آخرین بازمانده نقالی ایران راهی خانه ابدی شد

خبرگزاری شبستان: آخرین بازمانده نقالان کشور، چهره پیشکسوت نقالی و حماسه‌خوانی ایران با حضور هنرمندان و مسئولان راهی خانه ابدی شد.

به گزارش خبرنگار تئاتر خبرگزاری شبستان ، مراسم تشییع پیکر مرشد ولی‌الله ترابی، چهره پیشکسوت نقالی و حماسه‌خوانی ایران صبح امروز دوشنبه 14 مرداد با حضور جمع کثیری از هنرمندان و مردم در مقابل تالار وحدت برگزار شد.

در این مراسم، هنرمندانی چون ایرج راد، سیاوش طهمورث، داود فتحعلی‌بیگی، اردشیر صالح‌پور، محمدحسین ناصربخت، شکرخدا گودرزی، حسین کیانی، متین صادقی، محمدرضا الوند، بهروز بقایی، محمد حاتمی، گلچهره سجادیه، فرهاد شریفی، مریم معترف حضور داشتند و حمید شاه‌آبادی معاون امور هنری وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، قادر آشنا مدیر کل مرکز هنرهای نمایشی نیز حضور داشت.

در ابتدای این مراسم، اردشیر صالح‌پور، هنرمند آیینی و سنتی با تسلیت درگذشت مرشد ترابی گفت: خانواده تئاتر ایران هنوز داغدار هنرمند نمایشی ایران محمود استادمحمد بود که رخت عزای تازه‌ای پوشید. در چند ماه نمایش ایرانی چهره‌های خود را یکی پس از دیگر از دست داد، این هنرمندان دیگر جایگزینی ندارند، هنرمندانی چون سعدی افشار، همایون، استادمحمد و مرشد ولی‌الله ترابی.

در ادامه، ایرج راد، رییس خانه تئاتر ایران در سخنانی گفت: استاد ترابی از میان ما رفت، آیا هنر نقالی و هنرهای سنتی و نمایش‌های ایرانی باید با این عزیزان و بزرگواران که سال‌ها زحمت کشیدند به اتمام برسد چرا هرگز فکر نکردیم که داشته‌های هنرمان باید ادامه پیدا کند، چرا مرشد ترابی و هم‌نسلانش نباید زنده باشند و در جریان فرهنگ ممکلت فعال باشند.

وی تصریح کرد: استاد ترابی سال‌ها زحمت کشیدند، از تعزیه و علی‌اکبرخوانی شروع کردند و سپس نقالی کردند و سال‌های سال بدون اینکه کسی به وی کمکی کند و وابسته به کسی باشد در دل مردم و با کسانی که عاشق فرهنگ این مملکت هستند همواره حضور داشت و چه در قهوه‌خانه‌ها و چه در فستیوال‌های جهانی مرشد ترابی حضور داشت. مرشد ترابی را کسی به فستیوال‌های جهانی دعوت نکرد بلکه توان او بود. آیا باید همین قدر به مرشد ترابی اهمیت می‌دادیم؟

وی سپس یادآور شد: هیچ دلسوزی در ارتباط با فرهنگ نمایشی ایرانی که رو به زوال است تفکر و تاملی نکرد، نمی‌دانستند که این فرهنگ نمایشی دارای چه درون‌مایه‌ای است و این خیلی بد است که ما در فرهنگ غربی بها دادیم و ارزش‌های نمایش ایرانی اعم از تعزیه، تخت‌حوضی و نقالی را نادیده گرفتیم. اگر اینها راه تکامل خود را طی می‌کردند یک تئاتر ایرانی با فرهنگ و شناسنامه ایرانی داشتیم، ما امروز مکانی برای پژوهش درباره توانمندی‌‌های نمایش ایرانی نداریم.

وی سپس خاطرنشان کرد: نمایش ایرانی سرشار از ارزش‌های زنده‌ای است که قابل رویت است، ما از این ظرفیت استفاده نکردیم اما در آن سوی مرزها دیگران با نام خود از این پتانسیل استفاده می‌کنند.

ایرج راد افزود: ارزش کار مرشد ترابی در هنر نقالی ایران پایدار و ماندگار خواهد بود.

در ادامه، اردشیر صالح‌پور از معاون امور فرهنگی و مدیر کل مرکز هنرهای نمایشی خواست حد فاصل خیابان انقلاب تا تالار وحدت قهوه‌خانه‌ای سنتی راه‌اندازی کنند که علاقه‌مندان هنر نمایش سنتی ایرانی به آن مکان مراجعه کنند.

در ادامه، مرشد محسن میرزاعلی، قطعه‌ای از نقالی مرشد ترابی را اجرا کرد.

در این مراسم، همچنین داود فتحعلی‌بیگی، هنرمند نمایش‌های آیینی سنتی ایرانی گفت: من از دیروز که این خبر را شنیدم همه وجودم فریاد است برای اینکه بارها گفتم که یک دوره شاهنامه را با روایت مرشد نقل کنند، اگر چیزی از مرشد ترابی مانده به خاطر چند مرد فرهنگی ایران است.

وی افزود: امیدوارم مسئولان فرهنگی کاری کنند این آثار ضبط‌شده به عنوان مجموعه‌ای آموزشی در اختیار علاقه‌مندان و دانشجویان هنرهای آیینی سنتی قرار بگیرد.

این هنرمند نمایش آیینی سنتی گفت: من خواهش عاجزانه از هنرمندان و مسئولان محترم این است که به هنرهای نمایشی سنتی توجه کنند زیرا روزی آیندگان ما را به خاطر این بی‌توجهی نمی‌بخشند و آنها به جای توجه به تئاترهای بی‌ثمر به آثار نمایشی ایرانی بها بدهند.

سپس، دختر مرشد ولی‌الله ترابی در جایگاه قرار گرفت و از همه تقدیر کرد.

گفتنی است، مراسم یادبود زنده‌یاد مرشد ولی‌الله ترابی روز چهارشنبه 16 مرداد از ساعت 16 تا 17 و 30 در مسجد ارشاد شهرری برگزار می‌شود.

پیکر مرشد ترابی پس از تشییع برای خاکسپاری راهی بهشت‌زهرای تهران شد.

پایان پیام/

 

 

کد خبر 279628

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha