رییس بنیاد فقهی مدیریت اسلامی قم در گفتگو با خبرنگار اندیشه خبرگزاری شبستان با اشاره به ویژگی هایی که کارگزاران اقتصادی باید داشته باشند، گفت: توجه به مدیریت اقتصادی حضرت یوسف (ع) می تواند بهترین الگو برای کارگزاران اقتصادی باشد به ویژه درباره راهکارهای آن حضرت (ع) در گردش اقتصادی.
حجت الاسلام والمسلمین صمصام الدین قوامی ادامه داد: وقتی عزیز مصر قصد داشت به حضرت یوسف پستی دهد، ایشان گفت من را وزیر اقتصاد قرار بده: قَالَ اجْعَلْنِی عَلَی خَزَآئِنِ الأَرْضِ إِنِّی حَفِیظٌ عَلِیمٌ"(یوسف، آیه 55) گفت مرا بر گنجینه های این سرزمین بگمار، چرا که من نگهبانی دانایم. این اصطلاح خَزَآئِنِ الأَرْضِ واژه کاربردی و بسیار زیبایی است و معلوم می کند زمین می تواند مردم را سیر کند و در اختیار آنها باشد. این زمین دارای خزائنی از جمله نفت، معادن، گاز، محصولات کشاورزی است که با این ذخائر و خزائن می توان اقتصاد را به بهترین نحو چرخاند.
مدیر مسوول فصلنامه مدیریت در اسلام (نخل شهداد) تصریح کرد: با دقت در این آیه متوجه می شویم حضرت دو صفت حفیظ و علیم که هر دو بر وزن فعیل هستند و صیغه مبالغه، را برای تصدی این پست بیان می کنند. این دو صفت که مبالغه هستند بیان می کند "حفیظ" یعنی داشتن دل و دست و دیده پاک، جلوگیری از اسراف و تبذیر و ریخت و پاش و حاتم بخشی و ندانم کاری و امانتداری و "علیم" یعنی اوج دانش و دانایی و تخصص که کارگزاران اقتصادی باید این دو ویژگی را داشته باشند.
وی با بیان اینکه این آیه بسیارکوتاه است اما پیام فراوان دارد، بیان کرد: ما در دوران تحریم هستیم اما در خزائن کشور که تحریم نیست و دشمن به آنها دسترسی ندارد. خداوند در آیه 15 سوره ملک می فرماید:" هُوَ الَّذی جَعَلَ لَکُمُ الْأَرْضَ ذَلُولاً فَامْشُوا فی مَناکِبِها وَ کُلُوا مِنْ رِزْقِهِ ... اوست آن که زمین را همچون چهارپایى رام در اختیار شما قرار داد، پس در اطراف و اکناف آن رهسپار شوید و از رزقى که خدا براى شما مقرّر داشته و شما آن را با تلاش خود به دست مى آورید بهره ببرید.
حجت الاسلام قوامی ادامه داد: خداوند در این آیه اشاره می کند که زمین مسخر ما است و در برابر ما مقاومت نمی کند و می توانیم "فَامْشُوا فی مَناکِبِها" روی کوه ها و بلندی ها و پستی های آن راه رفته، تسلط داشته، حفاری و کشاورزی کنیم و از رزق آن استفاد بریم. درست است که این ررق در آسمان است و از آن نازل می شود، اما یک مدیر کاردان با احداث سد آب را مدیریت می کند و آب به زمین ها منتقل می شود و محصول به بار می آورد یا به ذخایر ابی تبدیل می شود.
وی با تاکید بر اینکه ثروت نه از آمریکا می آید نه از شوروی بلکه ثروت در دل و رگ زمین است، عنوان کرد: کسی باید اداره امور اقتصادی کشور را بر عهده بگیرد که خزائن زمین را بشناسد و اجازه ندهد به یغما برود و حفیظ باشد؛ ایران یک میلیون و 648 هزار کیلومتر وسعت دارد، دو دریا دارد. وزیر اقتصاد با علیم بودن می تواند توسط کانالی خزر و خلیج را به هم متصل کرده دل به دریا بزند. این دریاها می توانند تمام کویرهای ایران را آباد کنند. کمتر کشوری این همه زمین دارد. کویرهای ایران نیز سرمایه هستند. اتصال دریاها کاری به تحریم ندارد. با انجام این کار می توان کشتیرانی کرد، از سواحل آن برای تفریح و صنایع گردشگری، ماهیگیری، توریسم و ... بهره برد. این اقدامات اراده، همت و شجاعت می خواهد.
مسوول بنیاد فقهی مدیریت اسلامی قم تحریم دشمن را فرصتی مناسب برای رسیدن به اقتصاد ایده آل دانست و گفت: تحریم اخیر هدیه ای بود به رییس جمهور جدید. به جای تبریک تحریم کردند. این تحریم شامل نفت بود. مقرر شد که کسی از ایران نفت نخرد. در پی این تحریم باید از اوباما تشکر کرد که چنین فرصت طلایی و کلید طلایی را به ما داد. زمین ما فقط نفت و گاز ندارد. باید درهای کشور را برای صادارت نفت ببندیم و اجازه دهیم آمریکا و اروپا به وضعیتی بیفتند که درهای کشور ما را بزنند و نفت گدایی کنند.
وی با اشاره به اینکه ما فقط نفت و گاز نداریم که با تحریم آن بترسیم، عنوان کرد: این همه زمین و خزائن ارضی با معادن طلا، اورانیوم، فلزات، زاگرس، البزر، چهار نوع آب و هوا در کشور، جنوب گرم، شمال سبز، شهرهای چهار فصل، از همه مهم تر و بالاتر 75 میلیون نیروی جوان های هوشمند و مایل به تحصیل و آماده کار که می تواند با مدیریت صحیح، دارایی ایجاد شود؛ ثروت اینهاست.
حجت الاسلام قوامی بیان کرد: بنابراین اقتصاد با تحریم یک فرصتی است طلایی همان اقتصادی که رهبر فرمود مقاومتی و نیاز به ریاضت نیست. ریاضت برای کسانی است که ثروت و خزائن ندارد. برای اروپایی است که نفت ندارد، نیروی جوان ندارد و در حال پیر شدن است. تولید نیروی انسانی چیزی کمتر از تولید ثروت نیست. یک وزیر اقتصاد باید باید زاد و ولد را تشویق کند. نگوید تحریم شده ایم و نباید زاد و ولد داشته باشیم: " وَ لا تَقْتُلُوا أَوْلادَکُمْ مِنْ إِمْلاقٍ نَحْنُ نَرْزُقُکُمْ وَ إِیَّاهُم ... و فرزندان خود را از ترس و بیم فقر نکشید ما شما و آنها را روزی می دهیم "(انعام، آیه 151)
وی با بیان اینکه این آیه در حقیقت به وزیر اقتصاد پیام می دهد که چون تحریم هستیم نگوید هفتاد میلیون را مهار کنیم، تصریح کرد: هر نیروی انسانی به دنیا می آید با خود ثروت، انرژی و نشاط که لازمه پیشرفت است، می آورد. بنابراین تحریم، تهدید نیست بلکه فرصتی است که دولت جدید می تواند از آن استفاده کند یعنی به زمین و به آمادگی آن نگاه کنند بسنجند تا چه اندازه چقدر می توانند از آن بهره ببرند.
وی ادامه داد: تیم اقتصادِ حفیظ باید آن ثروتی که خدا می دهد را مدیریت و ذخیره کند، زمین ها را حاصلخیز کند و ثروت آن را به هدر ندهد و خلاصه طوری مدیریت کنند که جوانان و مغزها به غرب نروند. اینها همه حفاظت است. علمِ حفاظت یعنی نگه داشتن سرمایه ها. ما از جمله ثروتمندترین کشورها هستیم و نیاز به ریاضت نداریم بلکه نیاز به مقاومت داریم.
مسوول بنیاد فقهی مدیریت اسلامی قم اضافه کرد: خداوند در آیه 34 و 35 سوره یس می فرماید:" وَجَعَلْنَا فِیهَا جَنَّاتٍ مِّن نَّخِیلٍ وَأَعْنَابٍ وَ فَجَّرْنَا فِیهَا مِنَ الْعُیُونِ* لِیَأْکُلُواْ مِن ثَمَرِهِ وَمَا عَمِلَتْهُ أَیْدِیهِمْ... و در آن، باغهایى از درختان خرما و انگور قرار دادیم و در آن چشمهها شکافته و روان ساختیم. تا از میوهى آن و آن چهدستانشان به عمل آورده است، بخورند." این آیه به صنایع تبدیلی معنا شده؛ تبدیل میوه ها به صنایع بالاتر. چون میوه زیاد است و هدر می رود، می توان آن را تبدیل به خشکبار، رب، کمپوت ها و نوشیدنی ها. این خودش یک نوع تبدیل است. نفت را هم می توان تبدیل کرد به انواع روغن ها. وقتی مقاومت را در پیش گرفتیم باید از انرژی و صنایع تجدید پذیر استفاده کرد و تبدیل انرژی به انرژی برتر در دستور کار وزیر اقتصاد قرار گیرد.
این استاد حوزه و دانشگاه تاکید کرد: امیرالمومنین (ع) درنامه خود به مالک اشتر سفارش به حکومت داری بر اساس قرآن و سنت پیامبر (ص) که قانون اساسی او است می کنند و همچنین توصیه به سیر نگه داشتن کارمندان و مردم و فراهم کردن رزق و روزی برای آنها و مالیات کمتر گرفتن دارند.
وی ابراز کرد: امروز بانک ها با گرفتن سود زیاد از مردم و دادن سود کم به آنها جامعه را به فقر و فساد می کشانند. از طرفی اقتصاد ریاضتی نباید در کشور پیاده شود چرا که این نوع اقتصاد خون مردم و بازنشستگان را می مکد و دانه درشت ها را به حال خود رها می کند.
وی تاکید کرد: اگر دولت موفق به انجام چنین کارهایی شود، مردم دیگر نق نمی زنند و دنبال آن طرف آب نیستند و مغزها فرار نمی کنند. دولت باید با اعتماد به مردم تقسیم کار کرده و به آنها پروژه دهد و نظارت کند. مردم می دانند چطور از دل زمین ثروت بیرون کشند و آبادسازی کنند.
حجت الاسلام قوامی یادآور شد: کارگزاران اقتصادی باید بکوشند به اصل 44 قانون اساسی را جامه عمل بپوشانند و این اصل دائم در ذهنشان باشد و جای دل بستن به آمریکا، به مردم، خدای مردم و ثروت این زمین دل ببندند و برنامه ریزی یوسف گونه داشته باشد و با اتکاء به خداوند و شجاعت و اقتدار و مدیریت به جامعه اسلامی ایران رونق اقتصادی بخشد.
پایان پیام/
نظر شما