به گزارش خبرگزاری شبستان جان کری وزیر امور خارجه آمریکا و سرگئی لاوروف وزیر امور خارجه روسیه روز شنبه بعد از سه روز گفتگو در ژنو به توافقی درباره برچیدن تسلیحات شیمیایی سوریه دست یافتند. به گزارش خبرگزاری فرانسه از ژنو، متن کامل این توافق به شرح زیر است:
چارچوب برچیدن تسلیحات شیمیایی سوریه:
با درنظر گرفتن تصمیم جمهوری عربی سوریه برای پذیرش کنوانسیون تسلیحات شیمیایی و تعهد مقامات سوریه برای اجرای این کنوانسیون قبل از تکمیل مراحل عضویت ، آمریکا و فدراسیون روسیه تصمیم مشترک خود را برای تضمین نابودی برنامه تسلیحات شیمیایی سوریه در اسرع وقت و به امن ترین شکل ممکن اعلام می کنند.
به منظور دستیابی به این هدف، آمریکا و فدراسیون روسیه متعهد شدند در چند روز آینده پیش نویس تصمیمی را درباره فرآیند ویژه نابودی سریع تسلیحات شیمیایی سوریه و راستی آزمایی دقیق آن آماده و به شورای اجرایی سازمان منع تسلیحات شیمیایی ارائه کنند.
اصولی که این تصمیم باید بر مبنای آن ها اتخاذ شود ، با در نظر گرفتن دیدگاههای دو طرف ، در ضمیمه A آورده شده است.
آمریکا و فدراسیون روسیه معتقدند اجرای فرآیندی فوق العاده به سبب سابقه استفاده از تسلیحات شیمیایی در سوریه و ناپایداری جنگ داخلی این کشور ضروری است. آمریکا و فدراسیون روسیه متعهد به همکاری با یکدیگر به منظور تصویب فوری قطعنامه ای در شورای امنیت سازمان ملل متحد هستند که تصمیم شورای اجرایی سازمان منع تسلیحات شیمیایی را تقویت می کند.
این قطعنامه حاوی اقداماتی به منظور تضمین راستی آزمایی این فرآیند و اجرای موثر آن خواهد بود و در آن درخواست می شود دبیر کل سازمان ملل متحد با مشورت سازمان منع تسلیحات شیمیایی به سرعت توصیه هایی را به شورای امنیت درباره نقش سازمان ملل متحد در برچیدن برنامه تسلیحات شیمیایی سوریه ارائه کند.
آمریکا و شورای فدراسیون روسیه توافق کردند قطعنامه شورای امنیت سازمان ملل متحد باید به صورت منظم اجرای تصمیم شورای اجرایی سازمان منع تسلیحات شیمیایی را در سوریه بازبینی کند و در صورت عدم تبعیت از جمله انتقال غیرمجاز یا استفاده از تسلیحات شیمیایی توسط فردی در سوریه، شورای امنیت باید اقداماتی را بر اساس فصل هفت منشور ملل متحد اعمال کند.
پیش نویس تصمیم مشترک پیشنهادی آمریکا به سازمان منع تسلیحات شیمیایی از اجرای بند هشت کنوانسیون تسلیحات شیمیایی حمایت می کند که بر اساس آن هر مورد عدم تبعیت به مجمع عمومی سازمان ملل متحد و شورای امنیت ارجاع می شود.
آمریکا و فدراسیون روسیه به منظور تحقق هدف نابودی برنامه تسلیحات شیمیایی سوریه به ارزیابی مشترکی درباره میزان و نوع سلاح های شیمیایی به کار رفته دست یافته اند و متعهد شدند این سلاح های شیمیایی و ترکیبات آنها در سوریه به سرعت تحت کنترل بین المللی قرار گیرد.
آمریکا و فدراسیون روسیه انتظار دارند سوریه در مدت یک هفته فهرست جامعی از جمله اسامی، انواع و مقدار ترکیبات تسلیحات شیمیایی ، انواع مهمات و محل و نوع ذخیره سازی آنها و تاسیسات تولید و تحقیق درباره این سلاح ها را ارائه کند.
ما همچنین به این نتیجه رسیدیم که موثرترین شیوه کنترل این تسلیحات احتمالا از بین بردن بیشترین حجم از این سلاح های موجود تحت نظر سازمان منع تسلیحات شیمیایی و در صورت امکان نابودی آنها در خارج از سوریه است.
ما اهداف بزرگی را برای برچیدن و نابودی انواع مواد و تجهیزات مرتبط با تسلیحات شیمیایی با هدف تکمیل این فرآیند در نیمه نخست سال 2014 تعیین کرده ایم. این فرآیند علاوه بر تسلیحات شیمیایی، ذخایر ترکیبات تسلیحات شیمیایی، مواد اولیه آنها، تجهیزات تخصصی سلاح های شیمیایی و مهماتی که در آنها مواد شیمیایی به کار رفته است باید شامل تاسیساتی باشد که برای تولید و توسعه این تسلیحات به کار برده می شود. دیدگاه دو طرف (روسیه و آمریکا) درباره این مسئله در ضمیمه B آمده است.
آمریکا و فدراسیون روسیه همچنین تصمیم گرفتند سوری ها باید در راستای مسئولیت پذیری در قبال سلاح های شیمیایی خود ، حق بازرسی فوری و نامحدودی را برای بازرسان سازمان منع تسلیحات شیمیایی، سازمان ملل متحد و دیگر نهادهای حامی در همه تاسیسات در سوریه قائل شود.
این فرآیند فوق العاده که توسط آمریکا و فدراسیون روسیه پیشنهاد شده و قرار است در شورای اجرایی سازمان منع تسلیحات شیمیایی تصویب و با قطعنامه ای از شورای امنیت سازمان ملل متحد تقویت شود باید شامل ساز و کاری برای تضمین این حق باشد.
بازرسان سازمان منع تسلیحات شیمیایی و سازمان ملل متحد بر اساس این ساز و کار باید در کوتاه ترین زمان ممکن برای کنترل، برچیدن و نابودی توانمندی های تسلیحات شیمیایی سوریه به این کشور اعزام شوند.
آمریکا و فدراسیون روسیه معتقدند سازمان منع تسلیحات شیمیایی و سازمان ملل متحد از خدمات کارشناسان پنج عضو دائم شورای امنیت سازمان ملل متحد برخوردار خواهند بود.
آمریکا و فدراسیون روسیه به شدت بر موضع خود در قبال سوریه همانطور که در بیانیه پایانی نشست گروه هشت در ژوئن سال 2013 در ایرلند شمالی به ویژه درخصوص تسلیحات شیمیایی بیان شد ، تاکید دارند.
دو طرف درنظر دارند همکاری بسیار نزدیکی با یکدیگر و با سازمان منع تسلیحات شیمیایی، سازمان ملل متحد، همه طرف ها در سوریه و دیگر کشورهای علاقه مند به فعالیت های مرتبط برای تامین امنیت ماموریت نظارت و نابودی این تسلیحات داشته باشند و معتقدند دولت سوریه در این خصوص مسئولیت اولیه را دارد.
آمریکا و فدراسیون روسیه ضمن اشاره به بحران در سوریه و اهمیت زمان، یادآور می شوند جزئیاتی درخصوص اجرای این ساز و کار وجود دارد که باید در روزهای آینده و خیلی سریع به آنها پرداخته شود و در اسرع وقت تکمیل شود.
ضمیمه A اصول سند تصمیم شورای اجرای سازمان منع تسلیحات شیمیایی
1. این تصمیم باید مبتنی بر بند 8 ماده 4 و بند 10 ماده 5 کنوانسیون تسلیحات شیمیایی باشد.
2. این تصمیم باید ماهیت فوق العاده اوضاع را با توجه به تسلیحات شیمیایی سوریه درنظر بگیرد.
3. این تصمیم باید سپردن سند پذیرش کنوانسیون تسلیحات شیمیایی توسط سوریه را مدنظر قرار دهد.
4. این تصمیم باید دسترسی آسان کشورها را به اطلاعاتی که سوریه ارائه می دهد فراهم کند.
5 . این تصمیم باید مشخص کند که سوریه ابتدا کدام اطلاعات را مطابق با جدول زمانی تعیین شده به دبیرخانه فنی سازمان منع تسلیحات شیمیایی ارائه کند و همچنین تاریخ اولیه ای را برای ارائه اطلاعیه رسمی کنوانسیون تسلیحات شیمیایی تعیین کند.
6. این تصمیم باید سوریه را به همکاری کامل درخصوص همه ابعاد اجرای این توافق ملزم کند.
7. این تصمیم باید جدول زمانی را برای نابودی سریع توانمندی های تسلیحات شیمیایی سوریه بررسی کند. این جدول زمانی باید تاریخ های مورد نظری را که در زیرآمده است مدنظر قرار دهد
الف: تکمیل بازرسی مقدماتی سازمان منع تسلیحات شیمیایی از مکان های اعلام شده تا نوامبر
ب: نابودی تجهیزات تولید و ترکیب / بارگذاری تا نوامبر.
پ: تکمیل برچیدن کامل همه مواد و تجهیزات تسلیحات شیمیایی در نیمه اول سال 2014. در تعیین این جدول زمانی باید سریع ترین ضرب الاجل احتمالی و همچنین ضرب الاجل حد وسط برای نابودی توانمندی تسلیحات شیمیایی سوریه مدنظر قرار گرفته شود.
8. این تصمیم باید طرح های راستی آزمایی ویژه دقیقی را ارائه و از چند روز آینده آغاز کند که شامل ساز و کاری برای تضمین حق فوری و نامحدود دسترسی بازرسان به همه مکان ها باشد.
9. این تصمیم باید به مسئله وظایف دبیرخانه فنی سازمان منع تسلیحات شیمیایی در این شرایط و ضرورت منابع تکمیلی برای اجرای این تصمیم به ویژه منابع فنی و شخصی بپردازد و از همه کشورها با توانمندی های مرتبط بخواهد در این فرآیند مشارکت کنند.
10. درصورت عدم تبعیت از کنوانسیون تسلیحات شیمیایی، شورای اجرایی سازمان منع تسلیحات شیمیایی باید گزارشی از تخلفات را به مجمع عمومی سازمان ملل متحد و شورای امنیت سازمان ملل ارائه کند.
ضمیمه B چارچوب مشترک نابودی تسلیحات شیمیایی سوریه فدراسیون روسیه و ایالات متحده آمریکا درباره ضرورت دستیابی به برچیدن فوری تسلیحات شیمیایی سوریه و همچنین کاهش تهدیدها علیه مردم سوریه به توافق رسیدند.
دو کشور آماده اند بیشترین توجه و منابع خود را به منظور حمایت از ماموریت نظارت و برچیدن سازمان منع تسلیحات شیمیایی به صورت مستقیم و با همکاری با سازمان ملل متحد و کشورهای دیگر مربتط به این امر اختصاص دهند.
آنها همچنین توافق کردند هدف بلندپروازانه ای را برای برچیدن این تهدید به شکلی سریع و کارآمد تعیین کنند.
دو طرف معتقدند تصویر روشنی از شرایط تسلیحات شیمیایی سوریه می تواند باعث افزایش گزینه های نابودی این تسلیحات از جمله انتقال احتمالی این تسلیحات به خارج از خاک سوریه شود.
ما بر اهمیت نابودی سریع اقلام و مواد زیر تاکید داریم:
1. تجهیزات تولید
2. تجهیزات ترکیب و پر کردن
3. سلاح های پرشده و نشده (از مواد شیمیایی) و سامانه های پرتاب این تسلیحات
4. عامل های شیمیایی (غیر تسلیحاتی) و مواد شیمیایی اولیه آنها برای این مواد رویکردی ترکیبی را دنبال کرده اند که مثلا شامل خارج کردن مواد از سوریه و انهدام آنها در داخل سوریه با توجه به شرایط خاص مکانی است که تسلیحات شیمیایی در آنجا واقع است. آنها همچنین احتمال انهدام این تسلیحات را در منطقه ساحلی سوریه بررسی می کنند.
5. مواد و تجهیزات مرتبط با تحقیق و تولید تسلیحات شیمیایی دو طرف همچنین درباره استفاده از «ماتریس جهانی» با مشورت شوراهای امنیت ملی آمریکا و روسیه و بر مبنای یک طرح قابل اجرا به توافق رسیدند.
آنها توافق کردند انهدام تسیحات شیمیایی در سوریه باید به عنوان موضوعی فوری تلقی شود و در اسرع وقت اجرا شود.
دو طرف درباره تعیین تاریخ های زیر به توافق رسیدند
الف: تکمیل بازرسی اولیه سازمان منع تسلیحات شیمیایی تا نوامبر
ب:. نابودی تجهیزات تولید و ترکیب / بارگذاری تا نوامبر.
پ: تکمیل برچیدن کامل همه مواد و تجهیزات تسلیحات شیمیایی در نیمه اول سال 2014
فدراسیون روسیه و آمریکا همکاری نزدیکی با یکدیگر و با سازمان منع تسلیحات شیمیایی، سازمان ملل متحد و طرف های سوریه برای تامین امنیت هیئت نظارت و نابودی این تسلیحات خواهند داشت و متذکر شدند مسئولیت اولیه این امر با دولت سوریه است.
نظر شما