حجت الاسلام علی درگاهی مشاور فرهنگی معاونت صداوسیمای جمهوری اسلامی ایران در گفتگو با خبرنگار شبستان با بیان اینکه امر به معروف و نهی از منکر یکی از اوجب واجبات دین مبین اسلام است که مورد کوتاهی شدید مسئولان قرار گرفته است گفت: مجلس شورای اسلامی تاکنون قوانینی در این رابطه وضع نکرده است که بدانیم چه اقداماتی باید در مورد امر به معروف و نهی از منکر صورت گیرد.
وی با اشاره به اینکه براساس حکم الهی امر به معروف و نهی از منکر دارای چند مرحله است اظهار کرد: امر به معروف و نهی از منکر دارای سه مرحله قلبی (نگاه همراه با بغض و کینه) زبانی و برخوردی است. مرحله تذکر لسانی بر عهده مردم است و مرحله سوم که مرحله برخوردی است بر عهده نظام حکومتی می باشد و همچنین صحیح است که مردم اجازه دهند مرحله سوم توسط خود حکومت انجام شود و دخالتی در این زمینه نداشته باشند هر چند نظام نیز تاکنون به دلیل عدم وجود قوانین در این زمینه کوتاهی زیادی کرده است.
حجت الاسلام درگاهی با بیان اینکه امر به معروف و نهی از منکر در کشورهای اروپایی و امریکایی به دلیل اینکه مبنا را اجرا قرار می دهند با دقت اجرایی می شود تصریح کرد: باید گفت:امر به معروف و نهی از منکر توسط یک عده انگشت شمار در جامعه اجرایی نخواهد شد بلکه باید تمام مردم، دستگاهها، ارگانها، اصحاب رسانه و مبلغان دینی در صحنه حضور یابند تا این فریضه مهم دینی در جامعه نهادینه شود یعنی تذکر همگانی در جامعه ایجاد شود.
مشاور فرهنگی معاونت صداوسیما با طرح این سوال که امر به معروف و نهی از منکر چه زمانی واجب می شود خاطرنشان کرد: یکی از شرایط امر به معروف و نهی از منکر این است که امر به معروف و نهی از منکر بر کسی واجب است که قدرت داشته باشد، یعنی آدم ناتوان نباید امر به معروف و نهی از منکر بکند. این مطلب در اخبار و روایات ما هم هست، متن حدیث است که در فقه ما هم آمده است: « انما یجب علی القوی المطاع» امر به معروف و نهی از منکر بر کسی واجب است که قدرت داشته باشد. یعنی آدم ناتوان نباید امر به معروف و نهی از منکر بکند، یعنی حساب اینست که امر به معروف و نهی از منکر برای رسیدن به نتیجه است، برای اینست که : نیرو را حفظ کن و نتیجه بگیر.
وی ادامه داد: شاید فرد خاطی بگوید: من آزادم و می توانم هر کاری را انجام دهم،در صورتی که این تفکر غلط است. آزادی باید در چارچوب قوانین اسلامی باشد .انسان حتی در داخل منزل خود نیز آزاد نیست زیرا در داخل منزل هم باید حرمت زن، دختر و پسر نگه داشته شود و همچنین آزادی آنها نباید به گونه ای باشد که جلوی آزادی ما را بگیرند.
حجت الاسلام درگاهی با اشاره به ضرب و شتم اخیر آمران ناهی در جامعه یادآور شد: همانطور که خداوند فرمودند: در صورت مشاهده فرد خطاکار در جامعه افراد باید ابتدا با بغض و کینه به آنها بنگرند یعنی خانم چادری به خود اجازه ندهد که در کنار خانمی که حجاب مناسب ندارد دوشادوش راه برود و سپس با نگاه بغض و کینه وی را متوجه خطای خود کند.
مشاور فرهنگی معاونت صداوسیما در ادامه افزود: فایده مرحله اول امر به معروف و نهی از منکر که همان مرحله قلبی است این است که ما خودمان را از ارتکاب به گناه ضدعفونی کنیم تا تحت تاثیر گناه قرار نگیریم یعنی آنها بر ما اثر نگذارند. وقتی مرحله اول موثر واقع نشد مرحله دوم که تذکر لسانی است را اجرا می کنیم و چون هدف ما هدایت افراد است باید نگاهی مادرانه به آنها داشته باشیم و فرض کنیم که می خواهیم فرزند و یا برادر و خواهر دینی خود را ارشاد کنیم بنابراین باید با ملاحظه رفتار کنیم.
وی ادامه داد: بنابراین فرد خاطی با این رفتار خود به دیگران تعدی کرده است حالا جواب در مقابل این تعدی چیست؟ بگوییم و رد شویم. وقتی یک نفر بگوید مورد تعرض واقع می شود ولی وقتی همه در صحنه حضور یابند و همه با بغض و کینه به آنها نگاه کنند رفتار خاطی نیز کم کم اصلاح می شود.
وی با بیان اینکه نظر مقام معظم رهبری این است که تذکر لسانی همگانی شود تصریح کرد: فقط بگوییم و رد شویم کاری نداشته باشیم که اثر می گذارد یا خیر، زیرا گفتن و نگاه کردن اثر دارد. اثرش هم تا اندازه ای است که می گویند از سلاح برتر و براتر است.
حجت الاسلام درگاهی با اشاره به وظیفه حکومت در نهادینه سازی فرهنگ امر به معروف و نهی از منکر در جامعه اظهار کرد: وظیفه حکومت پاک نگه داشتن محیط برای مردم است. نظام چگونه محیط را برای خطاکاران و گناهکاران آزاد می گذارد ولی برای ما آزاد نمی گذارند. وقتی به ما اجازه برخورد نظامی و یدی نمی دهند بنابراین نظام نیز نباید ساکت بنشیند و میدان را برای آنها باز بگذارد گاهی اوقات به دلیل کج اندیشی و جا نیافتادن برای برخی مسئولان، برخوردشان دوگانه می شود و مردم نیز سوءاستفاده می کنند.
وی بر ضرورت شناسایی معروف ها در جامعه تاکید کرد و افزود: اگر معروف ها در صحنه باشند، میدان برای منکرها وجود نخواهد داشت .بنابراین کوتاهی ما در شناسایی معروف ها به مردم است ما باید به قدری معروف ها را در جامعه گسترده کنیم تا میدانی برای منکرها وجود نداشته باشد.
پایان پیام/
نظر شما