به گزارش خبرگزاری شبستان، حمید بقایی در نشستی که صبح روز دوشنبه، 15 فروردینماه در موزه ایران باستان برگزار شد، از قطع همکاری با سازمان میراث فرهنگی با موزهی لوور فرانسه خبر داد. وی ادامه داد: در این دعوای حقوقی بین موزهی ملی ایران و موزهی بریتانیا، آوردن منشور کوروش جای تقدیر دارد. این در حالی است که در همان ابتدا متوجه شدیم که موزهی بریتانیا تمایلی به امانت دادن اشیای فرهنگی به موزهی ملی ایران ندارد. بقایی دربارهی دلایل این امر توضیح داد: دلایل این موضوع زیاد است، ولی یکی از مهمترینهای آن این بود که میگفتند، امکانات فنی و امنیتی ایران قابلیت و ظرفیت نگهداری از آثار تاریخی و فرهنگی را ندارد. وی افزود: متأسفانه در طول تاریخ نیز با چنین مواردی مواجه بودهایم و نبودن جدیت در میان مسؤولان گذشتهی موزه ملی نیز مزید بر علت میشد. وی ابراز داشت: روزی که مسؤولان موزهی بریتانیا به ایران آمدند، تعهدات سنگینی را از ما میخواستند که نسبت به آنها اعتراض کردیم و خوشبختانه با قاطعیتی که وجود داشت و تأکیدی که کردیم، مبنی بر اینکه ما قصد داریم کار فرهنگی انجام دهیم و در ایران نیز تلاش میکنیم، کار فرهنگی را از مسائل سیاسی جدا کنیم، منشور کوروش به ایران آورده شد و این یک موفقیت حقوقی و دیپلماتیک بود. رییس سازمان میراث فرهنگی و گردشگری در ادامه گفت: ما اکنون این مشکل را با موزهی لوور فرانسه نیز داریم و از همین جا اعلام میکنم که از امروز هیچ نوع همکاری با موزه لوور نخواهیم داشت چون توافقنامهای که سالها قبل با این موزه به امضاء رسیده بود باید آثار تاریخی ایران در این موزه برای نمایش به کشورمان منتقل میشد اما موزه لوور در این باره عهدشکنی کرده است. وی در ادامه افزود: ایران تاکنون دو بار نمایشگاه در موزه لوور داشته است و آنها نیز باید سال 88 نمایشگاهی از آثار ایرانی در کشور ما برگزار میکردند که تاکنون اقدامی در این رابطه انجام ندادهاند و ما نیز در مقابل این حرکت آنها کل ارتباطاتمان با این موزه را قطع میکنیم. بقایی با بیان اینکه این موضوع بهطور رسمی به سفیر فرانسه اعلام شده است، تأکید کرد: سازمان میراث فرهنگی از امروز فعالیتهای خود را بهطور کامل با موزهی لوور فرانسه متوقف میکند. آنها هر تفسیری که میخواهند از قرارداد داشته باشند، از نظر ما آنها به تعهدات خود عمل نکردند. در حالی که ایران تا کنون دوبار در فرانسه نمایشگاه برگزار کرده است و آنها نیز باید یکبار این کار را انجام دهند. وی با اشاره به اینکه تعداد آثار تاریخی ایران در موزهی لوور فرانسه کم نیست، اظهار کرد: علاوه بر این، هیچ همکاری باستانشناسی نیز با آنها نخواهیم داشت، بویژه اینکه در حوزهی باستانشناسی بسیاری از باستانشناسان خارجی به ایران آمده، کاوش کرده و اطلاعات را با خود بردهاند. حال ما باید بهدنبال اطلاعات تاریخی ایران باشیم. به همین دلیل، اعلام کردیم دیگر هیأتهای خارجی مانند قبل فعالیت نمیکنند و هر هیأت خارجی که به ایران بیاید، باید بهصورت مشترک با هیأت ایرانی فعالیت کند و رییس هیأت نیز ایرانی خواهد بود. بقایی همچنین اضافه کرد: نگاه کشورها به ایران باید عوض شود، ما نگاه بالا به پایین نداریم. این در حالی است که منشأ بروز و ظهور بسیاری از چیزها در ایران است، ولی باستانشناسان خارجی در سالهای دور بسیاری از مسائل را تغییر دادهاند. پایان پیام/
معاون رییسجمهور اظهار کرد: در سال 1388، زمانی که گفتند فعلا منشور کوروش را به شما نمیدهیم، در واقع یک تقابل و مجادله شکل گرفت. همان زمان اعلام کردم که سفر کارمندان سازمان میراث فرهنگی و گردشگری به انگلیس ممنوع است و هر کسی بخواهد بهطور شخصی به آن کشور سفر کند، باید از سازمان برود. پس از آن، با مقاومتی که انجام شد، در آبانماه 1388 هیأتی از موزهی بریتانیا به ایران آمد و ما صورتجلسهای رسمی نیز برای آن داریم. قرار بود، دیماه 1388 به واسطهی قراردادها، منشور کوروش به ایران آورده شود که البته آن را رسانه ای نکردیم.
او در ابتدای این نشست، با اشاره به آوردن منشور کوروش به ایران، گفت: آوردن منشور کوروش، پس از اینکه توانستیم حق و حقوق قانونی خود را در یک توافق و قرارداد رسمی بهدست آوریم، یک موفقیت بود، آن هم در برابر کشورهای اروپایی که در طول تاریخ همواره شاهد بودهایم که بعضا به بهانههای مختلف به تعهدات خود عمل نمیکنند.
نظر شما