حجتالاسلام حسن غفاریفر، جامعه شناس و مدیرگروه تبلیغ مؤسسه عالی حوزوی امام رضا (ع) در مورد علل کاهش گرایش مردم به سریالهای تلویزیونی به خبرنگار شبستان گفت: اگر مردم به جای تماشای تلویزیون به کارهایی همچون مسجد رفتن، ورزشکردن و مطالعه روی بیاورند یعنی از بطلان وقت عبور کردهاند و این کاهش گرایش به تلویزیون مثبت تلقی میشود.
حجتالاسلام غفاریفر ادامه داد: گاهی مردم به سمت امور فرهنگی نمیروند و چون از صدا و سیما عصبانی هستند سریالها را نگاه نمیکنند. آنها سریال ها را پاسخگوی نیاز خود نمی دانند و گاه به جای آن به ماهواره روی میآورند. در این حالت کاهش گرایش به تلویزیون منفی تلقی میشود زیرا مردم کار مثبت فرهنگی انجام نمیدهند و از طرفی جذب تبلیغات و فیلمهای خارجی از طریق ماهواره می شوند.
وی با بیان اینکه اکثر فیلمهای صدا و سیما جنبه سرگرمی دارد و نه آموزشی، اظهار داشت: سرگرمی با فیلمهای تلویزیون بد نیست، چه بسا مانعی برای پرداختن به تفریحات ناسالم باشد اما اگر این سرگرمی انسان را از فعالیتهای مفید و سازنده بازدارد، مخرب است.
این جامعهشناس تکراریبودن را یکی از آفات سریالهای تلویزیونی دانست و افزود: گاهی جامعه با یک امر تکراری اشباع میشود و این طبیعی است هر کاری که تکراری باشد و در آن نوآوری وجود نداشته باشد، کسالتبار میشود.
مدیر گروه تبلیغ مؤسسه عالی حوزوی امام رضا (ع) خاطرنشان کرد: وقتی سبک فیلمها و سریالهای تلویزیونی تکراری میشود، جذابیت آنها کاهش پیدا میکند. در عصر تنوع وحشتناک که مردم میخواهند نیمه اول ناهار یک نوع غذا بخورند و نیمه دوم غذایی دیگر، نباید از تنوع چشمپوشی کرد.
حجتالاسلام غفاریفر با تأکید بر لزوم هماهنگی صدا و سیما با تنوع در سریال ها مطابق با آموزههای ایرانی اسلامی عنوان کرد: مدیران و مسئولان صدا و سیما باید دقت لازم را داشته باشند تا برنامهها به تکرار نیفتد زیرا تکراریشدن گرایش مردم را به تلویزیون کم میکند.
وی با بیان اینکه سبک و سیاق، دیالوگ و انتخاب سوژههای سریالها به تکرار افتاده است، بیان کرد: متأسفانه حتی سریالهای ماه رمضان هم گرفتار تکرار شده است و این مساله در سوژه و حتی بازی بازیگران کاملا مشهود است، به عنوان مثال در سریال مادرانه شخصیت پدر مریم کاملا تکراری است و این هنرپیشه سال قبل با همین سبک و سیاق بازی کرده بود.
این جامعهشناس با بیان اینکه برای ماه مبارک رمضان باید بهترین فیلمها و سریالها انتخاب شود، اظهار داشت: شاید لازم باشد دو سه سالی سریالهای ماه رمضان را قطع کنیم و نظرسنجی داشته باشیم و بر طبق نیاز و سلیقه مردم و فضای معنوی ماه مبارک رمضان سریال بسازیم.
حجتالاسلام غفاریفر با تأکید بر لزوم ارایه کارهای نو در ماه مبارک رمضان اظهار داشت: ماه رمضان به دلیل فضای معنوی که دارد محدودیت دارد و نمیشود طنزی را که به سبک عید ساخته میشود در این ماه ارایه کرد. علاوه بر این حتی کسانی که طرفدار طنز هستند و شب عید سریال های طنز را دنبال می کنند، در ماه رمضان دنبال طنز نیستند و ترجیح می دهند در این ماه حال و هوای سریال ها معنوی باشد. در حقیقت خود ماه رمضان ظرفیتی دارد که سریالهای طنز را محدود میکند. بر این اساس باید فیلمها و سریالهایی مطابق با فضا و ظرفیت این ماه نورانی تولید شود.
این جامعهشناس با تأکید بر لزوم نظرسنجی و شاخصبندی سریالهای تلویزیونی خاطرنشان کرد: در این سریالها چند نکته مشترک میبینید که در همه تکرار میشود و میتوان از همان قسمت اول سریال آخر آن را حدس زد و این عوامل در کاهش رغبت مردم به تلویزیون موثر است.
مدیرگروه تبلیغ مؤسسه عالی حوزوی امام رضا (ع) با بیان اینکه باید در ساخت سریالها واقعبینی لحاظ شود، تصریح کرد: صدا و سیما نباید انتظارات مردم را به شکل نادرست جواب دهد، غیرواقعیبودن فیلمنامهها و تکراریبودن آنها صدمه بزرگی است که سریالها را تهدید میکند.
وی خاطرنشان کرد: ما 10 سال قبل چیزی به نام سریالهای ماه مبارک رمضان نداشتیم اما اکنون تمام کانالهای تلویزیون به ساخت سریال برای این ماه روی آوردند که بسیاری از آنها متناسب با فضای معنوی این ماه نیست و از طرفی اکثر آنها سوژههای تکراری دارند. خوب است در برنامههای ماه مبارک رمضان نوآوری ایجاد شود و تنها به سریالها بسنده نشود و برنامه های مختلف و متنوعی تدارک دیده شود.
پایان پیام/
نظر شما