خبرگزاری شبستان - قم:
امروز شنبه شانزدهم شهریور ماه، مصادف با اول ذی القعده است که بنا بر همین تقارن به نام روز دختر مزین شده است. دختری که قرار است، ایفاگر نقش های سازنده ای باشد، مخصوصا در آینده...
دخترانی که نقش موثری دارند و هر جامعه ای متناسب با فرهنگ خود باید در این خصوص سرمایه گذاری های لازم را انجام دهد. ولی همیشه در چنین مناسبت هایی توجه ها کمی هم به سمت علت این نامگذاری ها و اهداف و اغراض آن می رود.
دختری نمونه بودن یکی از مسائلی است که امروز در جامعه جهانی به شدت مطرح است و اکثر مردم به برکت رسانه های جمعی و ماهواره ای با تعابیری همچون زن زیبای سال آشنا هستند. ولی در این بازار شامی که اتفاقا بسیار جدی و با برنامه در بیشتر کشورها دنبال می شود، خبری از زن و یا دختر نمونه نیست!
در این کشورها و مخصوصا مغرب زمینی ها تمام حسن و نمونگی یک بانو در زیبا بودنش خلاصه می شود و در یک کلام باید باربی باشی تا به عنوان دختر زیبای سال انتخاب شوی ولی به نمونه بودنت توجهی نمی شود. به این مسئله توجه نمی شود که به چه موفقیت هایی رسیده ای، مبتکری یا مخترع، دختر عفیفی هستی یا اینکه مادری نمونه برای فرزندانت، اینجا فقط باربی بودن و جذابیت جنسی ات مطرح است و به قول دکتر شریعتی در کتاب "فاطمه فاطمه است"؛ «او (منظور استعمار است) می کوشد از دختران ما تیپی بسازد که به "دختر بار" موسوم است» و یا اینکه در فرازی دیگر از این کتاب تاکید می کند که استعمار تلاش می کند تا جهان و مخصوصا کشورهای جهان سومی و به ویژه مسلمان با چه نوع زنان اروپایی و آمریکایی آشنا شوند و با چه زن هایی هرگز آشنا نشوند!.
دکتر شریعتی در فرازی دیگر از این کتاب می نویسد:
«یک بار ندیدم که از دانشگاه کمبریج یا سوربن یا هاروارد عکس بردارند و بگویند که دختران دانشجو چگونه می روند، چگونه در کتابخانه ها بر روی نسخه های قرن های 14 و 15 اروپا و الواحی که از 2500 تا 3000 سال پیش در چین پیدا شده یا روی نسخه هایی از قرآن، نسخه هایی از کتب خطی لاتین و یونانی و میخی و سانسکریت از صبح تا شب خم می شوند بی آنکه تکانی بخورند و چشم به این سو و آن سو بدوانند و تا کتاب دار کتاب را نمی گیرد و عذرشان نمی خواهد، سرشان از روی کتاب برداشته نمی شود و یک دختر جوان آمریکایی، آلمانی، فرانسوی که استحمار نوی ما آنها را تیپ دختران تلفنی و یا فواحش مجانی معرفی می کنند که با یک "چشمک خیابانی" و یک "قهوه کافه ای" صید می شوند، تا به دختران متمدن ما بفهمانند که زن روز یعنی همین و دختر روشن فکر و "شایسته"!...»
همه این شواهد در کنار هم انسان را به این واقعیت می رساند دختر نمونه بودن در فرهنگ غربی و همچنین در کشورهایی که دنباله رو چنین فرهنگی هستند به هیچ وجه با موفقیت های دختران در علم و معنویت ارتباط نداشته و تنها بر پایه زیبایی و جمال ظاهری آنها استوار است.
اسلام البته نگاهی متفاوت به این موضوع دارد. هرچقدر دنیای غرب نگاهی تحقیرآمیز و مبتنی بر بحره کشی از دختران داشته ولی دین مبین اسلام بانوان و مخصوصا دختران را با تاکید بر لزوم حفظ شخصیت و شان خود به حضور در اجتماع و تلاش برای ساختن جامعه ای سالم توصیه می کند...
در سی و پنجمین آیه سوره احزاب نیز به این موضوع پرداخته شده و صفات مردان و زنان نمونه یک به یک بیان می شود...
«مردان و زنان مسلمان و مردان و زنان با ایمان و مردان و زنان عبادتپیشه و مردان و زنان راستگو و مردان و زنان شکیبا و مردان و زنان فروتن و مردان و زنان صدقهدهنده و مردان و زنان روزهدار و مردان و زنان پاکدامن و مردان و زنانى که خدا را فراوان یاد مىکنند خدا براى [همه] آنان آمرزشى و پاداشى بزرگ فراهم ساخته است».
در سخن و سیره پیامبر (ص) و معصومین (ع) نیز بر جایگاه، ویژگی ها و همچنین کیفیت برخورد با دختران مخصوصا در خانواده ها تاکید فراوان صورت گرفته است.
در همین خصوص پیامبر اکرم می فرمایند:
«خانه ای که در آن دخترانی وجود داشته باشند، هر روز دوازده برکت از آسمان بر آن خانه نازل می شود و رفت و آمد ملائکه از آن خانه قطع نمی شود و برای پدر در هر شب و روز، عبادت یک سال را می نویسند.»
و امام صادق (ع) نیز در این خصوص فرمودند:
«پسران، نعمت خداوند هستند ولی دختران، حسنات الهی می باشند. خداوند از نعمت سؤال می کند و به حسنات پاداش می دهد.»
و اما در اندیشه ما ایرانیان به عنوان کشوری شاخص در پیروی از مکتب نجات بخش تشیع چند سالی است که سالروز میلاد حضرت معصومه (س) به عنوان روز دختر مطرح شده تا دختران مسلمان کشورمان نمونه ای با پیروی از کامل ترین دختر جهان این روش را در دنیا گسترش دهند.
حرکتی بسیار میمون و مبارک که می تواند در مقابل حرکت های منحرفی که در ابتدای بحث مطرح شد، قد علم کند. روز اول ذی القعده به عنوان اولین روز از دهه کرامت و ولایت می باشد اتفاقا در صحبت های مدیر کل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان قم از این دهه با عنوان "سکوی فعالیت فرهنگی برای معرفی دختر نمونه"نام برده شده که البته سخن خوبی است ولی یک سوال جدی در این فراز از بحث مطرح می باشد، اینکه برای چنان قد علم کردنی و رسیدن به چنین سکوی پرتابی تاکنون چه کرده ایم!
جدا از بحث کشوری باید دید که در راستای این هدف در قم به عنوان شهر کریمه اهل بیت (ع) این دختر نمونه جهان اسلام تاکنون چه اتفاقی افتاده است، حرکت فرهنگی که نتیجه علمی داشته باشد، برنامه ای منسجم که منتج به رفتاری برگرفته از سیره و شخصیت آن حضرت باشد و الی آخر...
قم امروز به شهر 72 ملت که البته به شهری جهانی تبدیل شده یعنی بهترین موقعیت برای مطرح کردن اخلاق شایسته پسر یا دختر نمونه از منظر اسلام و ارائه این الگو به دانشجویان و زائران کشورهای غیرمسلمان و مسلمان. و باید دید که مسئولین امر چگونه و با چه برنامه ای توانسته اند از این موقعیت استفاده کنند...؟
اینکه آیا ما توانسته ایم، دختر ایرانی مسلمان ساکن در شهر کریمه اهل بیت (ع) را به زائران و مسافران معرفی کنیم یا اینکه نه، این مسافران و زائران توانسته اند، فرهنگ و پوششی خاص خود را در شهر کریمه به دختران ما غالب کنند.
تا کنون و یا من بعد از این باید در قم با تمام ویژگی هایی که برشمردیم به این موضوع توجهی جدی شود، چرا که این ظرفیت، فرصتی مناسب برایمان است و در هر شرایطی و هر مکانی نمی توان به راحتی به آن دست یافت.
به نظر یکی از راهکارهای موثر و مناسب در این مسیر معرفی دختران شایسته و نمونه شهرمان در کنار ذکر ویژگی های شخصیت برجسته حضرت معصومه (س) و دیگر برنامه های ویژه این ایام است.
این روز و این دهه فرصتی است بسیار مغتنم است تا ایران، منطقه کشورهای مسلمان و در نگاهی جهانی تر کل دنیا در ضمن آشنا شدن با دختران نمونه، موفق، شایسته و پاکدامت مسلمان ایران زمین بدانند که آنچه دنیای غرب در راستای اهداف خود در بوق و کرنا کرده، فریبی بیش نیست در جهت بهره کشی بیشتر از زنان و دختران...
این فرهنگ تنها از دختر بودن زیبایی و جذابیت های آن را مطرح کرده و به دنبال سود شخصی و کسب منافع از قبل استفاده تبلیغاتی از این جذابیت هاست ولی در مقابل این تفکر اسلام ناب ایدئولوژی خود را مطرح کرده و به بیان ویژگی های برترین انسان ها می پردازد چه زن و چه مرد...
در نگاه ملی هم البته باید اتفاق هایی بیفتد، مثلا اینکه بدانیم دخترانمان نمونه بودن و شایستگی را در چه ویژگی هایی می دانند، بدانیم که مثلا دختر بچه هایمان بیشتر با شخصیت های باربی گونه، سیندرلا، حنا و یا شخصیت جذاب جودی آشنایی دارند یا با الگوهای دینی و کشوری خودمان...
و در پاسخ به این سوال با رویکرد برنامه های تلویزیونی و فیلم های سینمایی (به جهت تاثیرگذاری بالا) باید گفت که ما برای الگو دادن به دختران عفیف و محجوب کشورمان در کمال تاسف بسیار کم کار کرده ایم و این داستان کج دار و مریض نه تنها در برنامه های تلویزیونی دوران کودکی دخترانمان بلکه برای دختران جوان و نوجوانمان هم در جریان است، مشکلی که نمونه های بارز آن را می توان در شخصیت های سینمایی و یا کتاب های منتشر شده کاملا احساس کرد.
متاسفانه باید اعتراف کنیم که در این حوزه، کار هنر فیلم و سینمای ایران در پرداختن به الگوی دختران از لنگ زدن هم گذشته و دیگر این پا را یارای ادامه راه نیست...
در این بخش وظیفه حوزه هنر و سینمای مان و مخصوصا مسئولیت نویسندگان و فعالان در حوزه کتاب و آن هم کتب مرتبط با چنین موضوعاتی بسیار خطیر است.
ولی علی رغم این همه حساسیت هیچ حرکت جالب و ماندگاری تا کنون در این زمینه ندیده ایم... دریغ از یک فیلم تاثیرگذار و یا یک کتاب نام آشنا و مورد توجه دخترانمان برای رسیدن به الگویی مناسب.
انگار که هنوز نتوانسته ایم استعدادهایمان را دور هم بنشانیم و بگوییم، آقایان و خانم های نویسنده، فیلم ساز و طراح و چه و چه، فکرهایتان را روی هم بریزید و راهی مناسب و جذاب برای معرفی دختر شایسته مسلمان به دختران کشورمان و دنیا پیدا کنید. راهی که دختران را متوجه فطرت پاک خودشان کرده و لزوم حفظ ارزش های انسانیشان را یادآور شود و این یعنی دقیقا مخالف جریان رودخانه ای حرکت کردن که این روزها در جهان جاری است و نه تنها دخترکان زیبا روی را در خود غرق می کند بلکه باتاثیر گذاشتن بر دیگر دختران آنان را هم از رسیدن به کمال دور می کند!
در این حوزه متاسفانه سینمای بسیار بدی داریم و تلویزیونی بسیار بدتر که البته این میزان نمره دادن ها به دلیل میزان مخاطبان این دو قاب جادویی است و گرنه وضعیت در سینما بسیار وخیم تر است و در آن بیش از اینکه خبری از دختر نمونه باشد، خبر از دخترکان زیبای سال است!!
در نتیجه ضمن گرامیداشت این روز و تبریک آن به تمام دختران پاکدامن و عفیف ایران اسلامی توجه به چنین مسائلی و یافتن راهی برای معرفی بهتر دختران شایسته مسلمان و پاکدامن کشورمان به دنیا ضروری به نظر می رسد.
البته باید در این عرصه با فکر و برنامه حضور یافت، طبیعی است که هر حرکت ضعیفی در این عرصه قابل پذیرش نیست و چه بسا که در موقعیت هایی این حرکات بدون برنامه و ضعیف به ضررمان هم تمام شود.
و...
و مهم ترین راهکار در این خصوص استفاده از استعدادهای هنری و تحقیقاتی موجود در کشورمان است و باید در کنار این جشن و سرورها، همایش ها و سخنرانی ها در این خصوص هم اقدامی ماندگار انجام دهیم.
در پایان مجددا این روز را نه تنها به دختران ایران اسلامی بلکه به تمام دختران دنیا اعم از مسلمان و غیر مسلمان تبریک می گوییم...
پایان پیام/
نظر شما