به گزارش خبرنگار شبستان، حجتالاسلام حميدرضا سليماني، دبير ستاد عالي کانونهاي فرهنگي و هنري مساجد کشور در نشست سراسري مسئولان کانونهاي تخصصي دبيرخانه استانها گفت: کانون هاي تخصصي عصاره فعاليت 18 ساله ستاد عالي کانون هاي فرهنگي و هنري مساجد است و تربيت هنرمندان متعهد و متخصص را براي آينده ايران اسلامي امکان پذير مي سازد.
وي افزود: توسعه کانونهاي تخصصي و اهميت ضرورت ايجاد و برنامهريزي براي آنها بر کسي پوشيده نيست و اساسا در دنياي امروز کاري ارزشمدار و داراي اعتبار است که تخصصي باشد.
دبير ستاد عالي کانونهاي مساجد کشور تخصصي شدن فعاليتهاي کانونهاي مساجد را يکي از رموز و زمينه تحقق مقوله عدالت و پيشرفت دانست و تصريح کرد: اگر بخواهيم به تحقق عدالت و پيشرفت دست يابيم بايد به دقت آسيبها و تهديدها را مشخص کرده و به صورت تخصصي به آن بپردازيم و اگر کار تخصصي صورت نگيرد اين باعث نگراني است و تا مادامي که به حوزه تخصصي نرسيدهايم، اظهارنظرها سطحي و غيراثرگذار است.
وي يکي از رموز کاميابي را تمرکز فکر انسان روي يک موضوع بيان کرد و افزود: موضوع جنبش نرمافزار توليد علم همه در گرو تخصصي شدن است؛ اگر در گذشته يک پزشک براي هر دردي نسخه مي پيچيد، امروزه براي هر بيماري يک فرد متخصص وجود دارد و در رشتههاي مختلف پزشکي تخصصهايي ايجاد شده است.
وي يکي از رموز کاميابي و سعادت را تمرکز فکر بيان کرد و افزود: اگر بخواهيم نهضت نرم افزاري و توليد علم تحقق يابد راهي جز تخصصي شدن موضوعات مختلف نيست. در گذشته پزشک عمومي در ظاهر پاسخگوي همه نيازهاي يک محسوب مي شد. امروزه چنين روشي مقبول نيست. بلکه در امراض مختلف جسمي شاهد پزشکان حاذق و متخصص در هر رشته هستيم تا آنجا که امروزه در کشورهاي پيشرفته پزشک چشم راست به غير از چشم چپ است و در خود چشم نيز با توجه به پيچيدگي هايي که دارد رشته هاي تخصصي جداگانه اي شکل گرفته است. همه اين امور نشان دهنده اين حقيقت است که تخصص يک ضرورت اجتناب ناپذير است.
دبير ستاد عالي کانونهاي مساجد کشور با اشاره به مثالهايي براي متمرکز شدن استناد کرد و گفت: کشتي هايي که بر امواج دريا فائق ميآيند طوري طراحي شده اند که با نوک تيزي که دارند تمام انرژي براي حرکت رو به جلو، در يک نقطه متمرکز مي شود و جريان حرکت هواپيما نيز از همين قاعده پيروي مي کند. براي برداشتن بار سنگين از زمين گاهي از اهرم استفاده مي کنند. با اين وسيله توان و قدرت در يک نقطه خاص متمرکز مي شود و در اثر آن وزنه سنگين جا به جا مي شود. اينها همه نمونه هايي از تمرکز است و در فکر و انديشه نيز داستان چنين است. با تمرکز مي توان بار سنگين مشکلات و موانع را از پيش رو برداشت.
حجتالاسلام سليماني يادآور شد: در گذشته خيلي متداول نبود که افراد پيرامون موضوعي تخصصي کار کنند و دانشمندان در رشتههاي مختلف صاحب نظر بودند به عنوان نمونه مرحوم علامه شيخ بهايي دانشمند بزرگ و آشنا به فنون مختلف بود. او رشته رياضي، علوم اسلامي و در زمينه شعر و ادبيات نيز تبحر داشت ولي از شيخ بهايي در اواخر عمرش نقل شده که من در مقابله فکري با افراد ذوالفنون بر آنها چيره ميشدم اما در برابر يک انسان متخصص و ذيالفن آنگاه که به مبارزه علمي بر مي خيزم، احساس ناتواني کرده و شکست مي خورم.
وي تاکيد کرد: ما نيز بايد در کانون هاي تخصصي که عصاره فعاليت ستاد عالي کانون هاي فرهنگي و هنري است به اين موضوع توجه کنيم.
وي با اشاره به زندگي بزرگان ادامه داد: به نيوتن گفتند چگونه به اينجا رسيدي، گفت؛ تمرکز داشتم، ساعتها روي يک موضوع کار ميکردم، افرادي که چنين تمرکز دارند به راحتي ميتوانند موانع و مشکلات را برطرف و به اهداف خود دست پيدا کنند.
دبير ستاد عالي با نقل خاطرهاي از همسر امام خميني (ره) با اشاره به زمينههاي فکري ايشان، گفت: امام خميني (ره) در قم ساکن و تازه ازدواج کرده بود و هر روز در حياط منزل راه مي رفت و مرتب با خود مي گفت ما ميتوانيم؛ اين ما ميتوانيم است که امروز رييسجمهور بيان ميکند و امام خميني (ره) به اين باور رسيده بود که انسان موحد مي تواند با طاغوت برخورد و مبارزه کند و امام (ه) از همان زمان به فکر تشکيل حکومت اسلامي و برنامه ريزي براي اين انقلاب بود.
وي با اشاره به مسئله روز قدس در آخرين جمعه ماه رمضان و ابتکار زيباي امام خميني (ره) بيان کرد: در آن موقع ما و امثال ما با خود مي گفتيم آيا همه مسلمانان جهان حرکت ميکنند؟ آيا با پيام امام قيام ميکنند؟ ولي بالاخره مسلمانان جهان لبيک گفتند و اين حرکت نهادينه شد. چرا به اين نقطه رسيده است؟ تمام فکر امام (ره) متمرکز بر انقلاب و برنامه ها بود. وي از تجربيات ديگراني چون مرحوم مدرس، آيتالله کاشاني نيز بهره مي گرفت و از نقاط قوت و ضعف عملکردشان استفاده مي کرد.
دبير ستاد عالي کانونهاي مساجد کشور ادامه داد: امروز تخصصي شدن کانونها يک ضرورت است و يکي از علايم رشد کيفي کانون ها همين تخصصي شدن است. خوشبختانه در حال حاضر با هشت هزار کانون ايجاد شده حتي در نقاط محروم و دورافتاده و مرزي از لحاظ کمي به جايگاه مطلوبي رسيده ايم. در کنار اين موفقيت شايسته است از جنبه کيفي اين حرکت غافل نباشيم.
حجتالاسلام سليماني با اشاره به ظرفيت کانونهاي مساجد و توجه و عنايتي که کردم، دولت و ساير مراکز به آن دارند، يادآور شد: کانون هاي مساجد جوانگرا، فعال، پرنشاط و بادوام هستند و دلسوزان نظام به خوبي به آنها توجه دارند و از کانون هاي فرهنگي و هنري حمايت ميکنند.
وي تصريح کرد: کميسيون تلفيق در آخرين مصوباتش، افزايش بودجه کانون ها را تصويب کرد، اين نشان دهنده توجه به گستردگي فعاليتها و برنامههاي مختلف در حوزه کانونهاست.
دبير ستاد عالي کانون هاي فرهنگي هنري مساجد کشور ادامه داد: در حداقل 10 درصد مساجد هر استان به ايجاد کانون ميپردازيم و به توسعه کمي توجه داريم ولي مسئله مهمتر در کنار توسعه کمي، توسعه کيفي است و همان طور که مي دانيد، کانون هاي تخصصي در 14 رشته در حال حرکت و پويايي هستند.
وي کانون هاي تخصصي را تابلو و نماد برنامه هاي ستاد عالي کانون هاي فرهنگي وهنري مساجد دانست و يادآور شد: کارهاي پراکنده همانند قطرات باران پراکنده روي زمين ريخته و در آن فرو مي رود و نتيجه اي ندارد. اما اگر همين آب باران در يک نقطه متمرکز شود و درياچه اي را تشکيل دهد مي توان با ايجاد سد از انرژي نهفته در آن مايه حيات و حرکت و انرژي در يک جامعه شود. کانون هاي تخصصي با اين سياست تمرکز گرايي و اثر بخشي راه اندازي شده اند.
وي گفت: کانونهاي تخصصي بايد به حدي از استاندارد فعاليت ها برسند که قابليت اجراي برنامههاي خاص به ويژه برونسپاري مأموريتهايي که از جانب دستگاه هاي دولتي از جمله وزارت ارشاد صورت مي گيرد را داشته باشد. به عنوان نمونه هنگامي که دولت اراده کند طرح کوچک سازي خود را عملياتي کند ما مي توانيم از ظرفيت کانون ها به عنوان امن و مطمئن استفاده کنيم. وقتي که به برخي از برنامههاي ارشاد مثل برنامه هاي قرآني نگاه مي کنيم در مي يابيم که مي توان با برونسپاري اين فعاليتها به مردم، آثار اين فعاليتها را ماندگارتر و فراگيرتر کنيم.
وي با اشاره به تعريف کانونهاي تخصصي بيان کرد: کانون تخصصي به کانوني اطلاق ميشود که تمام تلاش و همت خود را به موضوعي از پيش تعيين شده مصروف داشته و بتواند ديگر مساجد را بهره مند سازد.
دبير ستاد عالي کانون هاي فرهنگي وهنري مساجد کشور، نخستين آسيب کانونهاي تخصصي را غفلت از توان و ظرفيت انجام برنامهها دانست و افزود: در کانونهاي تخصصي با کادرسازي ميتوانيم به تربيت نيروي متخصص پرداخته و آنها را به ساير مراکز مختلف اعزام کنيم که نه تنها در مسجد و محدوده کانون خود به فعاليت بپردازند بلکه بتوانند به ساير مراکز نيز در امر آموزش و تربيت نيروي انساني کمک کنند. کانون تخصصي نيز به عنوان دستاورد مجموعه ستاد عالي مي تواند مددکار ساير کانونها براي حرکت و فعاليت بيشتر گسترده تر باشد. کانون تخصصي بايد بتواند مأموريت و وظايف خود را به درستي بشناسد و درست حرکت کند.
وي نتيجه تلاش فعاليتهاي 18 ساله ستاد عالي را برنامههاي کانونهاي تخصصي دانست و گفت: همچنان که خروجي حوزه علميه قم افرادي همچون شهيد بهشتي و مطهري هستند و آموزشگاههاي مختلف برگزيدگان هرساله کنکور را به عنوان نتيجه کار خود معرفي مي کنند ما نيز در ستاد عالي، فعاليت کانونهاي تخصصي را به عنوان عصاره و نتيجه فعاليتهايمان ميدانيم و براي به ثمر رسيدن اين مراکز تخصصي بايد با تمام توان به رفع نواقص بپردازيم تا برنامهها هوشمندانه و صحيح طراحي شود.
حجتالاسلام سليماني تبيين آييننامه کانونهاي تخصصي، بررسي موضوعات مختلف و استفاده از شخصيتهاي علمي ارزشمند در حوزه کانونهاي تخصصي را يکي از مهمترين راههاي پيشگيري از آسيب و نقاط ضعف در اين حوزه دانست و خاطر نشان کرد: با دستورالعمل و برنامههاي داده شده و دلسوزي دردمندانه مسئولان دبيرخانه ها که همچون طبيبي حاذق و صادق موانع را برطرف ميکنند، ميتوانيم به افق روشني در کانونهاي تخصصي دست يابيم.
وي با اشاره به برگزاري جشنواره گلدستههاي سپيد و يک هزار اثر برتري که به اين جشنواره ارسال شده بود، گفت: در جشنوارههاي بزرگ جوانان توانستهايم نيروهاي فاخري را در حوزههاي مختلف مانند قرآن، نشريات، عکاسي، شناسايي، آموزش تربيت و تربيت کنيم. اين هنرمندان افرادي متعهد و متخصص براي فرداي آينده کشور اسلامي محسوب ميشود.
دبير ستاد عالي با اشاره به تحليل راديو آمريکا مبني بر هراس از سه مرکز در ايران بيان کرد: راديو آمريکا در سوم مهر امسال چنين بيان کرده که ائمه جماعات، بسيج و کانونهاي مساجد امروز مانع حرکت ما هستند. حضرت امام خميني (ره) فرمودند؛ هرگاه دشمن از شما تعريف کرد از خودتان بترسيد و هر گاه از شما مذمت کرد، به خود اميدوار شويد با اين بيان امام بار ديگر متوجه عظمت روحانيت، بسيج کانونهاي مساجد ميشويم و بايد همدلي، تلاش، کوشش و اهتمام در فعاليتها را سرلوحه کار خود قرار دهيم، آنچنان که قبل از انقلاب به صورت شبانهروزي و خستگيناپذير به فعاليتهاي مختلف ديني ميپرداختيم.
حجتالاسلام سليماني با اشاره به زندگي ابو جعرانه، دانشمند دنياي اسلام گفت: هنگامي که از ابوجعرانه پرسيدند چگونه به اين جايگاه رسيدي، بيان کرد؛ واقعيت اين است که در مسجد جامع دمشق نشسته بودم يک دفعه حشره کوچکي را ديدم که از پاي ستون مرمري بالا ميرود و به وسط راه نرسيده به زمين ميخورد، شمردم و ديدم بيش از 700 بار اين حشره بالا رفته و به پايين افتاد تا هنگام اذان صبح که از خواب بيدار شدم ديدم حشره به نقطه بالاي ستون رسيده و خود را به شمع رسانده است؛ اين همه تلاش و همت او را ديدم و به خود گفتم تو هم ميتواني در دنياي علم با تحمل مشکلات و سختيها به جايي برسي و به همين علت آن حشره را معلم خود ميدانم. بايد مسئولان در ستاد و صف به ويژه در کانون هاي تخصصي چنين کوشش و تلاشي را سر لوحه خود قرار دهند.
دبير ستاد عالي کانون هاي فرهنگي و هنري مساجد کشور خاطرنشان کرد: عظمت اسلام و مسلمين که امروز در سفر رييس جمهور به لبنان، گوشههايي از آن مشاهده ميشود به آساني به دست نيامده و اين همه شکوه به واسطه سختي ها و مجاهدتهاي مجاهداني است که در راه خدا کشيدهاند و چه بسا در اين مسير به شهادت رسيده اند.
وي حضور رييسجمهور ايران در لبنان را باعث اظهار شعف و شادي مردم لبنان دانست و گفت: براي انجام برنامه هاي فرهنگي به ويژه کانون هاي تخصصي بايد مشکلات راه را شناخته و از پيش رو برداريم تا به قله هدف نزديک شويم.
وي ادامه داد: آهنگ حرکت کانون هاي تخصصي اميدوار کننده و دلنواز است و معتقديم با برنامه ريزي صحيح و هدفمند مي توانيم در آينده نه چندان دور شاهد حضور فعالان فرهنگي مساجد در عرصه هاي مختلف باشيم. همان چهره هايي که از آنها به افسران جنگ نرم ياد مي شود.
پايان پيام/
مسجد وکانونهاي مساجد: دبير ستاد عالي کانونهاي فرهنگي هنري مساجد کشور، کانون هاي تخصصي را عصاره و نتيجه فعاليت 18 ساله اين ستاد دانست.
کد خبر 281
نظر شما