به گزارش خبرگزاری شبستان از استان یزد، محمد بهشتی نژاد، معاون صنایعدستی اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان یزد گفت: نوروز امسال در مجموع 25 بازارچه، باجه و نمایشگاه نوروزی صنایع دستی در استان برپا شده است.
معاون صنایعدستی اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان یزد، با اشاره به اینکه تمامی استانهای کشور در نوروز امسال موفق به برگزاری بازارچههای موقت فروش نوروزی شدند، اظهار داشت: حجم مسافران و گردشگران به استان یزد در سال جاری رشد قابل ملاحظهای داشته که این امر میزان فروش صنایع دستی را نیز افزایش داده است.
بهشتی نژاد، با بیان اینکه تعداد غرفههای صنایعدستی امسال نسبت به پیشبینیها بیشتر بوده است، گفت: در نوروز امسال 13 بازارچه موقت فروش نوروزی در یزد و12 بازارچه دیگر در سایر شهرستانهای استان برپا شده است.
وی با بیان اینکه بازارچههای موقت صنایع دستی در محلهای موزه آیینه و روشنایی، زندان اسکندر، خانه معلم، سرای سالمندان مهریز، هتل پارسیان، هتل صفاییه، پارک هفتم تیر، هتل داد، هتل مشیرالممالک و فرودگاه، اداره شهرستان اردکان، بازارچه سیف اردکان، باغ پهوان پور مهریز، کاروانسرای شاه عباسی میبد، اداره شهرستان خاتم، اداره شهرستان ابرکوه، اداره شهرستان بافق و بافت اسلامیه تفت برپا شده، یادآور شد: بازارچههای موقت فروش سال جاری از ( 28 اسفند) 89 تا ( 13 فروردین) 90 دایر است.
بهشتی نژاد گفت: کمیته نظارت و راه اندازی بازارچه های نوروزی صنایع دستی یکی از 18 کمیته تشکیل شده در این ایام است که مسئولیت راه اندازی، نظارت و ... بازارچه های نوروزی صنایع دستی را بر عهده دارد.
وی اظهار داشت: کل بازدیدکنندگان از بازارچههای فروش صنایعدستی به تا روز ( 5فروردین) بیش از 400 هزار بوده است.
وی با تاکید بر لزوم استفاده هر چه بهتر صنایع دستی در سبد خانوار و نوآوری در تولیدات فعالان این صنعت، تصریح کرد: راه اندازی فروشگاههای مجازی صنایعدستی در آینده نزدیک، تعامل هنرمندان با مردم و امکان معرفی محصولات را افزایش میدهد.
وی یادآور شد: با توجه به حضور مسافران و گردشگران در محورهای ارتباطی و سطح شهرهای استان در ایام تعطیلات نوروزی، فرصت بسیار مناسبی برای معرفی استان به ویژه صنایع دستی آن فراهم شده است.
*
دارایی بافی یکی از رشتههای بومی صنایع دستی استان یزد به حساب میآید.
دارایی در زبان فارسی معادلی است برای بیان پارچهای که در لاتین آن را ایکات( Ikat ) مینامند.
ایکات، خود نیز از واژه مالایایی نجیکات که به معنی بستن یا گره زدن و یا پیچاندن میباشد گرفته شده است.
پارچههای دارایی که در سالهای گذشته در یزد تولید میشد تماماً از ابریشم طبیعی بوده و از رنگ های سنتی و گیاهی نیز استفاده میشده، ولی در حال حاضر از نخویسکوز برای تار و از ابریشم مصنوعی یا ویسکوز برای پود استفاده میگردد.
بانوع و شیوه بافت دارایی، انواع پارچه جهت مصارف مختلفی همچون: رولحافی، بقچه سوزنی و رومیزی تولید می شود.
با استمرار این شیوه از سال ها پیش و با پیاده نمودن طرح ها و نقشهای بی شماری و با پیاده نمودن از ساده ترین تا پیچیدهترین و همچنین نقشهای هندسی این هنر ـ صنعت از نسلی به نسل دیگر انتقال یافته و هنوز هم از آن نام و نشانی به جاست.
پارچههای دارایی را هیچگاه مانند هم نمی توانیافت و هرکدام نرمی و مواجی ویژه و مخصوص به خود را دارد که آن را از انواع دیگربافتهای رنگین و کلافهای (باتیک) متمایز می سازد.
رنگ آمیزی پارچه دارایی تنها مختص به استان یزد بوده و تنها پارچه ایست که نقش آن قبل از بافت توسط رنگ بر روی چلههای تاری و پودی آن صورت نمیپذیرد.
*
موزه مردم شناسی شهرستان مهریز در طول سال و تعطیلات نوروزی میزبان مسافران و گردشگران است .
موزه مردم شناسی شهرستان مهریز متعلق به اوایل قاجار و در بافت قدیم محله استهریج واقع است.
این موزه با هدف معرفی و همچنین شناخت آداب، رسوم و اعتقادات مردم منطقه راهاندازی شده و در طول سال فعال است.
این موزه در حمام استهریج و طرح کلی این بنای تاریخی مانند اکثر حمامهای قدیمی به صورت زیرزمینی طراحی و اجرا شده و با مساحتی حدود 650 مترمربع در 6متری عمق زمین واقع است.
قبههای موجود در سقف و شیشههای رنگین که بعد از مرمت در آن به کار رفته با انعکاس نور طبیعی محیط زیبایی را برای موزه فراهم آوده است.
آنچه در این موزه حائز اهمیت و فراموش نشدنی است، این که بیشتر اشیای موزه به همت مردم فرهنگ دوست مهریز به موزه تقدیم شده است.
در مجموع بیش از 400 اثر شامل ابزار و وسائل مربوط به مشاغل سنتی، ظروف فلزی و شیشهای طبخ و صرف غذا، کتیبه و سنگنبشتههای قدیمی، اسناد و قبالههای قدیمی، پوشاک سنتی مردم منطقه و وسایل استحمام و ابزار جنگ در موزه جمعآوری شده است.
شایان ذکر است، این حمام به شماره 2897 در فهرست آثار ملی به ثبت رسیده است.
پایان پیام/
نظر شما