‌ها نشان داده می‌شود.

 

جعفری در مورد مهم‌ترین ویژگی‌های اثرات ماتئی ویسنی یک، نویسنده «تماشاچی محکوم به اعدام» بیان کرد: مهم‌ترین خصوصیت این نویسنده معاصر رومانی‌الاصل که اکنون در فرانسه زندگی می‌کند، عدالت‌خواهی است. ماتئی ویسنی یک در رومانی با محدودیت روبرو بود، به گونه‌ای که هرگز اجازه انتشار آثار و چاپ اشعار خود را پیدا نکرد.

 

وی اظهار داشت: ماتئی ویسنی یک نسبت به جوامعی مانند جامعه خود یعنی جوامع تک‌محوری که فضای گپ و گفت بین مردم و حکام برقرار نیست، احساس مسئولیت کرد. در حقیقت این نویسنده یک درد را آسیب‌شناسی می‌کند و به صورت نوشتار درمی‌آورد، به همین دلیل آثار وی برای جوامع شرقی هم باورپذیر است.

 

کارگردان« تماشاچی محکوم به اعدام» جهان‌شمول بودن را از دیگر ویژگی‌های آثار ماتئی ویسنی یک عنوان کرد و افزود: من برای کمک به درک هر چه بیشتر تماشاگران، از «تماشاچی محکوم به اعدام» زمان و مکان را کنار گذاشتم، اسامی را حذف کردم و تغییر و تحولی در مورد شاهدان حاضر در دادگاه ایجاد کردم که برای مخاطب ایرانی کار ملموس و باورپذیر باشد.

 

سرپرست گروه گیتی در پاسخ به این سؤال که رمز استقبال مخاطب از «تماشاچی محکوم به اعدام» را در چه می‌دانید؟ به خبرنگار شبستان گفت: با توجه به اینکه نمایش هنوز به نیمه اجرا نرسیده است با استقبال خوب اهالی رسانه و قلم روبرو شده است و هر شب تعداد بیشتری از مردم به سالن می‌آیند. این نمایش تلاش می‌کند که صادقانه حرف دل مردم را در صحنه نشان دهد و برای همین نیز مخاطب با آن ارتباط برقرار می‌کند.

 

جعفری که علاوه بر کارگردانی، دراماتورژی نمایش «تماشاچی محکوم به اعدام» را نیز عهده‌دار است، استفاده از تماشاگران در نمایش را از دیگر علل استقبال از این نمایش ذکر کرد و ادامه داد: در شیوه‌های مختلف نمایشی، شیوه استفاده از تماشاچی در فضای کار وجود دارد. در این شیوه در برخی لحظات بی پروا و عریان با تماشاچی ارتباط برقرار و حرف منتقل می‌شود، بنابراین تماشاچی مستقیما وارد نمایش می‌شود و واکنش نشان می‌دهد.

 

به گفته وی در نمایش« تماشاچی محکوم به اعدام» از شیوه استفاده از مخاطب در نمایش به درستی استفاده شده است و رموز موفقیت نمایش و استقبال خوب تماشاچیان محسوب می‌شود.

 

جعفری خاطرنشان کرد: در بروشور نمایش تماشاچی محکوم به اعدام می‌خواستم چند خطی در مورد فضای نمایش بنویسم تا تماشاگران بهتر با نمایش ارتباط برقرار کنند اما متأسفانه شورای نظارت و ارزشیابی مرکز هنرهای نمایشی این اجازه را به من ندادند.

 

این کارگردان و بازیگر تئاتر به فوت پدر سیروس همتی، یکی از بازیگران« نمایش تماشاچی محکوم به اعدام»، اشاره کرد و گفت: سیروس همتی با وجود عزادار بودن به دلیل تعهد اخلاقی به برگزاری نمایش، در صحنه حضور می‌یابد و این امر حاکی از وجود اخلاق حرفه‌ای بین بچه‌های تئاتری است.

 

لازم به ذکر است، عوامل نمایش «تماشاچی محکوم به اعدام» عبارتند از نویسنده: ماتئی ویسنی یک، کارگردان: روح‌الله جعفری، دستیاران کارگردان: رضا بهرامی و لاله علیپور، بازیگران: فرزین صابونی، سیروس همتی، شیرین اسماعیلی، هدی ناصح، مجید رحمتی، نازگل نادریان، رضا بهرامی، آیدا صادقی، روح‌الله جعفری، الهام کردا، طوفان مهردادیان.

 

گفتنی است، تماشاچی محکوم به اعدام از 15 تا 29 فروردین هر شب ساعت 20 در تالار سایه مجموعه تئاتر شهر به روی صحنه می‌رود.

 

پایان پیام/

 

کد خبر 29569

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha