خدا در پاسخ به آدم ولایت را شرط سعادت فرزندانش برشمرد

خبرگزاری شبستان: خداوند در برابر نگرانی آدم (ع) درباره فریب نسل آینده از شیطان فرمود: زمانی‌ که به زمین رفتید هدایت را برایتان می‌ فرستم و هر کس از آن هدی پیروی کند، از شقاوت در امان است.

‌به گزارش خبرنگار اندیشه خبرگزاری شبستان،‌ آیت‌ الله سیدمهدی میرباقری، رییس فرهنگستان علوم اسلامی قم، شنبه، 8 شهریور ماه در تالار مهر حوزه هنری، در قالب سومین درس‌گفتار پیرامون "تاریخ فلسفه شیعه" به سخنرانی پرداخت.

بر پایه این گزارش، وی در ابتدا با اشاره به جریان هبوط آدم و حوا به زمین گفت:‌ شیطان آنها را وسوسه کرد تا از میوه درختی که از خوردن آن منع شده بود به بهانه رسیدن به جاودانگی بخورند همان طور که خداوند در آیه 120 سوره طه گفت:‌ «فَوَسْوَسَ إِلَیْهِ الشَّیْطَانُ قَالَ یَا آدَمُ هَلْ أَدُلُّکَ عَلَى شَجَرَةِ الْخُلْدِ وَمُلْکٍ لَّا یَبْلَى»(پس شیطان او را وسوسه کرد گفت اى آدم آیا تو را به درخت جاودانگى و ملکى که زایل نمى‏شود راه نمایم) .

 وی در این راستا تصریح کرد: با توجه به این آیه حیات اجتماعی بشر از آنجایی آغاز شد که آدم و حوا با وجود توبه شان به زمین هبوط کرده و شیطان نیز با آنان در زمین استقرار یافت.

رییس فرهنگستان علوم اسلامی قم با اشاره به هراسی که حضرت آدم (ع) از آینده نسل خود نسبت به گزند شیطان داشت،‌ اظهار کرد:‌ خداوند در برابر این نگرانی به او فرمود زمانی‌ که به زمین رفتید هدایت را برایتان می‌ فرستم و به آدم وعده داد که هر کسی از نسل او که از آن فرستاده و هدی پیروی کند از شقاوت در امان است.
وی تصریح کرد: مقصود از هدی در این مفهوم همان وجود مقدس حضرت امیرالمومنین (ع) است پس با توجه با آنچه که تاکنون عنوان شد،‌ خداوند هدایتی برای انسان قرار داد که کسی جز امیرالمومنین (ع) نیست،‌ بنابراین با توجه به آنکه ذکر،‌ آیه و هدی به وجود مقدس معصومین(ع) تعبیرشده‌ اند تبعیت از آنها آدمی را به سعادت و تخلف از آنان به شقاوت را در پس خواهد داشت.

آیت الله میرباقری با بیان اینکه قرآن کریم دو جریان ولایت را در حوزه سرنوشت انسان‌ ها بیان کرده است،‌ افزود: در این راستا یک جریان همان مسیر ولایت حق و جبهه معصومین(ع) است و جریان دیگر همان جبهه ضلالت‌ را متشکل می شوند.

این محقق در ادامه به جایگاه اصالت وجود در فلسفه صدرالمتالهین اشاره کرد و ادامه داد: در همه مفاهیم فلسفی ملاصدرا اصالت وجود عنوان شده است،‌ که در این راستا مولفه ولایت نسبت به قرآن همین حالت را دارد و همه محورها بر تبیین ولایت معصومین (ع) می چرخد که دقیقا بر این مدار است که می‌توان فلسفه تاریخ شیعه را تبیین کرد.
وی با اشاره به مفاهیم نهفته در سوره‌ شمس و لیل ابراز کرد: در این دو سوره خداوند به شمس و قمر سوگند می خورد، اما شمس و قمر تنها مُمَثَل هستند از این نظر که قاعده ای کلی در قرآن کریم وجود دارد که بر اساس روایاتی که از امام صادق(ع) موجود است امثال ارائه شده در قرآن برای همه مردم است و باقی مفاهیم در قالب علم معصومان(ع) قرار می گیرد.

آیت الله میرباقری ابراز کرد: در این راستا مقصود از خورشید پیامبر اکرم (ص) است که عالم خلقت از پرتو او روشن شده است و قمر حضرت علی(ع) است که حضرت محمد (ص) در او نور خود را دمیده است.
وی با اشاره به سوگند خداوند بر (لیل) بیان کرد:‌ سوگند خدا بر لیل،‌ اشاره به حکام جور دارد یعنی دشمنان پیامبر(ص)، و کسانی که همچون غشایی حایل بر پرتو نبی اکرم(ص) هستند.
رئیس فرهنگستان علوم اسلامی قم تاکید کرد:‌ در دیگر آیات و روایات در مورد روزی سخن آمده است که خورشید متجلی می شود که مقصود امام زمان (عج) است همان طور که خداوند در سوره لیل فرمود: «وَالنَّهَارِ إِذَا تَجَلَّى»(سوگند به روز چون جلوه‏گرى آغازد) که مقصود حضرت قائم(عج) است که روزی قیام کرده و بر دولت غیر حق غالب و پیروز می شود.

وی در ادامه با اشاره به سیر فلسفه تاریخ مادی در غرب تصریح کرد: در این روند کشاورزی به صنعت و صنعت به فراصنعت و نهایتا فراصنعت تبدیل به کلبه الکترونیکی فالتر شده است که طبیعی است که در این مکتب مادی انسان خود را در حد و حدود دهان و دامن می داند.

آیت الله میرباقری عنوان کرد:‌ ما معتقدیم آنچه که اتفاق می‌ افتد همراه با معنویت است که بر پایه این تلقی مهمترین معنای ظهور متجلی شدن حقیقت غیب است با ظهور امام غائب (عج) است. 

وی با بیان اینکه در دوره ظهور حقیقت عالم تغییر کرده و کل تامه خداوند در عالم ظهور می شود، ‌خاطر نشان کرد: مشاهده ملکوت عالم در دوره ظهور برای عموم مومنان ممکن می‌ شود که حاکی از تغییر ظرفیت های عالم دارد. آنچه که ظرفیت جامعه جهانی را به ظهور نزدیک می‌کند،‌ ظرفیت تولی امام (عج) است. 

پایان پیام/

 

کد خبر 287953

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha