به گزارش خبرگزاری شبستان : حسن روحانی یازدهمین سکان دار پاستور است. این رئیس جمهور 65 ساله در حالی روز دوشنبه باید از کابینه خود دفاع کند که محمد جواد ظریف وزیر خارجه 53 ساله پیشنهادی او فارق التحصیل آمریکا و مسلط به زبان انگلیسی است. ظریف در مدت 16 سال ماموریتش در سازمان ملل در حساس ترین مذاکرات پشت پرده میان تهران و واشنگتن نقش کلیدی داشته است به همین جهت از او به عنوان فردی قابل اعتماد یاد می کنند. در دروان دولت دهم با توجه به تحریم های آمریکا علیه ایران ارزش پول ملی به میزان 50 درصد کاهش یافت به طوری که تاثیر تحریم در معشیت مردم ایران به وضوح دیده شده است . در همین حال گزارش ها نشان می دهد در طول هفته های گذشته این سقوط با افزایش سیزده درصدی ارزش پول ملی در مقابل دلار آمریکا همراه بوده است . احتمال مذاکرات میان تهران و واشنگتن با توجه به تمایل غربی ها و عزم دولت یازدهم برای دریافت سیگنال های عملی از دولت آمریکا این سوال را ایجاد می کند که روابط تهران و شرق در دورانی که همه نگاه ها به غرب است از چه ویژگی هایی برخوردار است. برای بررسی دقیق تر این موضوع در چند سوال کوتاه با جواب های مفید و خلاصه حسن بهشتی پور کارشناس ارشد مسائل بین الملل تلاش کردیم تا به بخشی از این ابهامات پاسخ دهیم که شرح آن را در زیر می خوانید:
مناسبات ایران شرق در دوران ریاست جمهوری آقای روحانی چه ویژگی های خواهد داشت و آیا غربی ، شرقی کردن سیاست خارجی امری صحیح است؟
باید توجه داشت شرقی یا غربی کردن سیاست خارجی مصداق بارز افراط و تفریط است در سیاست خارجی معیار اصلی باید منافع ملی یعنی منافع اکثریت ملت ایران باشد حالا می شود اولویت ها را کم یا زیاد کرد آن هم بر اساس شرایط و موقعیت های مختلف که از داخل یا خارج کشور ایجاد می شوند در روابط با کشورهای شرقی یعنی اسیایی ما می توانیم بهبود روابط با ژاپن ، کره جنوبی ، هند ، مالزی و اندونزی را در دستور کار قرار بدهیم اگر موفق شدیم بهبود روابط با استرالیا هم می تواند مورد توجه قرار گیرد.
به صورت خاص مناسبات تهران و مسکو در این دوره از چه ویژه گی ها و ضرورت های پیروی خواهد کرد؟
درباره روابط ایران و روسیه با همین روند فعلی جلو برویم خوب است اگر روابط با غرب بهبود پیدا کند دست ایران در گسترش روابط با روسیه نیز باز تر خواهد شد ایران می تواند هم زمان روابط خود را با چین و روسیه گسترش دهد بدون انکه صدمه ای به مناسباتش با غرب وارد شود.
روابط با همسایگان همواره از ولویت های در دولتی است روابط ایران و آذربایجان به عنوان یک همسایه پر حاشیه همرواه مطرح بوده است دولت آقای روحانی چه سیاستی را برای تغییر در منابات تهران و باکو باید در نظر داشته باشد؟
روابط میان تهران و باکو اکنون در وضعیت امنیتی قرار گرفته است و اولین گام باید عادی سازی مناسبات میان این دو همسایه باشد.
نظر شما