قانون مصوب مجلس برای ممیزی/ ممیزی بعد از نشر رونق دهنده بازار سیاه

خبرگزاری شبستان:صحرایی معتقد است خلاء قانونی در مورد ممیزی و نبود نقشه راه از تولید کتاب تا رسیدن آن به مخاطب، موجب اعمال سلایق شخصی وزرای ارشاد شده که در این میان ادبیات مظلوم واقع می شود و ضربه می خورد.

اکبر صحرایی، نویسنده در مورد درستی یا نادرستی ممیزی بعد از نشر به خبرنگار ادبیات خبرگزاری شبستان گفت: برخی منکر ممیزی هستند و اظهار می دارند که ممیزی نباید باشد، در صورتی که این نظر خارج از اصول است. در هر کاری ممیزی و محدودیت وجود دارد. ممیزی حتی در اوج دموکراسی در غرب هست و در برخی از کشورها شدیدتر از کشور ماست.

 

صحرایی با بیان اینکه کلیت ممیزی را نمی شود کتمان کرد، افزود: اکثر افراد با کلیت ممیزی موافق هستند، حتی کسانی که سکولار هستند. اما آنچه جای بحث است چگونگی و نحوه ممیزی است نه خود ممیزی.

 

 

ممیزی یا اعمال سلیقه

وی تصریح کرد: تاکنون بیشتر از ممیزی، سلیقه ها اعمال می شد. در هر دولتی تعدادی می آیند و براساس فکر خود ممیزی می کنند که همین اعمال نظر و سلیقه اشکال ایجاد می کند.

 

 

حوزه فرهنگ نیازمند یک چارچوب است

این نویسنده وجود یک قانون مدون در حوزه فرهنگ را ضروری دانست و بیان کرد: حوزه فرهنگ اعم از هنر و ادبیات نیازمند یک چارچوب و بناست. وقتی مساله ای قانونی می شود و به تصویب مجلس می رسد، اعمال سلیقه شخصی در آن مبحث کاهش می یابد.

 

 

ممیزی خلا قانونی دارد

صحرایی با ابراز تاسف از عدم وجود یک قانون و چارچوب در مورد ممیزی، عنوان کرد: همین خلاء قانونی باعث می شود که وزیران ارشاد در هر دوره ای به یک نحو عمل کنند. آقای حسینی به ممیزی قبل از نشر معتقد بودند و حال آقای جنتی ممیزی بعد از نشر را مطرح می کنند و این مساله نشان می دهد که قانون و ضابطه ای در این زمینه نداریم و تنها سلایق حاکم است.

 

این نویسنده خاطرنشان کرد: وقتی قانون در مورد ممیزی حاکم شد، روشن می شود که ممیزی بعد از نشر صورت گیرد یا قبل از نشر و یا اینکه چه کتابهایی بعد از نشر ممیزی شوند و چه کتابهایی قبل از نشر. به هر حال با وجود قانون تمام مسایل در سرفصل ها و تبصره ها مشخص و روشن می شود و بدین ترتیب راه اعمال نظرات و سلایق شخصی بسته می شود.

 

 

ادبیات مظلوم ضربه می خورد

صحرایی با اشاره به فقدان ضابطه و معیار در حوزه ادبیات اظهار داشت: وقتی قانون و ضابطه ای نباشد نهایت هر وزیری نسبت به فضای عمومی جامعه، اعمال سلیقه می کند و در این بین تنها چیزی که مظلوم واقع می شود و ضربه می خورد، ادبیات است.

 

وی معتقد است که در حوزه فرهنگ اعم از ادبیات و هنر نقشه راه وجود ندارد و همین عامل باعث می شود که هر وزیری که روی کار می آید، کارهای وزیر قبل را کنار بزند و براساس سلیقه خود اقدامات جدیدی را در پیش بگیرد.

 

 

مسیر رسیدن کتاب به مخاطب نا هموار است

این نویسنده با بیان اینکه مسیر طی شدن کتاب از نویسنده تا مخاطب نیاز به یک قانون دارد، عنوان کرد: مشخص است که نویسنده به چه کسی اطلاق می شود و وظیفه اش چیست و ناشر هم همینطور اما ما در زمینه نشر و پخش کتاب مشکل داریم، بر این اساس باید مسیر رسیدن کتاب به مخاطب را هموار کرد.

 

 

پشت در بسته ممیزی یا ایجاد بازار سیاه

وی یادآور شد: نمی گویم ممیزی بعد یا قبل نشر خوب یا بد است زیرا هر دو مسایل مربوط به خود را دارد. در ممیزی قبل از نشر، کتاب مدتها پشت در ممیزی می ماند و سپس با اعمال سلیقه مواجه شده و زمان طولانی صرف می شود.

 

 

وی با بیان اینکه ممیزی بعد از نشر نیز مشکلات خاص خود را دارد، گفت: اگر بعد از نشر به جمع آوری کتابی تصمیم گرفته شود، مردم نسبت به خرید آن مشتاق تر می شوند بارها در نمایشگاه کتاب شاهد بودیم که وقتی کتابی جمع آوری می شد، مردم به دنبال آن می گشتند این کار باعث ایجاد بازار سیاه و حتی معروفیت کتاب و نویسنده می شود.

 

پایان پیام/

 

کد خبر 287041

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha