عملیاتی کردن شعار «جهاد اقتصادی» وظیفه کیست؟

رهبر انقلاب سال ۹۰را سال «جهاد اقتصادی» نام‏گذاری کردند؛ بدین ترتیب اقتصاد ایران در سال جاری بارقه‏های تحولات جدید اقتصادی را در خود خواهد دید اما سؤال این است که عملیاتی کردن شعار «جهاد اقتصادی» وظیفه کیست؟

خبرگزاری شبستان: مقام معظم رهبری بر اساس سنت دیرینه‏‏یشان در نام‏گذاری سال‏‌ها، برای امسال عنوان «جهاد اقتصادی» را انتخاب کردند. در حالت کلی، نام‏گذاری برای معطوف داشتن تمام توجهات، جهت‏گیری‏‌ها، برنامه‏ریزی‏‌ها و حرکت‏های یک‏ساله‏ی کشور به یک موضوع خاص است که البته این، خود مستلزم شناخت همه جانبه و کامل آن موضوع و فراهم بودن بسترهای لازم برای اجرای آن است.
اما شناخت این نام: عنوان «جهاد اقتصادی» از دو کلمه‏ی مجزای «جهاد» و «اقتصاد» تشکیل شده است که هر کدام از آن‏‌ها نیازمند بررسی جداگانه‏ای است. کلمه‏ی «جهاد» دارای بار دینی و فقهی خاصی است.
اولاَ بیان‏گر وسعت گستره، دایره و محدوده‏ اجرای یک موضوع است. کلمه «جهاد» نشان می‌‏دهد که این کار مقطعی و ساده نیست. کاری نیست که در یک محدوده‏ کوچک و با اثراتی کوچک باشد. بلکه یک کار بزرگ و وسیعی است.
ثانیاَ به معنای آن است که همگان باید در این امر حضوری فعال داشته باشند. این موضوع مختص یک گروه یا قشر خاصی از مردم نیست.
ثالثاَ حضور در این کار و کمک به انجام آن نه تنها یک کار خوب و برگزیده، بلکه یک امر واجب و ضروری است و همگان موظف به انجام و اجرای آن هستند.
به عبارت کلی کلمه «جهاد»، بیان‏گر آن است که بر همه آحاد یک جامعه و یک کشور واجب است که در این کار عظیم و بزرگ که مربوط به سرنوشت همه‏ آنان است، حضوری گسترده و فعال داشته باشند. حتی اگر اجرای آن با زحمات زیاد و مشقاتی همراه باشد.
کلمه «اقتصاد» با توجه به شرایط کشور ما و منطقه نیز نیازمند توضیحاتی است. از نظر داخلی بعد از عبور از اتفاقات سیاسی و اجتماعی سال‌های 88و 89، سال جاری فرصتی است که تمامی نیروهای رسمی، اجتماعی و سیاسی دست به دست هم داده و برنامه‏های هدفمندسازی یارانه‏‌ها را که اولاَ به گواهی تمامی گروه‏‌ها، جناح‏‌ها و دسته‏جات مختلف سیاسی کشور برنامه‏ای عالی و لازم الاجرا بوده است؛ ثانیاَ رساندن قیمت‏های حامل‏های انرژی به قیمت‏های واقعی آن به نفع کشور و در مجموع به نفع تمام آحاد ملت ماست، به اجرا درآورند و در واقع می‌‏توان گفت که بار اصلی و اساسی آن بر دوش سال جاری سنگینی می‌‏کند و در سال 89فقط نسیمی از اجرای این برنامه وزیده، طلسم اجرای آن شکسته شده و مدخلی بوده است برای ورود به این بحث مهم.
با توجه عمیق به عنوانی که مقام معظم رهبری برای سال جاری انتخاب نمودند، می‌‏توان به این نقطه‏ی مشترک رسید که در سال 90تمام هم‏وطنان بدون توجه به نوع قومیت، سلیقه، علاقه و جهت گیری‏های سیاسی و اجتماعی بایستی در این امر کمک نمایند. امری که نجات اقتصاد کشور تنها در گرو توجه و پرداختن به آن است.
به عبارت دیگر سال 89سال اعتمادسازی برای اجرای این قانون بوده است. در واقع سالی بوده است که دولت‏مردان سعی داشته‏اند با واریز زودهنگام مبلغ یارانه‏‌ها به خانواده‏‌ها ثابت کنند که اجرای این قانون برای دهک‏های کم‏درآمد که دارای متوسط مصرف کمتری هستند، نه تنها مشکل‏آفرین و پرضرر نخواهد بود، بلکه اجرای آن می‌‏تواند به نفع آن‏‌ها تمام شود. از آن‏جا که طبق قانون، مقرر شده است که واریز یارانه‏‌ها به حساب خانوار‌ها از محل درآمدهای ناشی از افزایش قیمت‏ حامل‏های انرژی صورت پذیرد و در سال 89این افزایش قیمت‏‌ها به صورت واقعی انجام نپذیرفته بود، بنابراین می‌‏توان گفت که در سال جدید بایستی قیمت حامل‏های انرژی به صورتی دریافت گردد تا جبران شش مرحله یارانه‏هایی که در سال جاری باید به حساب خانواده‏‌ها واریز گردد و همچنین دو مرحله‌ای را هم که در سال 89به حساب‏‌ها واریز شده بود را نماید. بنابراین تمام خانواده‏‌ها بایستی یا با کاهش مصرف خود و یا با پرداخت هزینه‏های واقعی این حامل‏‌ها به اقتصاد جامعه کمک نمایند بنابراین با توجه عمیق به عنوانی که مقام معظم رهبری برای سال جاری انتخاب نمودند، می‌‏توان به این نقطه‏ مشترک رسید که در سال 90تمام هم‏وطنان بدون توجه به نوع قومیت، سلیقه، علاقه و جهت گیری‏های سیاسی و اجتماعی بایستی در این امر کمک نمایند. امری که نجات اقتصادکشور تنها در گرو توجه و پرداختن به آن است.
باید همگان بدانند که هیچ الگویی برای توسعه اقتصادی وجود ندارد که بدون عبور کشور از یک مرحله‏ سخت گذار و بدون پشت‏سر گذاشتن یک مرحله از ریاضت اقتصادی، توانسته باشد اقتصاد خود را به رشد و توسعه‏ مطلوب برساند.
بنابراین اگر هم‏وطنان عزیز ما بخواهند که یقیناَ هم می‌‏خواهند کشور را از نظر اقتصادی نیز همگام با سایر شاخص‏‌ها به رشد و توسعه‏ی مطلوب برسانند و بتوانند چشم انداز 20ساله کشور را به موقع و یا حتی زود‌تر از موعد آن به تحقق برسانند و بر اساس این افق، تا سال1404از نظر اقتصادی رتبه اول منطقه را به خود اختصاص دهند؛ در حالی‏که کشورهای منطقه نیز مطمئناَ در حال برنامه‏ریزی و حرکت روبه جلو هستند، همه و همه، در گرو همکاری، همیاری و همگامی تمام مردم کشور ماست.
پذیرش سختی‏‌ها و مشقات ناشی از اجرای این قانون، مستلزم قبول حضور یک ملت در یک جهاد دینی است. آنان باید بدانند که یقیناَ هم می‌‏دانندکه موفقیت دولت در اجرای این کار عظیم کمتر از پیروزی کشور در یک جنگ سیاسی و یا نظامی نیست بنابراین حضور فعال تمام گروه‏‌ها و مردم را طلب می‌‏کند. به طور خلاصه می‌‏توان گفت که موضوع بهبود اقتصاد کشورمان مهم‏‌ترین بحث سال جاری بوده و از آن‏جایی که اجرای این جراحی بزرگ اقتصادی همراه با درد و مشکل خواهد بود و از طرفی نیز تحقق رشد اقتصادی مطلوب برای کشور نیز بدون انجام این جراحی امکان‏پذیر نخواهد بود، طبعاَ تمام مردم بایستی آمادگی حضور در این کار بزرگ و مهم و اجرای این قانون مهم را داشته و با پذیرش مشکلات آن موجبات پیشرفت کشور را فراهم آورد.
مردم با پذیرش این موضوع به‏سان یک واجب دینی و با حضوری داوطلبانه در این «جهاد اقتصادی»، باعث پیشرفت هرچه بیشتر اقتصاد کشوری می‌‏شوند که در حال حاضر پرچم‏دار تمام حرکت‏های دینی و اسلامی منطقه است تا بدین‏وسیله نشان دهند که مردم این کشور با پیمودن راه اسلام ناب محمدی (ص) می‌‏توانند از هر نظر، الگویی تمام عیار برای تمام مردم منطقه‏ خاورمیانه باشند. به امید آن روز.
نویسنده: نصرت نادم، کار‌شناس ارشد اقتصادی و استاد دانشگاه//پایگاه فرهنگی مهدوی انتهای افق
پایان پیام/
کد خبر 29120

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha