/ خبرگزاری شبستان: یزد/
اشاره: استاد محمدرضا شایق چهره نام آشنای عرصه فرهنگ در یزد است گرچه وی دستی بر آتش سیاست دارد اما در قبای پر کبکبه سیاست هم بر اخلاق تاکید دارد. شایق از حافظان، کاتبان، مفسران وپژوهشگران نام آشنای قرآنی کشور نیز است. اکنون بیشتر وقتش را ردای معلمی می پوشد و در دانشگاه به جوانان اخلاق ومعرفت درس می دهد، وی حتی در زمان استانداری ابوالقاسم عاصی در کسوت مشاورچند صباحی برای مسئولان اخلاق مدیریتی می گفت. تفسیر وتلاوت قرآن در مساجد وجلسات مختلف مذهبی از دیگر فعالیت های این استاد دانشگاه است. دکتر شایق از نزدیکترین یاران شادروان حجت الاسلام ابوترابی در دوران اسارت محسوب می شود و نقش حساسی را در مقاومت آزادگان و رهبری ایشان در زندان ها و سیاه چالهای رژیم بعث عراق ایفا کرد. وی در سال 1374ش نشان ایثار را از دست رییس جمهور وقت دریافت کرده است.
این استاد آزاده که از وزنه های علمی وفرهنگی یزد به شمار می رود در جریان سفر رهبری به یزد و در دیدار نخبگان استان با معظم له قطعه شعری را که در دوران اسارت پس از شنیدن خبر رهبری حضرت آیتالله خامنهای سروده بود، قرائت کرد.
امیدواری قلب امیدوارانی صفای
گلشن و عطر خوش بهارانی
حدیث زنده ز طه و آل یاسینی
نشان مانده از آن عارف جمارانی
به جمع نغمه سرایان باغ پرگل عشق
هزار بار خوشالحانتر از هزارانی
دکتر شایق پساز قرائت این شعرنزد حضرت آیت الله خامنه ای رفت و پس از بوسیدن روی ایشان، مجموعه مطالب خود را به مقام معظم رهبری تقدیم کرد. وی در این دیدار همچنین در سخنانی بر بهره برداری شایسته و بایسته از معجزه قرآن مجید تاکید کرد.
رهبر معظم انقلاب نیز که با دقت به سخنان و شعر وی گوش فرا داده بودند خطاب به وی فرمودند که در مصرع دوم بیت دوم، کلمه "آن" شعر شما را خراب کرده و بهتر است که بگویید نشان ماندهای از عارف جمارانی.
رهبر معظم انقلاب نیز که با دقت به سخنان و شعر وی گوش فرا داده بودند خطاب به وی فرمودند که در مصرع دوم بیت دوم، کلمه "آن" شعر شما را خراب کرده و بهتر است که بگویید نشان ماندهای از عارف جمارانی.
ایشان درخصوص بخشی از سخنان استاد شایق مبنی بر استفاده از معجزه قرآن در عصر حاضر نیز فرمودند که امروز معجزه قرآن برای ما این است که قرآن بتواند گرههای ذهنی بشر را باز کند و گرفتاریهای عمده بشر را پاسخ دهد.
رهبر معظم انقلاب فرمودند: امروز بشریت پاسخهایی برای اساسیترین مشکلات و کورترین گرههای زندگی خودمیخواهد که این پاسخها همه در قرآن هست و باید تحقیق و تفحص کنیم تا بیابیم.
درآمد: محمدرضا شایق فرزند عباس دارای دکترای فقه متولد 1341 ش از اهالی مریم آباد یزد می باشد، وی بیش از 30 سال از عمر خود را صرف کسب علوم و معارف دینی و نشر و تبیین آنها نموده و از اساتید برجسته علوم قرآن و حدیث به شمار می رود.
وی پس از گذراندن تحصیلات مقدماتی در یزد از سن چهارده سالگی نزد مرحوم علی محمد کاوه یزدی خوشنویسی را آموخت و از سال 1361 تحصیلات حوزوی را آغاز و به فراگیری دروس خارج فقه و اصول پرداخت. دوره کارشناسی ارشد علوم قرآن و حدیث را در دانشگاه تربیت مدرس تهران با پایان نامه خصوصیات جهان آخرت از دیدگاه قرآن وحدیث گذرانده و در سال 1375 در امتحانات وزارت علوم شرکت و با رتبه استادیاری به تدریس در دانشگــاه ها مشغول می باشد.
استاد شایق مدتی نیز در اسارت دشمن بعثی بود، وی به عنوان آزاده نمونه برگزیده شده ودر سال 1374 از دست رئیس جمهور وقت نشان ایثار دریافت کرد.
وی در فستیوال تمدن های اسلامی در مالزی در سال 1371 به مدت 4 ماه کل قرآن مجید را با خطی زیبا کتابت نمود و مورد تحسین همگان در آن اجلاس جهانی قرار گرفت.
متن زیر حاصل گفت وگوی اختصاصی شبستان با این چهره برجسته علمی و فرهنگی در خصوص مسائل روز و دغدغه های مورد اشاره ایشان در دیدار با مقام معظم هبری است.
خیزش مردم مسلمان منطقه
شایق با بیان اینکه خیزش های اخیر مردم مسلمان منطقه متاثر از انقلاب اسلامی ایران است اظهارداشت: ملت های اسلامی 30 سال پیش شعارهائی را شنیدند مبنی بر اینکه می توانیم بر روی پای خود بایستیم، بدون تکیه بر شرق وغرب حرکت کنیم، آموزه های اسلام را مبنا قرار دهیم واز تفکر شرق وغرب بی نیاز باشیم، آنان منتظر ماندند تا ببینند چه اتفاقی می افتد بعد از 30 سال که تحقق همه آن شعارها را مشاهده کردند وحرف های امام راحل(ره) به حقیقت پیوست امید و شجاعت پیدا کردند و برگشتند.
وی ادامه داد: مردم مسلمان منطقه در ایران اسلامی مشاهده کردند که می توان با اسلام عزیز بود وبه عزت و احترام رسید، به اوج قله های دانش رسید پس چرا زیر سلطه دیگران باشیم و روسای ما نوکر اسرائیل وآمریکا باشند از این روبه ایمان و جشاعت رسیدند واعتقادات جوانان آنان برگشت و امروز شاهد این خیزش ها هستیم.
راه های انس بیشتر با قرآن وبهره برداری شایسته از کلام وحی
شایق معتقد است، انسان یک موجود ارزش گراست و هر آنچه را که جامعه به آن ارزش دهد جوانان به طرف آن کشیده می شوند بنابراین باید بیش از پیش به مفاهیم و محتوای قرآن ارزش دهیم وبه مردم یادآوری کنیم که شیرینی های لفظی، جنبه های هنری ودیگر مسائل هنری قرآن نظیر قرائت، ترتیل و حفظ به دلیل تدبر در قرآن است چرا که این مسئله از اصلی ترین کارهاست.
وی افزود: باید به قرآن این معجره الهی بیشتر بها دهیم تا جامعه با آن بیشتر انس بگیرد.
راهکارهای ترویج فرهنگ قرآنی در سطح جامعه
این پژوهشگر قرآنی با اشاره به اینکه هر آنچه به قرآن توجه شود باز هم جای کار فراوان است می گوید: در کنار توجه مسئولان به قرآن جامعه قرآنی باید برنامه های خود را با نهایت هنرمندی به جامعه ارائه دهد.
باید ارائه مطالب هنرمندانه باشد، خداوند قرآن را به زیباترین شکل بیان نموده که هر شخص، بشر وگروهی نمی تواند به آن شکل بیان کند بنابراین اگر با زبان هنر صحبت کنیم قطعا در دل وجان مردم نفوذ می کند.
وی با بیان اینکه رهبری بر ارائه هنرمندانه مطالب قرآنی تاکید دارند خاطرنشان کرد: اگر بدون جنبه های هنری وارد عرصه شویم با عدم اقبال یا اقبال کم مردم روبه رو می شویم هنوز نیز در زمینه قرآن با عرصه های خالی روبه رو هستیم و هنرمندان باید وارد عرصه شوند و فرهنگ قرآن را در جامعه بیشتر نشر دهند.
اگر خواهان اعتلا یافتن و ماندگاری اقدامات و فعالیت های قرآنی هستیم، از به کارگیری هنر ناگزیریم و این هنر باید از جنس هنری باشد که خداوند در آفرینش قرآن به کاربرده است.
این استاد دانشگاه در مورد میزان رضایت از فعالیت های قرآنی تصریح کرد: از آنجا که کمال انسان بی نهایت است، دنیای قرآن هم که برای سعادت و کمال انسان نازل شده دنیای بی نهایتی است، بالطبع کار در عرصه ی قران هم بینهایت است.
وی در این زمینه افزود: هرچه هم تحرکات عظیمی صورت بگیرد، نمی توان ادعا کرد حق قرآن ادا شده است، اگر خواهان پیشرفت در امور هستیم باید از شاخص ترین پیشرفت ها نیز ناراضی باشیم و در جهت ارتقاء آن بکوشیم. رضایت از خود یعنی توقف در پیشرفت.
پایان پیام/
نظر شما