به گزارش خبرگزاری شبستان به نقل از «دویچه وله»،دولت عربستان سعودی قانون تازهای در حمایت از حقوق زنان، کودکان و کارگران تصویب کرد.این قانون تازه هدف خود را "کاهش خشونت علیه زنان" و مقابله با "خشونتهای پنهان" علیه زنان و کودکان و کارگران تعریف کرده است. این اولینبار است که چنین قانونی در این کشور به تصویب میرسد.
قانون تازه در مقایسه با دیگر قوانین این کشور مذهبی و محافظهکار که همواره به دلیل نقض حقوق زنان با انتقادهای بینالمللی مواجه است، قانونی مدرن است.
در قانون تازه اگر شوهری همسر خود را مورد خشونت فیزیکی و روحی قرار دهد یا او را تهدید به اعمال خشونت کند، به یک سال حبس و پرداخت 50 هزار ریال عربستان محکوم خواهد شد. دادگاه همچنین میتواند حق حضانت فرزند را از مردی که همسر خود را مورد خشونت قرار داده است، سلب کند.
این قانون تازه که در جلسه کابینه عربستان به تصویب رسید، چندین ماه بعد از آن تصویب شد که یک نهاد غیردولتی خیریه در این کشور کمپینی برای مبارزه با خشونت علیه زنان راهاندازی کرد.
بنیاد "سلطان خالد" در این کشور کمپینی برای افزایش آگاهی عمومی شهروندان از خشونت علیه زنان و مبارزه با خشونت به راه انداخت که تصویر اصلی پوسترهای تبلیغاتی آن، زنی با روبنده بود که دور یکی از چشمهایش کبود است.
خالد الفاخر، دبیر کل "جامعه ملی حقوق بشر" عربستان در گفتوگویی با "رویترز" درباره این قانون تازه گفت:«این قانون، قانون خوبی است که از حقوق گروههای مختلف اجتماع از جمله زنان و کودکان حراست خواهد کرد.»
الفاخر که نهاد تحت سرپرستیاش در تنظیم پیشنویس این قانون به دولت عربستان کمک کرده است، یک ویژگی این قانون تازه را "جزئینگری" و زبان "شفاف" میداند. تا پیش از این خشونت علیه زنان و کودکان در این کشور پادشاهی بر مبنای قانون مجازات عمومی و براساس تفسیر قاضی در دادگاههای شرع رسیدگی میشد.
عربستان سعودی که یکی از کلیدیترین متحدان آمریکا در خاورمیانه است از سال 2008 از سوی این کشور و سازمان ملل متحد تحت فشار است تا قوانین بهتری برای رعایت و دفاع از حقوق زنان تصویب کند.
تلاش برای تشویق شهروندان به گزارش خشونت
الفاخر میگوید یک مشکل بزرگ در عربستان فرهنگ سنتی و قبیلهای است و زنان بسیاری از ترس اینکه از سوی قبیلهی خود طرد شوند، جرات نمیکنند که خشونت علیه خود را گزارش کنند.
نهادهای غیردولتی در این کشور پادشاهی سنیمذهب در چندسال اخیر تلاشهایی برای تشویق زنان به گزارش خشونت را آغاز کردند. آمار گزارش خشونت علیه زنان و کودکان و همچنین کارگران اغلب خارجی در این کشور کم کم رو به افزایش است.
در قانون جدید این امکان فراهم شده که هویت گزارش دهنده خشونت برملا نشود تا شهروندان با آسودگی خیال بیشتری بتوانند بهویژه خشونت علیه کارگران را گزارش کنند. قانون تازه شاهدان عینی خشونت را تشویق میکند که بدون هراس از شناسایی یا احضار به دادگاه، مشاهدات خود را گزارش کنند.
ولید ابوالخیر، یک فعال حقوق بشر در عربستان به "گاردین" گفت که قانون تازه به زنان تا حدی حس استقلال خواهد داد. تا پیش از این زنان اگر میخواستند به اداره پلیس روند، باید حتما یک همراه مرد نیز با خود میبردند. قانون تازه تصریح میکند که زنان برای حضور در اداره پلیس و گزارش خشونت نیازی به همراه ندارند.
عربستان سعودی یکی از کشورهایی است که بدترین کارنامه را در زمینه رعایت حقوق زنان دارد. زنان سعودی در کنار زنان واتیکان تنها زنانیاند که هنوز از حق رای برخوردار نیستند. آنها برای سفر، تجارت و حتی درخواست کار و مصاحبه کاری باید حتما یک مرد محرم را همراه خود ببرند.
پایان پیام/
نظر شما