مساجد؛ پایگاه اقتدار و صلابت مسلمانان جهان

خبرگزاری شبستان: مساجد از دیرباز پایگاه صلابت و اقتدار مسلمانان جهان بوده و از صدر اسلام تاکنون شاهد اقدامات و تصمیمات اثرگذار در این اماکن مقدس هستیم.

 به گزارش خبرگزاری شبستان از زنجان پس از احداث اولین مسجد مسلمانان به دست پیامبر گرامی اسلام(ص)در مدینه این اماکن مقدس نه تنها محلی برای عبادت و راز و نیاز با پروردگار عالم بود، بلکه تصمیمات مهم سیاسی، اقتصادی و اجتماعی با تجمع مسلمانان در مساجد اتخاذ می شد.


نقش مساجد در پیروزی انقلاب اسلامی نیز بر کسی پوشیده نیست و انقلابیون با تجمع مخفیانه در مساجد به پخش و توزیع اعلامیه های حضرت امام(ره) می پرداختند.
 

این نقش پس از پیروزی انقلاب اسلامی و آغاز 8 سال دفاع مقدس پررنگ تر شد و ثبت نام از رزمندگان برای اعزام به جبهه ها و پشتیبانی از خط مقدم جبهه و ارسال تدارکات از مساجد انجام می شد.
 

پس از این دوران نیز مساجد همواره رسالت خود را در عرصه های مختلف حفظ کردند و امروزه شاهد اجرای برنامه های فرهنگی وهنری در قالب ایجاد کانون های فرهنگی و هنری مساجد و پایگاه های مقاومت بسیج در کنار مساجد هستیم.


مدیر کل اوقاف و امور خیریه استان زنجان با اشاره به اینکه در حال حاضر تعداد تکایا و مساجد موجود در شهرستان زنجان 624 مورد است، به خبرنگار شبستان گفت: همچنین در شهرستان ابهر نیز 233 مسجد و تکیه وجود دارد.
 

حجت الاسلام باقری در ادامه تعداد مساجد شهرستان خدابنده را 354 مورد اعلام کرد و گفت: همچنین در شهرستان طارم نیز 113 مسجد و تکیه وجود دارد.
 

وی در بخش دیگری از سخنان خود با اشاره به اماکن متبرکه موجود در استان زنجان گفت: از 126 بقعه متبرکه موجود در استان 17 مورد در شهرستان زنجان موجود است.
 

حجت‌الاسلام باقری همچنین با اشاره به وجود 61 بقعه متبرکه در شهرستان خدابنده افزود: همچنین در شهرستان‌های ابهر و طارم نیز به ترتیب 28 و 20 بقعه متبرکه وجود دارد.
 

مرمت 11 مسجد و بقعه متبرکه در دستور کار میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان زنجان قرار گرفت


مدیر دفتر فنی اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان زنجان نیز به طرح مرمت و بازسازی مساجد و امامزادگان در استان زنجان اشاره کرد و گفت: با توجه به تخصیص اعتبارات مرمت پروژه های اماکن مذهبی برنامه ریزی برای مرمت 11 مسجد تاریخی در سطح این استان آغاز شد که تا امروز جز مسجد جامع عملیات مرمت این مساجد نهایی شده است.


وی یادآورشد: این 11 مسجد در فهرست آثار ملی ثبت شده قرار دارند و مرمت آنها در اولویت برنامه های اداره کل میراث فرهنگی بود.


ارجمند اظهار کرد: سردر مسجد جامع، مسجد چهل ستون، مسجد حضرت ولیعصر(عج)، حاج سید فتح الله، مسجد جامع سجاس، مسجد روستای قروه، خانوم، میرزایی نجفی، میرازیی قائمی، آقاکاظم و بقعه قیدار نبی در این فهرست 11 گانه قرار داشت.


مدیر دفتر فنی اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان زنجان، گفت: از محل اعتبارات سال 90، پنج میلیارد و 500 میلیون ریال اعتبار برای طراحی و تعمیر سر درب مسجد جامع زنجان که متعلق به دوره پهلوی است، اختصاص یافت.


مدیر دفتر فنی اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان زنجان، گفت: مسجد چهل ستون نیز که بناهای مذهبی احداث شده در دوره قاجار به شمار می آید و عملیات مرمت آن از سال های گذشته آغاز شده بود، با تخصیص 900 میلیون ریال عملیات بازسازی حوض، باغچه و مرمت و کف سازی آن به اتمام رسید و ناکش آن برای جلوگیری از نفوذ رطوبت اجرا شد.


وی مرمت و تعمیر مسجد ولیعصر(عج) از بناهای دوره قاجار را از دیگر پروژه های این دفتر عنوان و به ثبت فرهنگی این بنا در دهه فجر اشاره کرد.


ارجمند با بیان اینکه مسجد حضرت ولیعصر(عج) در زمان انقلاب کانون فعالیت های انقلابی مردم زنجان محسوب می شد، این بنا را دارای ارزش فرهنگی و تاریخی بالایی خواند.


مدیر دفتر فنی اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان زنجان، به آغاز عملیات اجرایی مرمت این مسجد از سال های گذشته اشاره کرد و تخصیص 700 میلیون ریال اعتبار را موجب تکمیل عملیات اجرایی مرمت و تعمیر در این مسجد برشمرد.


وی افزود: مسجد جامع شهر سجاس که از بناهای دوره ایلخانی و سلجوقی است از دیگر طرح هایی است که مرمت آن در دستور کار قرار گرفت.


ارجمند یادآورشد: محوطه و پلاک های مجاور این مسجد مخروب بود و با توجه به اینکه این محدوده ها تملک شده بود، عملیات محوطه سازی مسجد سجاس به نحو مطلوبی اجرا شد.


مدیر دفتر فنی اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان زنجان، گفت: با تخصیص سه میلیارد و 300 میلیون ریال اعتبار عملیات مرمت مسجد جامع سجاس به اتمام رسید و اقدامات لازم برای ایجاد موزه سنگ نوشته ها در حجرات این مسجد آغاز شد.


وی به مرمت مسجد تاریخی روستای قروه اشاره کرد و بافت این روستا را دارای ارزش تاریخی اواخر قاجار و اوایل پهلوی و مسجد را متعلق به دوره ایلخانی برشمرد.


ارجمند به مرمت تمامی معابر منتهی به مسجد قروه و بازسازی بافت تاریخی این روستا اشاره کرد و مجموع اعتبار تخصیص یافته برای مرمت و احیای بافت تاریخی آن را 900 میلیون ریال خواند.


مدیر دفتر فنی اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان زنجان، گفت: با تخصیص یک هزار و 300 میلیون ریال اعتبار، اقدامات لازم برای مرمت مسجد آقا سید فتح الله زنجان که متعلق به دوره قاجار است، آغاز شد.


وی اظهار کرد: دیوار غربی و شمالی، حیاط، در ورودی غربی مرمت و اقدامات لازم برای کف سازی، احیای حوض و باغچه ها و احداث خانه عالم در حیاط شرقی صورت گرفت.


ارجمند مسجد خانوم را یکی از زیباترین مساجد شهر زنجان معرفی و به تخصیص 700 میلیون ریال برای اتمام مرمت این بنای دوره قاجار اشاره کرد.
 

مدیر دفتر فنی اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان زنجان، از مرمت کامل شبستان بخش زنانه و احیای حیاط شرقی و غربی این مسجد خبر دارد و به بهسازی باغچه ها و حوض این بنا اشاره کرد.


وی مسجد میرزایی نجفی را از دیگر مساجد در دست مرمت این اداره کل خواند و تاریخ ساخت این بنا را متعلق به دوره قاجار و اعتبار تخصیص یافته برای مرمت آن در سال جاری را 800 میلیون ریال عنوان کرد.


ارجمند اظهار کرد: اقدامات لازم برای کف سازی، ترمیم آجرهای فرسوده، حوض و باغچه صورت گرفته و شبستان اصلی مرمت و ایزوگام پشت بام تعویض شده است.


مدیر دفتر فنی اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان زنجان، گفت: برای مسجد میرزایی قائمی 200 میلیون ریال بابت مرمت حیاط اصلی، کف سازی و عایق کاری تخصیص یافت و این برنامه به اتمام رسید.


وی خاطر نشان کرد: مرمت مسجد آقا کاظم در سعدی شمالی زنجان از دیگر بناهایی بود که با تخصیص 500 میلیون ریال آغاز شد و اقدامات لازم برای کف سازی حیاط، سفید کاری شبستان اصلی و احیای بافت تاریخی آن صورت گرفت.

 

ارجمند افزود: یکی از دیگر از مساجدی که مرمت بخشی از آن در دستور کار قرار گرفت بقعه قیدار نبی بود که با تخصیص 500 میلیون ریال اعتبار اقدامات لازم برای کف سازی، مرمت شبستان، احداث ناکش ها، تعویض آجرهای فرسوده، سبک سازی بام و اجرای عایث رطوبتی صورت گرفت.


در استان زنجان 223 کانون فرهنگی و هنری مساجد فعال است


مسئول دبیرخانه کانون های فرهنگی و هنری مساجد استان زنجان با اشاره به اینکه کتاب های موجود در این کتابخانه ها به روز هستند، ادامه داد: همه ساله کتب کمک درسی در این کانون ها توزیع می شود.


مقدمی تعداد کتابخانه های مخزن دار را 40 کتابخانه و باز را 70 مورد عنوان کرد و ادامه داد: کانون های فرهنگی و هنری مساجد استان زنجان با برپایی دوره های آموزشی و جلسات مختلف سعی در جذب جوانان به مساجد می کند.


این مقام مسئول به فعالیت 14 باب کانون تخصصی در سطح استان اشاره کرد و گفت: کانون های IT، آموزش، کتابخانه ای، مهدویت، ورزش، مشاوره، مهدویت، ایثار و شهادت و قرآن و نماز برخی از کانون های تخصصی فعال در سطح مساجد استان هستند.


مقدمی از اعطای مجوز برای 29 کانون فرهنگی و هنری جدید در سطح استان خبر داد و گفت: 2 باب کانون دانشگاهی در دانشگاه آزاد اسلامی واحد زنجان و همچنین دانشگاه زنجان از جمله این کانون ها هستند.


وی به سایر برنامه های اجرا شده در سطح کانون های مساجد استان اشاره کرد و گفت: برپایی 140 پایگاه اوقات فراغت در سطح کانون های مساجد استان، برگزاری کلاس های مختلف آموزشی و فرهنگی و هنری، برگزاری مرحله استانی جشنواره قرآنی مدهامتان، برگزاری کارگاه های آموزشی عفاف و حجاب، دوره آموزشی سواد رسانه ای و دوره آموزشی نردبان آسمان از جمله برنامه های مهم کانون های مساجد بوده است.


وی برگزاری سوگواره خامس آل عبا (ع) را نیز از دیگر برنامه های اجرا شده در سراسر کشور به همت استان زنجان عنوان کرد و ابراز داشت: این سوگواره در بخش های کتابخوانی، برپایی مجالس عاشورایی، وبلاگ نویسی و پژوهش محرم امسال در سراسر کشور برگزار شد.


این مقام مسئول در ادامه با بیان اینکه کانون های مساجد یکی از نهاد های تاثیرگذار در حوزه فرهنگ جامعه است، اظهار داشت: با توجه به اینکه طبق برنامه پنجم توسعه 25 درصد مساجد کشور باید دارای کانون باشند، تعداد کانون های مساجد استان به 350 باب افزایش می یابد.


وی در بخش دیگری از سخنان خود به بیانات مقام معظم رهبری در خصوص نقش و اهمیت کانون های فرهنگی و هنری مساجد اشاره کرد و افزود: مقام معظم رهبری در جمع مردم خراسان شمالی توصیه داشتند که کانون های مساجد نباید فراموش شوند و کلیه برنامه ها باید متناسب با نیازهای جوانان باشد.
 

پایان پیام/

کد خبر 283681

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha