به گزارش خبرگزاری شبستان، یک روزنامه امریکایی در مقاله ای نوشت ایران حق دارد که برای برداشتن گام اول در مقابل گروه 1+5 پیش قدم نشود. واشینگتن پست در مقاله ای که روز 15 مرداد 1392 (6 اوت 2013) منتشر شده، ابتدا به مسئله مذاکره مستقیم میان ایران و امریکا پرداخته و نوشته است: «ماههاست که روحانی میگوید آمریکا و ایران میتوانند اختلافاتشان را از راه صلحآمیز حل و فصل کنند و در اولین کنفرانس خبری خود نیز به آن اشاره کرد و به طور تلویحی گفت که دستیابی به آن معامله مورد نظر، شدنی است، البته به شرط این که دو طرف از خود حسننیت نشان دهند. اما مشخص بود که نمیخواهد خودش را برای انجام مذاکرات مستقیم، بیش از حد مشتاق نشان دهد، زیرا پیگیری این مسئله در گذشته برای رهبران پیشین ایران گران تمام شد؛ آنها برای انجام مذاکراتی که به هیچکجا نینجامید، دست به خطر زدند».
سایت ایران هسته ای در ادامه این خبر می نویسد: نویسنده این مقاله سپس به درخواست امریکا مبنی بر اینکه روحانی باید گام اول را در مقابل غرب بردارد اشاره و تاکید می کند: «مشکلی که در هر مصالحه وجود دارد این است که معمولاً یک طرف باید اولین قدم را بردارد و کسی کوتاه بیاید. اما در این درگیری که اغلب هر طرفی که قدم اول را برداشته، پس از مدتی با عدم همکاری طرف مقابل روبرو شده است، مساله کمی پیچیدهتر است. بنابراین جای تعجب ندارد که روحانی برای برداشتن «گامهای اول» تا حدی طاقچه بالا بگذارد».
این روزنامه امریکایی درباره علت پیش قدم نشدن امریکا هم می نویسد: «احتمالاً اوباما نمیخواهد با برداشتن تحریمها و به جان خریدن خطرات داخلی و بازی با سیاست خارجی، برای خود هزینه بتراشد. علتش هم این است که او نمیتواند تضمین کند که روحانی مایل است و حتی معلوم نیست که بتواند در این بده بستان اختیارات کافی داشته باشد».
واشینگتن پست در ادامه این مقاله تاکید می کند فهم اینکه سیاست امریکا درباره ایران فقط توسط اوباما تعیین نمی شود یکی از هوشمندی های حسن روحانی است.
نویسنده در این باره نوشته است: «در اکثر مواقع این اشتباه پیش میآید که دولت خارجی را یک دولت یکپارچه فرض کنیم؛ در این صورت مشکلاتی از قبیل دریافت پیامهای متعدد و گوناگون به وجود میآید که نهایتاً فرآیند صلح را با چالش روبرو میکنند. روحانی نیز در این مدت به خوبی متوجه شده است که اوباما نمیتواند در تمام فرآیند سیاست خارجی تصمیمگیر باشد؛ مثلاً همین قانونی که اخیراً در مجلس نمایندگان تصویب شد و با شروع به کار روحانی مقارن گردید اثباتی بر این مدعاست. گروهها و طیفهای سیاسی موجود مثل «لابی جنگ» و «پیامرسانان مختلط» باعث میشوند تا روحانی به دولتش تاکید کند که نباید به تندروهای آمریکایی اجازه داد که فرآیند سازش را تضعیف کنند. احتمالاً روحانی نیز متوجه شده که اوباما قادر نیست که کنگره را کنترل کند و یا حتی به آن جهت دهد».
پایان پیام/
نظر شما