لایه چینی؛ از هنرهای سنتی و سبک های قدیمی نقاشی ایرانی

خبرگزاری شبستان:لایه چینی یکی از هنرهای سنتی و سبک های قدیمی نقاشی ایرانی یا همان نگارگری است که در دوره صفویه در شهرهای اصفهان،اردبیل و مشهد رواج گرفت اما درسال های پس از آن از رونق افتاد.

خبرگزاری شبستان/اصفهان

 هنر لایه چینی از هنرهای سنتی و یکی از سبک‌های قدیمی نقاشی ایرانی (نگارگری) است و این هنر سنتی از دوره صفویه در ایران رواج یافت اما به علت پر هزینه بودن وپر زحمت بودن روش های رنگ گذاری آن تقریبا در دوره قاجاریه، منسوخ شده بود که با تلاش مرمت گران و هنرمندان اصفهانی مجددا احیا شد.

طبق اسناد و مدارک موجود این هنر از دوران صفویه در ایران به خصوص شهر اصفهان رواج چشمگیری داشته به گونه‌ای که در کنار سایر تزیینات معماری مانندگچ بری،کشته بری،آیینه کاری، نقاشی و مینیاتور در تزیین معماری خانه‌ها و کاخ‌های صفویه کاربرد فراوانی داشته است.

رنگ این هنر، گل سرخ است که ماده اولیه و اساس کار را تشکیل می‌دهد و به دلیل چسبندگی و تلألو خاصی که دارد برای لایه چینی مورد استفاده قرار می‌گیرد.

گل سرخ به اضافه خاک طبیعی طی عملیاتی به صورت لایه لایه روی طرح رنگ گذاری می شود کم کم کار به صورت برجسته خود را نشان می دهد و پس از اتمام کار، سطح کار با لایه‌ای از طلا، طلاکوبی می‌شود.

چون هنر لایه چینی یک شیوه نقاشی است هر علاقه‌مند به نقاشی می‌تواند کار لایه چینی را انجام دهد اما چون تکنیک اجرا و تهیه مواد اولیه کار سخت و پر زحمتی است کمتر کسی علاقه‌مند به تجربه این سبک از نقاشی است.

کاخ چهلستون، عمارت عالی‌قاپو، عمارت هشت بهشت، تالار اشرف و بسیاری از خانه‌های دوران صفویه از مکان هایی هستند که این هنر در آنها به کار برده شده است.


*احیای هنر لایه چینی باقدمت 400 ساله ضروری است/ صنایع دستی و هنرهای سنتی از راه های جذب گردشگر و توریست به کشور و افزایش درآمدزائی
 

منصور زیرک، هنرمند لایه چینی اصفهانی با بیان اینکه هنر لایه چینی هنر مقدسی است، گفت: در کشومان هنرهای سنتی و صنایع دستی زیادی به ثبت رسیده که متاسفانه تعدادی از انها منسوخ شده و در این راستا مسئولان و هنرمندان باید در احیای این هنرها و صنایع دستی جدیت به خرج دهند چرا که این هنرها علاوه بر اینکه هویت و قدمت را می رساند عاملی مهم در جذب گردشگر و توریست و درآمد زائی برای کشور است.

وی ادامه داد: در این راستا همزمان با هفته میراث فرهنگی، نخستین نمایشگاه تخصصی آثار لایه چینی در نگار خانه نقش جهان اصفهان برپا شد و در این نمایشگاه 80 اثر حاصل تلاش 22 ساله منصور زیرک از کارشناسان رشته مرمت و میراث فرهنگی به نمایش درآمد.

 

زیرک ادامه داد: تاکنون هنر لایه چینی را با برپایی نمایشگاه هایی درکشورهای وین اتریش، دانشگاه هنر شهر استکهلم سوئد، شهر بلگراد صربستان و نمایشگاه شاهکارهای جهانی در کشور ترکمنستان معرفی کرده ام.
 

 

پایان پیام/

کد خبر 284178

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha