خبرگزاری شبستان: تاسیس بنیان پرشکوه و مقدس مسجد، دارای ماموریت های قابل توجه و برجسته ای است که مهم ترین آن ها در این یادداشت مورد نظر قرار می گیرد.
اقامه فریضه نماز و عبادت
ماموریت اصلی و اصیل مسجد، آموختن توحید و برگزاری آیین عبادی و اقامه نماز جماعت به عنوان عالی ترین نماد بندگی است. خداوند متعال نماز را به واسطه جبرئیل به پیامبر اکرم آموخت و رسول اعظم اسلام نیز به امت خود فرمود: «آن گونه که می بینید من نماز می گذارم، نماز را اقامه کنید.»
علاوه بر اقامه نماز جماعت، پیامبر خود در دهه آخر ماه رمضان در مسجد اعتکاف می نمود و در گفتار و عمل، اعتکاف و خلوت با خداوند را تشویق می نمود. برابر این سیره بود که اصحاب و یاران پیامبر و مسلمانان صدر اسلام، مسجد را به مکان توبه و بازگشت به سوی خدا و محل اعتکاف و مرکز تفکر قرار داده بودند؛ سیره ای که در دوران معاصر با همت بلند امامان جماعت باید احیا و ترویج شود.
توجه به سیره پیامبر نشان می دهد که مساجد برای ایجاد حالت بندگی در انسان ها نباید به نماز جماعت بسنده کنند؛ بلکه باید با برپایی مجالس ذکر و دعا به صورت جذاب، ایجاد حالت معنوی و آموزش دعا و ذکر را وظیفه خود دانسته و به نهادینه ساختن حالت بندگی در میان مردم بپردازند.
آموزش کتاب الهی قرآن کریم
بدون شک یکی از اهداف تاسیس مسجد توسط رسول اکرم تلاوت، تعلیم و تبیین آیات و معارف قرآن کریم بوده است. بنا بر سیره مبارک پیامبر، محور اساسی و متن رسمی آموزش دین در مسجد، تلاوت قرآن و تفسیر آن بود و برابر روایات اهل بیت، حتی هدف از این که آن حضرت در نمازهای خود سوره های مختلف قرآن را تلاوت می کرد این بود که مردم قرآن را به خوبی بیاموزند و تعالیم حیات بخش آن را به درستی فرا گیرند.
بدون تردید تنها راه احیای تمدن بزرگ و فراگیر اسلامی، فرهنگ سازی قرآنی در ذهن بشر است و مسئولیت بزرگ مساجد نیز آموزش دادن آن کتاب بی نظیر آسمانی است.
هم اکنون نیز مساجد از طریق آموزش قرآن، به کانون های اشاعه فرهنگ ناب اسلام و مراکز تعلیم و تربیت جوانان و محل پرورش استعدادهای نوجوانان و کودکان و پناهگاه امن و مستحکمی در برابر تهاجمات و شبهات فرهنگی، عقیدتی و سیاسی دشمنان بدل شوند؛ وگرنه جانعه اسلامی به پیامدها و خسارت های جبران ناپذیری دچار خواهد شد.
تربیت، تهذیب و پرورش انسان های باایمان و شایسته
با عنایت به این که ماموریت اساسی پیامبر، انسان سازی است یکی از اهداف و مسئولیت های مسجد، پرورش و تهذیب انسان های وارسته ای است که هماره طهارت و پاکی و رسیدن به مقام محبوبیت خداوند از طریق جهاد و احسان و عدالت هستند.
نگاهی کوتاه به سیره رسول اکرم در تربیت و تهذیب انسان از یک سو اعتدال، جامع نگری و دوری از هرگونه افراط و تفریط در امور تربیتی را نشان می دهد و از سوی دیگر، مسجد را مرکز ثقل تربیت و پرورش انسان معرفی می کند. به همین جهت، پیامبر افزون بر اقامه نماز، اعتکاف و آموزش معارف دینی، مسجد را به مرکزی برای رسیدگی به امور مختلف مسلمانان و جامعه اسلامی مبدل ساخت؛ آن حضرت در مرای و منظر مردم، به امور مردم اهتمام می ورزید، مستمندان را مورد تفقد و دستگیری قرار می داد، با آنان به مشورت می نشست و نمایندگان ظوایف و مذاهب گوناگون را به حضور می پذیرفت و ضمن تجلیل مقام مجاهدان راه خدا، مسجد را به مرکز نشر فرهنگ جهاد و شهادت در میان مردم بدل نموده بود.
در صدر اسلام تربیت مردم تحت نظر رسول خدا در مسجد تجلی ویژه ای می یافت و در مسافرت ها و کارزارها پیگیری می شد. اکنون نیز اگر امامان جماعت به این ماموریت اصیل مسجد توجه کنند و برای آن برنامه ریزی کنند جوامع اسلامی انسان هایی بزرگ همانند یاران پیامبر و امامان معصوم تربیت خواهند کرد.
پایان پیام/
نظر شما