اثباتی: ادبیات مقاومت امروز انعکاس انقلاب اسلامی است

سردار سرتیپ دوم پاسدار بهروز اثباتی گفت: موضوع ادبیات مقاومت همواره در جامعه ما وجود داشته اما اصول و مبانی آن تبیین نشده و امروزه ادبیات مقاومت در جهان اسلام نوعی انعکاس از انقلاب اسلامی محسوب می‌شود.

به گزارش خبرگزاری شبستان ، آیین افتتاح دومین جشنواره کتاب سال مقاومت بین‌الملل اسلامی (جایزه ادبی شهید آوینی) عصر دیروز(26 شهریور) در خانه هنرمندان ایران برگزار شد. سردار سرتیپ دوم پاسدار بهروز اثباتی، دبیر علمی این جشنواره در این مراسم گفت: موضوع ادبیات مقاومت همواره در جامعه ما وجود داشته اما اصول و مبانی آن تبیین نشدهوامروزه ادبیات مقاومت در جهان اسلام نوعی انعکاس از انقلاب اسلامی محسوب می‌شود.
به گزارش ستاد خبری دومین جشنواره کتاب سال مقاومتبین‌الملل اسلامی (جایزه شهید آوینی)آیین افتتاحیه دومین جشنواره کتاب سال مقاومت بین‌الملل اسلامی با حضور جمعی از پژوهشگران حوزه دفاع مقدس برگزار شد.

سردار اثباتی در این مراسم اظهار کرد: امروزه ادبیات مقاومت در جهان اسلام نوعی انعکاس از انقلاب اسلامی محسوب می‌شود. موضوع ادبیات مقاومت همواره در جامعه ما وجود داشته اما اصول و مبانی آن تبیین نشده است. برای این‌که ادبیات مقاومت در سطح جهان نهادینه شود باید پژوهشگران به تحقیق و پژوهش در این حوزه بپردازند و به ارایه ایده‌ها و نگاه‌های جدید در این حوزه اقدام کنند
مقاومت بین‌الملل اسلامی (جایزه ادبی شهید آوینی) فراهم شد که در دومین دوره آن با وجود تحریم‌های فرهنگی با حمایت‌های موسسه فرهنگی هنری و انتشارات روایت فتح بیش از 250 عنوان کتاب با موضوع مقاومت به زبا‌ن‌های عربی و انگلیسی دریافت کردیم.

دبیر علمی جشنواره کتاب سال مقاومت بین‌الملل اسلامی (جایزه ادبی شهید آوینی) افزود: موضوع ادبیات مقاومت همواره در جامعه ما وجود داشته اما اصول و مبانی آن تبیین نشده است. برای این‌که ادبیات مقاومت در سطح جهان نهادینه شود باید پژوهشگران به تحقیق و پژوهش در این حوزه بپردازند و به ارایه ایده‌ها و نگاه‌های جدید در این حوزه اقدام کنند.

در ادامه این مراسم، محمدرضا سنگری نویسنده و پژوهشگر ادبی، بیان داشت: عرصه تازه‌ای در ادبیات ما باز شده که جز ادبیات دفاع مقدس، دیگر عرصه‌های ما نیز قابلیت جهانی شدن دارند و نیازمند بررسی هستند؛ عرصه‌ای که هر چه جلوتر می‌رویم فراخ‌تر می‌شود و این شعاع دامنه ‌گستر عرصه‌های جهانی را از عرصه اسلامی بیشتر در خواهد نوردید.
وی درباره شعر بیداری جهان اسلام، اضافه کرد: برخی‌ها به شعر بیداری اسلامی، شعر بیداری اسلامی جهانی می‌گویند اما بنده تعبیر آن را تغییر می‌دهم و می‌گویم «ادبیات بیداری جهانی اسلام». به گونه‌ای که ادبیات جهانی امروز عمدتاً به شعر آن می‌پردازم، تحت تأثیر عناصر امروز سیر می‌کند.
سنگری ادامه داد: در نکته نخست باید گفت که خاستگاه اصلی آن در ایران متولد شده و بهره‌وری و استفاده از باور و اندیشه، ظهور است که نگاه به سمت آینده دارد و فرداها را روشن ترسیم می‌کند.
وی افزود: آنهایی که با ادبیات انقلاب سر و کار دارند، می‌دانند پیش از انقلاب عرصه ادبیات، ادبیات یأس بود، شاعری که تخلص خود را امید انتخاب کرده بود می‌گفت؛ ناامیدتر از من نیست، انتظار روشنی در این ادبیات وجود ندارد حتی بسامدترین واژگان، زمستان، بن‌بست و تاریکی است.
به گفته این استاد دانشگاه، بیشتر این افراد دست به خودکشی می‌زنند و اگر زندگی شاعران آن دوران را بررسی کنیم، می‌بینیم که هر کدام یکی، دو بار اقدام به خودکشی کرده‌اند اما این فضا با انقلاب تغییر می‌کند و به عبارتی دیگر کسی بن‌بست را نمی‌بیند که این نگاه خاستگاه اصلی‌اش باور اعتقاد به ظهور است یعنی سرانجام این جهان، رهایی و استقرار عدالت است
وی بیان کرد: نکته دوم در این راستا ظهور این ادبیات است که می‌توان آن را در پیوند عاشورا با ادبیات دانست، همچنین عاشورا زایاترین واقعه تاریخ است و هر روز زبده‌تر می‌شود؛ این ریشه دواندن در عاشورا، گسترده شدن را نوید داد.
این استاد زبان و ادبیات فارسی، عنوان کرد: نکته سوم این است که انقلاب ما در موضع ضداستعماری قرار نگرفت بلکه افق بالاتری را با عنوان ضداستکباری قرار گرفت یعنی زمانی که شعار می‌دادیم جنگ جنگ تا پیروزی امام راحل (ره) فرمودند؛ جنگ جنگ تا رفع فتنه از جهان.
وی گفت: معتقدم که امام (ره) تکیه بر این موضوع داشتند که انقلاب قرار نیست در این مرزها باقی بماند بلکه با جهان و انسان کار دارد نه انسانی که در محدوده جغرافیایی ایران، ایران است بلکه با سرزمین ایمان کار دارد.
سنگری ادامه داد: چهارم اینکه رخدادهایی بود که مولود انقلاب به شمار می‌آمد همانند همین جنگ تحمیلی، جنگ از ذات انقلاب جوشید یعنی اگر انقلاب با این هویت نبود جنگی هم در آن رخ نمی‌داد.
به گفته وی، اگر کسی نگاه محیط به اتفاقات پیرامون ما داشته باشد، می‌بیند که ایران کانون این اتفاقات است ما به دنبال این هستیم که حقایق این محیط، به خوبی دیده شود.
به گفته این نویسنده، نسل امروز شاعر و نویسنده ما با بهترین شیوه این قضیه را پیش‌بینی کردند یعنی از سال 57 نوید فراگیر شدن انقلاب در جهان در سروده‌ها و آثار دیده می‌شود که این رویه نیز در شعر معاصر عرب هم تأثیر گذاشت حتی شعر فلسطین در 30 سال گذشته حرفی از عاشورا نمی‌زد و اگر نگاه مقاومتی هم در این اشعار بود، بیشتر از اندیشه‌های ناسیونالیستی الهام می‌گرفت.
وی در پایان گفت: امروزه در شعر مقاومت عرب حرف از عاشورا به میان می‌آید که این نوع را باید هدیه ایران به جهان اسلام به شمار آورد.
سپس بهمن نامور مطلق، معاون پژوهشی خانه هنرمندان نیز جنگ را یکی از شوم‌ترین اتفاقات در کشور دانست و گفت : اگر چه جنگ صدمات انسانی و فرهنگی و مادی از خود برجای می‌گذارد اما دستاوردهای قابل توجهی نیز داشته است ، جنگ منبع الهامی یرای ارائه نگرش های تازه توسط نسل جدید در جامعه بوده و هست.
وی با ابراز تاسف از این‌که حوزه هنر به خوبی نتوانسته از این واقعه بهره بگیرد و جنگ تحمیلی، دستمایه لمپنیسم شده است گفت: در برخی موارد این رخداد دستمایه‌ای برای هنر لمپنیسم هم شد و ما نه تنها زیبایی شناسی جامعه را به سمت آن رخداد مقدس سوق ندادیم بلکه گاه از آن تقدس زدایی هم کردیم. ما هنوز موفق نشده‌ایم آن‌گونه که شایسته است در تئاتر ، سینما و تجسمی، ژانر دفاع مقدس داشته باشیم و نمی‌توان این واقعیت را نادیده گرفت که گونه‌ها بیانگر اهمیت یک موضوع در جامعه هستند و وقتی گونه‌ای در جامعه شکل می‌گیرد مضمونی در ضمیر نا خود اگاه جامعه، پرورانده شده که محرک آن جامعه است.
نامورمطلق به این‌که مشکل اصلی ما کم‌توجهی به نظریه‌پردازی‌هاست، اشاره و بیان کرد: گونه‌ها به شناخت منجر می‌شوند و بیانگر یک فعالیت جمعی هستند؛ در حالی که مشکل اساسی ما کم توجهی به نظریه‌پردازی‌هاست. ما در حوزه خلق اثر، پیوسته در حال تجربه کردن هستیم و تغییرات فرهنگی به‌کندی جلو می‌رود و متاسفانه سیاست بر فرهنگ سایه افکنده و ما در زمینه خلق آثار با موضوع دفاع مقدس جلوتر از نقد بیوده‌ایم.

نشست تخصصی ادبیات هنر و مقاومت و آیین افتتاحیه دومین جشنواره کتاب سال مقاومت بین الملل با حضور جمعی از کارشناسان و صاحب نظران فرهنگی در خانه هنرمندان برگزار شد .
 

پایان پیام/

کد خبر 294051

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha