به گزارش خبرنگار حوزه دولت خبرگزاری شبستان، مقام معظم رهبری در ادامه رهنمودهایشان برای دستگاه دیپلماسی کشور هفته گذشته در بیاناتی که در جمع فرماندهان سپاه داشتند بر استفاده از تئوری «نرمش قهرمانانه» در مذاکرات و نگاه دیپلماسی از سوی دولت و سفرای ایرانی تاکید کردند. ایشان در سال 1375 نیز از این عبارت با تشریح بیشتری مبنی براین که سفرای ایران می بایست سخت تر از سنگ، تیز تر از شمشیر و نرمتر از حریر باشند و از نرمش قهرمانانه بهره مند شوند، استفاده کرده بودند. علت استفاده از این عبارت و مقصود مقام معظم رهبری از واژه در گفتگوی خبرنگاران شبستان با کارشناسان سیاست داخلی و خارجی بررسی شده است.
راه مناسب خنثی کردن دروغ دشمن/نرمش قهرمانانه برگرفته از صلح حدیبیه
محمد کرمی راد، کارشناسی سیاست خارجی در گفتگو با خبرنگار سیاسی خبرگزاری شبستان در تحلیل عبارت نرمش قهرمانانه در دیپلماسی سیاسی از زبان مقام معظم رهبری گفت: شاید صلح حدیبیه مصداقی از نرمش قهرمانانه باشد که در صدر اسلام اتفاق افتاده است و ما می توانیم از آن به عنوان درس تاریخی بهره برداری کنیم.
وی بیان اینکه در شرایط حال حاضر اشاره مقام معظم رهبری به نرمش قهرمانانه می تواند با توجه به دیوار بی اعتمادی های بلند آمریکا و ایران استفاده شده باشد افزود: دخالت امریکا در مسایل سیاست داخلی ایران در زمانهای مختلف مانند کودتای 28 مرداد که جدیداً از سوی امریکا به ان اعتراف شد و 16 آذر، 13 آبان،حمایت از رژیم بعث عراق در جنگ، حمایت از منافقین که دستشان به خون ملت ایران و عراق اغشته بود، بلوکه کردن اموال ملت ایران و تحریمها این دیوار بی اعتمادی را ایجاد کرده است.
کرمی راد ادامه داد: امریکا در حال حاضر نیز در منطقه در قبال سوریه از همان تعابیری که در زمان اول انقلاب در ایران استفاده می کرد استفاده می کند و باز هم دیوار بی اعتمادی را برای ملت ایران ایجاد می کند که با این حساب ایران در مذاکره با طرف غربی و حتی 1+5 درخصوص احقاق حقوق هسته ای ملت می تواند از این تعبیر استفاده کند.
نماینده مردم کرمانشاه در مجلس هشتم شورای اسلامی با تصریح اینکه طبیعتاً انچه که مقام معظم رهبری در شرایط حال حاضر در رویکرد جدید آقای روحانی مطرح کرده است و شکایت های بانکها و شرکت های ایران که منجر به لغو تحریم ها شده برگرفته از تدابیر دیپلماسی است خاطرنشان کرد: همانگونه که در اسلام آمده یکی از ویژگی های مومن رهبری تدبیر است و سیاست و زرنگی نیز می تواند در خصلت اخلاقی مومن برای تصمیم گیری صحیح تاثیر بگذارد.
کرمی راد با تاکید بر این نکته که نرمش قهرمانانه با توجه به رویکرد شخصی اوباما و مسایلی که اخیراً مطرح کرده می تواند تاثیرگذار باشد یادآور شد: اگر در پس این رفتار اوباما دروغی نهفته باشد راه خنثی کردن این دروغ همین نرمش قهرمانانه است که چهره داخلی دشمن را به افکار عمومی جهان معرفی کند.
وی با یادآوری بیانات روز گذشته مقام معظم رهبری تصریح کرد: همانگونه که معظم له تاکید کرده اند در دیپلماسی در کنار نرمش قهرمانانه کشتی گیر باید فن اجرا کند و در همین حال بداند چه کسی در مقابل وی است و چه قدرتی دارد.
کرمی راد ادامه داد: استفاده مناسب و صحیح از نرمش قهرمانانه در این شرایط آمریکا در منجلاب گیر کرده و در منطقه نه راه پس دارد و نه راه پیش می تواند تاثیرگذار باشد.
وی در مورد بکارگیری نرمش قهرمانانه در سیاست اعتدال روحانی خاطرنشان کرد: اقای روحانی رییس جمهور ملت ایران چند وقت پیش سیاست خارجی خود را براساس عزت، حکمت و مصلحت به خوبی تشریح کرده اند و روش و منش ایشان به گونه ای است که او و دولتش را در معرض یک امتحان بزرگ قرار داده است.
کرمی راد ضمن ارزوی موفقیت برای روحانی و دولت وی تاکید کرد: دولت و ملت ایران از هم جدا نیستند و روش اعتدالی اقای روحانی نیز تاکنون باعث نرمش و دولت ها و قدرتهای قلدر جهانی شده و این همان تعبیر مدنظر رهبری در نرمش قهرمانانه است.
روحانی و ظریف در مذاکرات آتی نرمش قهرمانانه را بعنوان تاکنیک بکارببرند
سیدحسین نقوی حسینی، سخنگوی کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس با اشاره به سخنان مقام معظم رهبری در مورد نرمش قهرمانانه و الزامات و ضروریات این مبحث به خبرنگار پارلمانی خبرگزاری شبستان گفت: یکی از مباحث محوری مذاکرات در عرصه بینالملل شناخت طرف مذاکره و تشخیص هدفهای آن و درک درست و روشهای دستیابی به آن هدفهاست.
وی اظهار کرد: اگر طرف مذاکرهکننده درک درستی از هدفهای خودش داشته باشد و کاملا قایل به موفقیت بر این هدفها باشد و طرف مذاکرهکننده را بشناسد و بداند طرف مذاکرهکننده او کسی است که آمده است با همه ابزارهای در اختیار مذاکرهکننده را مغلوب کند میتواند طراحی درستی در مذاکره برای دستیابی به هدفهایش داشته باشد.
نقوی حسینی تصریح کرد: اگر طرف مذاکرهکننده درک درستی از اهداف و درک درستی از طرف مقابل داشته باشد و اینکه طرف مقابل را دشمن خود بداند و به این درک برسد که دشمن اهل تعارف نیست در چنین شرایطی میتواند از نرمش قهرمانانه استفاده کند.
وی گفت: اگر طرف مذاکرهکننده بداند که دشمناش متجاوز و سلطهگر است و اگر فرصت پیدا کند پشت او را به خاک میمالد با این شناخت میتواند تاکتیکهایی را در مذاکره تعیین کند که این خود نرمش است و میتواند بعد از نرمش فنهایی را اجرا کند که طرف مقابل را به زانو دربیاورد.
سخنگوی کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس تأکید کرد: در مذاکرات بعضی وقتها افراد سادهلوحانه وارد میشوند و سادهلوحانه به مواضع نگاه میکنند و فکر میکنند طرف مقابل یک فرد منصف و عادل است و با این نگاه سادهلوحانه وارد مذاکره میشوند و ناگهان خودشان را در مقابل حریفی میبینند که مغلوب شده و پشتشان به خاک مالیده شده است و در واقع با همین نگاه و نگرش سادهلوحانه تسلیم هدفهای دشمن میشود.
وی تصریح کرد: البته برخی افراد ورود خصمانه به مذاکرات دارند و اگر طرف مقابل با این آگاهی وارد شود قطعا اگر دشمن باشد او نیز از تاکتیکهای خود استفاده میکند، این در حالی است که مذاکرهکننده میتواند با نرمش قهرمانانه با کسی که با سلطهگری خو گرفته است همانند اتحادیه اروپا و آمریکاییان که نه اهل قانون و نه عادل و نه منصف هستند با این تاکتیک استفاده کند.
وی اضافه کرد: به هر حال ما باید بدانیم اتحادیه اروپاییان و آمریکاییان دشمن تمامعیار ماهیت ملت ایران هستند و در چنین شرایطی مذاکرهکننده باید هوشمندانه و هدفمند وارد شود و از نرمش قهرمانانه به عنوان تاکتیک پیروزی استفاده کند و نه به عنوان تاکتیک واگذاری آن را به کار ببرد.
سخنگوی کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس با اشاره به سفر رییسجمهور به نیویورک و همچنین دیدار وزیر امور خارجه با مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا گفت: هم رییسجمهور و هم وزیر خارجه باید این استراتژی را دنبال کنند یعنی اینکه نه استراتژی خصمانه در مذاکرات به کار ببرند و نه استراتژی سادهلوحانه داشته باشند بلکه با نرمش قهرمانی به عنوان تاکتیک استفاده کنند تا بتوانیم پیروز باشیم و به کار بردن عنوان تاکتیک نرمش قهرمانانه از سوی مقام معظم رهبری در بهترین موقعیت انجام شد.
«نرمش قهرمانانه» گره کور روابط ایران و غرب را میگشاید
حمیدرضا ترقی، کارشناس سیاست خارجی در گفتوگو با خبرنگار سیاسی خبرگزاری شبستان تحلیل خود از بیانات روز گذشته مقام معظم رهبری مبنی بر استفاده از نرمش قهرمانانه در روابط خارجی جمهوری اسلامی ایران را اینگونه تشریح کرد.
وی گفت: همانطور که مقام معظم رهبری چند بار به این نکته اشاره کردهاند و در سال 72 یا 73 در جمع نمایندگان سیاسی جمهوری اسلامی ایران، سفرا و کاردانان تأکید کردند نمایندگان جمهوری اسلامی ایران باید تیزتر از شمشیر، نرمتر از حریر و سختتر از سنگ و فولاد باشند و از نرمش قهرمانانه بهرهمند شوند.
ترقی همچنین یادآور شد: در 10 روز گذشته نیز مقام معظم رهبری در بیاناتشان باز به نرمش قهرمانانه با تعابیر مانور هنرمندانه و قهرمانانه اشاره کردند و تأکید داشتند در سیاست خارجی نرمش قهرمانانه روش مناسبی است که البته نباید از خط قرمز عبور کرد و توجه ویژهای باید به آرمانها داشته باشیم.
معاون بینالملل حزب مؤتلفه اسلامی با اشاره به اینکه نرمش قهرمانانه میتواند زمینه پیروزی قطعی را در سیاست خارجی برای ما فراهم کند، تصریح کرد: این تاکتیکی است که باید در ادبیات و تعاملات ما مدنظر گرفته شود تا موجب قطعیترشدن و ضمانت پیروزی ما در عرصه دیپلماسی بینالمللی گردد.
ترقی از نرمش قهرمانانه به عنوان روشی برگرفته از صلح حدیبیه پیامبر اسلام با کفار یاد کرد و افزود: این همان صلح حدیبیه است نه صلح امام حسن زیرا در حال حاضر طرف ما کفر و استکبار جهانی است نه دشمن داخلی و صلح امام حسن در مورد مسایل داخلی رخ داد در حالی که پیامبر اکرم (ص) نرمشهایی را در مقابل کفار به کار بردند و همان زمان بود که با انتقاد تندروها مواجه شدند اما قرآن از آن به عنوان فتحالفتوح یاد کرد.
وی در مورد این نکته که آیا سخنرانی رییسجمهور در مجمع عمومی سازمان ملل میتواند برگرفته از نرمش قهرمانانه باشد، تصریح کرد: طبیعتا سخنرانی رییسجمهور میتواند با استفاده از همین سیاستی باشد که مورد قبول مقام معظم رهبری است و در تعامل با جهان از یک موضع نرم و لیین استفاده کند البته با حفظ همان اصول و آرمانهای انقلاب اسلامی.
ترقی ادامه داد: ضرورتی ندارد در ادبیاتی که به کار میبریم به گونهای سخن بگوییم که موجب تحریک حاضران در مجمع عمومی سازمان ملل شویم تا در زمان سخنرانی آنجا را ترک کنند بلکه با زبانی نرم و نرمش قهرمانانه زمینه موفقیت و پیروزی بیشتر را میتوانیم فراهم کنیم.
وی با تأکید بر این نکته که نرمش قهرمانانه میتواند گرههای کور ارتباط ایران و غرب را باز کند، تصریح کرد: قدرتهای جهانی حال حاضر قدرتهای فرعونانه هستند و ما در قرآن میبینیم خداوندگار متعال به موسی و هارون میفرماید به سمت فرعون بروید و از قول لیین استفاده کنید زیرا در آن یک هدف آرمانی نهفته است.
ترقی ادامه داد: تمام کسانی که شنونده قول لین جمهوری اسلامی هستند میتوانند بدانند که منطق ما قوی است و هدفمان هدایت است و میخواهیم آمریکا و قدرتهای جهانی را به صراط حق هدایت کنیم و اگر با این روند در تعاملات بینالمللی پیش برویم طرفدار ما افزایش مییابند و پژمونی جمهوری اسلامی ایران پیش میرود.
وی خاطرنشان کرد: در صورتی که نرمش قهرمانانه ما مورد قبول دشمن نباشد آنها هستند که باید افکار عمومی را توجیه کنند که چرا در مقابل این زبان نرم سختی کردند.
«نرمش قهرمانانه» تعریف واقعگرایانه از دیپلماسی در سفر روحانی است
فلاحتپیشه، کارشناس سیاست خارجی در گفتوگو با خبرنگار سیاسی خبرگزاری شبستان در تحلیل تعبیر نرمش قهرمانانه در بیانات مقام معظم رهبری گفت: به نظرم این تعبیر به نوعی تعریف واقعگرایانه از دیپلماسی در سفر روحانی به نیویورک است.
وی ادامه داد: این تعبیر هم در مقابل غرب و هم در مقابل جریان داخلی بیان شده است و به این معنی است که در دیپلماسی حتما نباید به دنبال برد کامل باشیم و نگاه برد-برد هم خوب است.
فلاحتپیشه با اظهار اینکه دیپلماسی میل به توافق دوجانبهداشتن است، تصریح کرد: مقصد مقام معظم رهبری از بیان این نکته این است که دنبالکردن دیپلماسی منافع کشور منعی ندارد اما نباید در آن از اصول عدول کرد.
نماینده مردم اسلامآباد غرب در مجلس هشتم شورای اسلامی با یادآوری بیانات مقام معظم رهبری در سال 75 در خصوص نرمش قهرمانانه خاطرنشان کرد: در آن زمان سیدمحمد خاتمی این نرمش را در دیپلماسی خود به کار گرفت اما طرف مقابل آمادگی لازم را نداشت تا جایی که کلینتون بعدا از این نرمش به عنوان از دست دادن فرصتها یاد کرد.
وی افزود: پس از آن محمود احمدینژاد در نگاه دیپلماسی خود هیچ نرمشی به کار نگرفت و باعث به وجود آمدن تحریمها بر علیه ایران شد تا جایی که فروش نفت خام ایران از 2 میلیون و 600 هزار بشکه به یک میلیون و 800 هزار بشکه کاهش یافت.
فلاحتپیشه در خصوص به کار گرفتن نرمش قهرمانانه از سوی روحانی در دستگاه دیپلماسی عنوان کرد: این نرمش در سیاست روحانی با شکلگیری مواضع و نگاههای اعتدالی وی و حتی دیداری که با سپاه داشته به کار گرفته شده است تا جایی که وی تلاش میکند از به وجود آمدن شرایطی که برای محمد خاتمی ایجاد شد، پیشگیری کند.
عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی در خصوص مشکلات به وجود آمده در زمان محمد خاتمی یادآور شد: خاتمی به این دلیل که خودش را نتوانست نماینده تمام گروههای ایران معرفی کند و آن هم به دلیل درگیریهای جناحی بود نتوانست در بکارگیری نرمش قهرمانانه موفق شود.
وی یادآور شد: در سال 1375 محمدجواد لاریجانی در سازمان ملل مبحثی را در خصوص رفع تنش ارتباط ایران در غرب از سوی اصولگرایان به کار گرفت و همین امار باعث شد اصلاحطلبان آن را اهرمی بر علیه ناتو در انتخابات مبنی بر اینکه این یک مانور انتخاباتی است، استفاده کنند و در سال 76 راستها همین اقدام را با محمد خاتمی انجام دادند و با رفع تنشهای ارتباط ایران و غرب از سوی خاتمی مخالفت کردند.
فلاحتپیشه در خصوص نگاه دیپلماتیک احمدینژاد نیز خاطرنشان کرد: احمدینژاد هم از رویههای قبلی خارج شد و هیچکدام از نگاههای دیپلماسی گذشته را قبول نداشت.
وی افزود: اما روحانی به گونهای تلاش میکند که خودش را نماینده همه اقشار ایران در خارج از کشور معرفی کند و از فضای تنشزدایی به صورت کامل با استفاده از نرمش قهرمانانه بهرهمند شود.
پایان پیام/
نظر شما