به گزارش خبرگزاری شبستان، کارشناس معاونت فرهنگی بعثه مقام معظم رهبری در تشریح آخرین وضعیت طرح توسعه مسجدالحرام گفت: فضای مطاف در این طرح از 29 هزار متر به بیش از 150 هزار متر مربع افزایش مییابد.
حجتالاسلام والمسلمین محمدحسین عسگری با بیان اینکه در طرح توسعه و بازسازی مسجدالحرام که به امضای ملک عبدالله رسیده است، مسجدالحرام و اماکن تابعه آن توسعه پیدا میکند، افزود: براساس این طرح، ابتدا عرض صفا و مروه را از 20 متر به 41 متر رساندند و از دو طبقه به 4 طبقه افزایش دادند.
توسعه فضای سعی صفا و مروه به 86 هزار متر
کارشناس معاونت فرهنگی بعثه مقام معظم رهبری تصریح کرد: فضای سعی صفا و مروه که پیش از این 29 هزار متر مربع بود، نزدیک به 86 هزار متر مربع توسعه یافت و به نوعی مشکل زائران در مسعی حل شد.
وی با این توضیح، فضای سعی صفا و مروه را مناسب ارزیابی کرد و افزود: اگر فضای همکف مسجدالحرام که به زیرزمین تعبیر میشود برای حج آماده شود هم میتوان در طبقه پایین و هم در فضای عرض و همکف صحن بیرون سعی و صفا را به جا آورد.
حجتالاسلام عسگری با اشاره به ضرورت افزایش فضای مطاف تصریح کرد: برای اینکه فضای مطاف از 29 هزار متر مربع به بیش از 150 هزار متر مربع افزایش یابد، جمع شدن رواقها و پلهها در دستور کار قرار گرفته و مشغول جمعآوری آن هستند.
وی خاطرنشان کرد: برای اینکه فضای مسجدالحرام تقریبا از قسمت شرق و شمال شرقی به دیوار مسعی ختم شود، قسمت شمال شرق را هم توسعه دادند که نزدیک به 320 هزار متر مربع فضا در 4 طبقه آماده شده است و زائران میتوانند از آن استفاده کنند.
توسعه فضای مطاف طی دو سال آینده
وی افزود: قرار بود طرح توسعه دور تا دور مطاف یک ساله تمام شود اما متاسفانه نتوانستند و در حال حاضر نیز اعلام شده این طرح تا دو سال آینده زمان میبرد. بنابراین عربستان برای اینکه بتواند در حج و ماه مبارک رمضان ترافیک جمعیت را پاسخگو باشد یک میدان مطاف مصنوعی ایجاد کرده است.
حجتالاسلام والمسلمین عسگری افزود: مطاف مصنوعی دور تا دور کعبه پشت مقام کشیده شده است؛ البته قرار بود در دو طبقه ساخته شود و افراد مسن و معلول که از ویلچر استفاده میکنند، طواف خود را از اینجا انجام دهند که اگر طبقه اول آن آماده میشد ما هیچ مشکلی برای طواف نداشتیم.
وی یادآور شد: مساحت قبلی مسجدالحرام نزدیک به 366 هزار و 168 متر بود، در توسعه کنونی که در حال اجرا است، ساختمانهای شمال شرق و شمال مسجد ساخته شده و قریب به 320 هزار متر به طرح اضافه میشود و فضای مسجدالحرام به 700 هزار متر مربع فضا میرسد.
ضرورت حفظ و توسعه اماکن مقدسه
حجتالاسلام عسگری ابراز امیدواری کرد که مسوولان عربستانی برای حل مشکلات زائران همت کرده و میدان مطاف را با سرعت بیشتر توسعه دهند و نیز نگرانی علما را درباره برخی اماکن مقدسه اطراف مسجدالحرام برطرف کنند.
وی یادآور شد: برخی از اماکن مقدسه که اطراف مسجد الحرام است مانند مسجد بیعه تخریب شد یا مولد النبی که زمزمههای تخریب آن به گوش میرسد که از مسؤولان عربستان سعودی میخواهیم به عقاید مسلمانان احترام بگذارند تا این اماکن هم محفوظ و یا آثارش باقی بماند.
حجتالاسلام والمسلمین عسگری در ادامه با اشاره به توسعه اطراف مسجدالحرام گفت: در قسمت شعب ابیطالب، تمام خانههای داخل شعب تخریب شد و ساختمانهای شعب بنی عامر هم کاملا تخریب شد، کوهها تقریبا صاف شده و زمان صدر اسلام را تداعی میکند.
وی افزود: این طرح تا چهارراه نونه پل سلیمانیه که فعلا تخریب شده ادامه دارد و قسمتی از تونل سلیمانیه نیزجزو طرح توسعه میشود؛ ساختمانهای اطراف کوههای مسجدالحرام و شمال شرق مسجد به نظر می رسد تا جروَل تخریب شود و چهارراه مدینه ـ جده ـ مکه ـ سلیمانیه به شکل کامل جزو ساختمانهای طرح توسعه قرار می گیرد.
ساخت بزرگترین تلسکوپ جهان در مکه
عسگری ادامه داد: دو زیرگذر بزرگ در حال ساخت است که از خیابان ام القرا به طرف شارع روضه کشیده شده و زیرگذر دیگری از منطقه سلیمانیه به طرف منطقه معاوده میآید که میتواند ترافیک اطراف مسجدالحرام را کنترل کند.
وی خاطرنشان کرد: ساخت نزدیک به 96 هتل بزرگ در اطراف مسجدالحرام برنامهریزی شده است و دو برج بزرگ هم در این بخش ساخته میشود که به گفته مسوول طرح توسعه، روبهروی برج ساعت، برج بزرگی ساخته میشود که بزرگترین تلسکوپ دنیا را برای رویت هلال بر فراز خود جای میدهد.
حجتالاسلام عسگری با بیان اینکه طرح توسعه بر روی حساب و کتاب در حال انجام است اما نماد ساختمانهای آن چندان اسلامی نیست، گفت: این امر مورد اعتراض بسیاری از علمای مکه هم قرار گرفته است که بر استفاده از نمادهای اسلامی تأکید داشتهاند.
وی درباره طرح توسعه مشاعر نیز توضیح داد: برای عرفات - منا نیز طرحهایی در دست اجراست، ساختمانهای چند طبقه نزدیک جمرات ساخته شده و مقامات عربستان امیدوارند که علمای آنها اجازه ساخت ساختمانهای دیگری را نیز بدهند تا بیشتر زائران به جای چادر در آنها اسکان یابند.
تکمیل طرح قطار شهری عرفات ـ منا
وی با اشاره به تکمیل طرح قطار شهری عرفات ـ منا برای رفت و آمد زائران، گفت: ریل قطار شهری که تا داخل شهر مکه ادامه پیدا میکند از عرفات به مشعر و از مشعر به منا کشیده شده و ایستگاه نهایی آن در منا، کنار جمرات قرار دارد و از آنجا نیز تا شارع معاوده ادامه یافته و به طرف مسجدالحرام کشیده شده است.
مسؤول ثبتنام و اعزام روحانیون بعثه مقام معظم رهبری گفت: ایستگاه قطار شهری به زودی در کنار مسجدالحرام زده میشود تا زائران بتوانند به راحتی رفت و آمد کنند؛ زائران در آینده از کنار مسجدالحرام سوار این قطار شهری شده در منا پیاده میشوند و از منا نیز میتوانند به مشعر و از مشعر به عرفات رفته و برگردند.
وی با بیان اینکه طرح اتوبوسها هم ترددی است، ابراز کرد: پیش از ترددی شدن اتوبوسها، هر کاروانی سه تا چهار اتوبوس داشت که از اول ایام تشریق تحویل میگرفت و تا پایان ایام تشریق داشت و مشکلاتی برای مدیران کاروان به وجود میآمد که این مشکلات در طرح ترددی رفع شده است.
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی حج وابسته به بعثه مقام معظم رهبری وی توضیح داد: اتوبوسها روز هشتم ذی الحجه زائران را به عرفات برده و پیاده میکنند و برمیگردند زائران دیگر را میبرند و شب دهم ذی الحجه نیز ساماندهی شده و از محل استقرار زائران از عرفات به مشعر میآیند، زائران را پیاده کرده، برمیگردند دیگر زائران را سوار میکنند و صبح روز عید هم به محل استقرار زائران در مشعر آمده آنها را سوار کرده و به منا میبرند.
حجتالاسلام والمسلمین عسگری با بیان اینکه در طرح اتوبوسهای ترددی زائران ایرانی در ایستگاهها مستقر شده و سوار اتوبوسها میشوند، خاطرنشان کرد: طرح ترددی سبب شده ترافیکهای گذشته از بین برود و حج روان و بسیار خوبی داشته باشیم، حتی آنها که بسیار مستأصل بودند، از این پس دچار مشکل نمی شوند.
پایان پیام/
نظر شما