به گزارش خبرگزاری شبستان از استان گلستان، قدمت صنعت –هنر پاپیچ بافی به زمان تولید پارچه و دوخت لباس برمی گردد؛ از هنگامی که بشر آموخت از پشم ، نخ، پارچه ببافند به طبع، نیاز به اجزایی چون پاپیچ در پایین شلوارها نیز بروز پیدا کرد.
مواد اولیه این هنر دستی، انواع نخ ها به ویژه نخ پنبه ای است و برای تولیدآن نیز برای بافت آن توسط دارهایی با طراحی بسیار ساده و عبور نخ ها از بین یکدیگر و در گیر نمودن آنها با هم ایجاد می شود.
محمد کیخا، معاون صنایع دستی و هنرهای سنتی گلستان در این زمینه گفت: ترکمنان در قرن یازدهم میلادی در مرو ساکن گشته و پس از مرز بندی بین روسیه و ایران عده ای در ایران ساکن شدند.
وی همچنین نوار بافی را از دیگر رشته های صنایع دستی استان برشمرد و افزود: این قوم از دورانی که به چگونگی تولید نخ های ابریشمی پی بردند در کنار آن به ایجاد محصولاتی چون پارچه های ابریشمی، نوار های دست بافت کردند.
کیخا تصریح کرد: به کمک این تولید، پایین شلوار مردان جمع و با نوار پیچیده می شود تا هم حفظ و ایجاد گرما نماید و هم دمپای شلوار در هنگام کار و راه رفتن ایجاد مزاحمت نکند.
به گفته وی، مواد اولیه این هنر شامل نخ ابریشمی، نخ پنبه ای، منجوق و غیره بوده و روش تولید آن بدون بکارگیری از دستگاه بافت و به کمک سر انگشتان دو هنرمند صورت می پذیرد.
کیخا اظهارداشت: این نوارها که از اسامی چون سچک و جهک برخوردارند جهت تزئین حاشیه لباس زنان و مردان ترکمن قرار می گیرد.
وی افزود: در حال حاضر کمتر زن ترکمنی به بافت آن مشغول است اما در این بین می توان از سناگل داش آیق نام برد.
کیخا با اشاره به منسوخ شدن برخی رشته های صنایع دستی، گفت: برخی رشته ها منسوخ شده بود که توسط معاونت صنایع دستی دوباره احیا شد، واحد احیاء صنایع دستی در این معاونت وظیفه مطالعه در مورد صنایع دستی در حال منسوخ شدن و یا منسوخ شده دارد، به عنوان مثال سوزن دوزی زیارت جزو مواردی بود که منسوخ شد ولی کارشناسان ما ان را احیا کردند.
وی افزود: برخی رشته ها نیز به دلیل اینکه هنرمند منحصر به فرد دارد شرایط منسوخ شدنش فراهم شده است اما معاونت صنایع دستی استان آموزش هنرجویان جدید این رشته را آغاز کرده است، زیور آلات و ابریشم بافی ترکمن از این دست است که در بخش زیور آلات ترکمن غلام آق پدر زیور آلات سازی ترکمن در کشور هر ترم 20 نفر از هنرجویان را آموزش می دهد.
کیخا یادآور شد: 10هزار هنرمند صنایع دستی در گلستان مشغول فعالیت هستند.
پایان پیام/
نظر شما