مدیریت سیاسی آفت‌ دانشگاه‌ها است

خبرگزاری شبستان: سرپرست وزارت علوم با بیان اینکه مدیریت سیاسی آفت دانشگاه‌ها است، گفت: با زبان علم سخن‌گفتن وحدت‌آفرینی می‌کند.

به گزارش خبرنگار خبرگزاری شبستان، جعفر توفیقی، سرپرست جدید وزارت علوم، تحقیقات و فناوری در نشست خبری ظهر امروز با بیان اینکه در کشور برنامه‌ریزی‌های بسیار خوب و زیادی صورت گرفته است، گفت: کمبودی از لحاظ برنامه نداریم و پیاده‌سازی و عملیاتی‌کردن برنامه‌ها اهمیت دارد.

 

وی با اشاره به تدوین سند اسلامی دانشگاه‌ها افزود: ما تمام برنامه‌هایی را که تدوین شده است، دنبال می‌کنیم و اجرای موفقیت‌آمیز این برنامه‌ها مستلزم کار علمی و کارشناسی است.

 

وی با تأکید بر اینکه دانشگاه‌ها باید با مدیریت علمی و کارشناسی فعالیت‌های خود را پیش برند، اظهار کرد: باید از مدیریت سیاسی پرهیز کنیم چرا که مدیریت سیاسی آفت دانشگاه‌ها است و انرژی‌ها را می‌کاهد اما با زبان علم سخن‌گفتن و کارشناسانه عمل‌کردن وحدت‌آفرین است.

 

وی ادامه داد: زبان سیاسی تفرقه و جدایی ایجاد می‌کند، شرایط را باید به گونه‌ای مهیا کنیم تا هیچ‌یک از ظرفیت‌ها را از دست ندهیم و برای تحقق برنامه‌ها فضای همکاری و همدلی را فراهم نماییم.

 

وی با بیان اینکه اولویت کاری ما اجرای ماده 40 قانون برنامه چهارم توسعه و ماده 20 برنامه پنجم توسعه است، افزود: دانشگاه‌ها باید هیئت امنایی اداره شوند و ابلاغ این قانون نشان از اوج اعتماد نظام به دانشگاه‌ها را دارد.

 

وی با بیان اینکه اجرای ماده 40 و 20 برنامه چهارم و پنجم توسعه موجب سرعت‌دهی به پیشرفت علمی دانشگاه‌ها می‌شود، اظهار کرد: دستاوردهای کمی در آموزش عالی بسیار چشم‌گیرتر از دستاوردهای کیفی است و ما باید به کیفیت توجه بیشتری داشته باشیم.

 

وی با اشاره به مقالات علمی کشور خاطرنشان کرد: باید به نحوه استفاده از مقالات توجه داشته باشیم و یکی از انتقاداتی که در این زمینه مطرح است، مقالات زیاد منتشر می‌شوند اما در استفاده و ارجاع با کمبود مواجه هستیم که باید این مسئله بررسی و راه‌حلی برای آن پیدا کنیم و شرایطی را ایجاد نماییم تا ارجاع به مقالات زیاد شود که این ارجاع نشان از کاربرد و کیفیت دارد.

 

وی با بیان اینکه بازنگری سرفصل‌های علوم انسانی را ادامه خواهیم داد، اظهار کرد: باید بدانیم که چگونه با توجه به بازنگری علوم انسانی نقاط قوت را پیدا کنیم.

 

وی با اشاره به ارتباط صنعت و دانشگاه‌ها خاطرنشان کرد: ارتباط صنعت با دانشگاه از طریق تکنولوژی و تجاری‌سازی فناوری امکان‌پذیر است و باید ارتباط با معاونت علم و فناوری و آموزش عالی زیاد باشد.

 

وی با اشاره به آمایش سرزمین آموزش عالی افزود: در سند آمایش سرزمین به پراکندگی جمعیت دانشجویی، کمیت دانشجویی و ... توجه خوبی شده است و فرصت شغلی خوبی را می‌توان از طریق آمایش سرزمین با توجه به نیازهای سرزمین و بخش‌های مختلف داشته باشیم که حتما سند آمایش سرزمین را دنبال خواهیم کرد.

 

وی با تأکید بر اینکه همکاری بین وزارت علوم و شورای عالی انقلاب فرهنگی و معاونت علم و فناوری باید افزایش پیدا کند، تصریح کرد: باید اصطکاک را به حداقل برسانیم.

 

توفیقی با بیان اینکه باید به اشتغال دانشجویان پس از فارغ‌التحصیلی توجه کرد، گفت: بخشی از فراهم‌کردن اشتغال برای فارغ‌التحصیلان به عهده آموزش عالی و بخشی دیگر به عهده صنعت است. باید آموزش عالی در جهت بازار کار، برنامه‌های آموزشی را ارایه دهد و همچنین اقتصاد با افزایش ظرفیت‌های خود دانشجویان را جذب بازار کند.

 

به گفته وی، باید با حمایت دولت بحث کارآفرینی را توسعه دهیم و این راه را ادامه دهیم.

 

وی با اشاره به بحث ایثارگران و آزادگان و جانبازان اظهار کرد: باید این عزیزان در رأس برنامه‌های آموزش عالی و دانشگاه قرار گیرند چرا که همه مسئولان در قبال ایثارگران، آزادگان و جانبازان احساس مسئولیت می‌کنند.

 

وی با تأکید بر اینکه پیشرفت کشور در گروی مشارکت دانشگاهیان است، اظهار کرد: باید اختیارات را به دانشگاه‌ها واگذار کنیم و به دانشگاه‌ها استقلال دهیم البته دانشگاهیان باید در مقابل همه مسایل اجتماعی، فرهنگی و سیاسی پاسخگو باشند و در قبال فرهنگ و ارزش‌های فرهنگی احساس مسئولیت کنند.

 

وی با تأکید بر اینکه آموزش عالی باید با نمایندگان مجلس تعامل خوبی داشته باشند، تصریح کرد: بیش از 2500 مرکز آموزشی در سراسر کشور وجود دارد و نمایندگان مجلس هم اگر دغدغه‌ای در مسایل محلی، شهری و ... دارند با آموزش عالی مطرح کنند تا این مشکلات برطرف شود.

 

وی در پاسخ به سوال خبرنگاری مبنی بر اینکه آیا شما پس از سرپرستی به عنوان وزیر معرفی می‌شوید، گفت: خدمت در این نظام را وظیفه تلقی می‌کنم و با این پیش‌شرط سرپرستی وزارت علوم را قبول نکردم، اگر حتی یک یا چند روز این سرپرستی برای من باشد، فرقی نمی‌کند بلکه خدمت را وظیفه خود می‌داند اما پیش‌بینی می‌کنم آقای روحانی بنده را به عنوان وزیر به مجلس معرفی کند.

 

وی در خصوص تغییر روسای دانشگاه‌ها اظهار کرد: تغییر مدیریتی در دانشگاه‌ها صرفا در حد ضرورت است و دایمی و فراگیر نیست و به عنوان یک اصل ثابت نخواهد بود.

 

وی با تأکید بر اینکه برنامه‌های خود را در جهت قوانین برنامه توسعه پنجم و چهارم و اسناد ملی تنظیم خواهم کرد، اظهار کرد: در درجه اول نقاط قوت برنامه‌های گذشته را بررسی می‌کنم و بعد با بررسی نقاط ضعف درصدد حل این نقاط ضعف برمی‌آییم.

 

وی ادامه داد: اختیارات دانشگاه‌ها در مواردی بیش از حد متمرکزگرایانه انجام شده و همین‌طور پذیرش دکتری که خیلی متمرکز در آن عمل شده است، دانشگاه‌ها باید با مصوبات هیئت امنایی اداره شود و تصدی‌گری وزارت علوم کاهش یابد و باید رضایت دانشگاه‌ها را فراهم کنیم.

 

وی با تأکید بر اینکه فضای دانشگاه‌ها باید فضایی آرام باشد، اظهار کرد: کارکرد آموزشی باید در بستری آرام صورت گیرد که این بستر در دانشگاه‌ها فراهم است البته باید به دنبال آرامشی باشیم که دانشجویان انگیزه داشته باشند و در فضای آزاد بحث و تبادل‌نظر کنند.

 

وی ادامه داد: فضای آرام دانشگاه‌ها باید در عین حال دارای آگاهی بالای سیاسی باشد و نشاط و فعالیت‌ها حفظ شود و نباید آرامش را به قیمت سکوت و رکود بدست آوریم و می‌توان با وحدت نظر فضای باز سیاسی، اجتماعی و فرهنگی را در دانشگاه‌ها باز کرد و گفت‌وگوها و تبادل‌نظر میان دانشجویان و دانشگاهیان شکل گیرد چرا که یکی از بهترین کارها اندیشه‌ورزی است.

 

وی با بیان اینکه اگر به دانشجوها اعتماد کنیم آرامش را بدست خواهیم آورد، اظهار کرد: باید کرسی‌های نظریه‌پردازی را در دانشگاه‌ها افزایش دهیم.

 

وی ادامه داد: آرامش به دانشگاه‌ها باید در کنار تلاش، نشاط، امید باشد تا فضای نقد در دانشگاه‌ها به راحتی صورت گیرد.

 

سرپرست وزارت علوم با تأکید بر اینکه مدافع واگذاری اختیارات به دانشگاه‌ها هستم، اظهار کرد: البته در نظام مدیریت دانشگاه‌ها هم مشکلاتی وجود دارد و ما باید به مسیر نظام غیرمتمرکز بازگردیم البته در دانشگاه‌ها با برگزاری جلسات توجیهی می‌توانیم خیلی از مشکلات را حل کنیم. از سال 80 تا 84 بسیاری از اختیارات را به دانشگاه‌ها واگذار کردیم البته قبول داریم که مشکلاتی هم در آن موقع داشتیم اما حل مشکلات نباید با نظام متمرکز باشد. دانشگاه‌ها در عین حال که اختیارات کامل دارند باید از مدیران آگاه هم برخوردار باشند.

 

توفیقی افزود: البته منظور بنده این نیست که اکنون مدیران ناآگاه و ناشایست داریم بلکه بحث بنده آگاهی است و دانشگاه‌ها هر چقدر هم استقلال داشته باشند به نظام و قانون باید تعهد داشته باشند.

 

وی در پاسخ به سوال خبرنگار شبستان مبنی بر اینکه آیا آیین‌نامه‌هایی همانند آیین‌نامه بازنشستگی را بازنگری و اصلاح می‌کنید، اظهار کرد: آیین‌نامه بازنشستگی باید بازنگری شود البته بازنگری در همه دانشگاه‌ها مرسوم است و یک فرآیند اداری به شمار می‌آید البته باید بررسی کنیم و بعد بازنگری، هیچ‌گاه نباید از بازنشستگی به عنوان یک ابزار سیاسی استفاده کنیم.

 

وی ادامه داد: خوشبختانه شاهد بودم وزارت علوم در خصوص بازنشستگی مطرح کرد که اگر کسی به این مسئله انتقاد دارد و فکر می‌کند حق‌اش خورده شده است با وزارت علوم مطرح کند که کار خیلی خوبی بود و ما با بررسی آیین‌نامه تصمیم خود را خواهیم گرفت.

 

وی با بیان اینکه توسعه تحصیلات تکمیلی یک نقطه قوت است، خاطرنشان کرد: بسیاری از دستاوردهای پژوهشی کشور مرهون توسعه تحصیلات تکمیلی همانند توسعه مقالات است.

 

وی ادامه داد: در توسعه تحصیلات تکمیلی نباید کمیت را رها کنیم بلکه باید به سرعت کیفیت را با تجویز منابع جدید، تجهیز آزمایشگاه‌ها، وصل‌شدن به شبکه‌های علمی، استفاده از فناوری اطلاعات ارتقا دهیم.

 

وی با بیان اینکه باید استانداردهای خروجی و ورودی در دانشگاه‌ها را باید دقت‌نظر بیشتری داشته باشیم، اظهار کرد: باید دید دانشگاه‌ها چه نظامی را برای تنظیم کیفیت دارند.

 

وی در خصوص تغییر معاونت‌ها گفت: همان‌طور که قبلا هم گفتم به ضرورت‌ها اکتفا می‌کنم البته برخی از معاونت‌ها علاقه‌مند نیستند در معاونت خود همچنان مشغول به فعالیت باشند و از قبل اعلام آمادگی کرده‌اند که معاونت دیگر جایگزین آنان شود.

 

وی ادامه داد: وزیر سابق هم معاونت‌ها را با سیاست‌های خود انتخاب کرد و تغییر معاونت‌ها بی‌احترامی نیست.

 

توفیقی با بیان اینکه حوزه ورزش را بسیار حیاتی می‌دانم، تصریح کرد: در دنیای امروز بحث ورزش و تربیت‌بدنی بخشی از نظام تعلیم و تربیت است و یکی از زمینه‌های مهارت، نشاط و مسئولیت‌پذیری بحث تربیت‌بدنی است.

 

پایان پیام/

 

 


 

کد خبر 283519

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha