به گزارش خبرگزاری شبستان، توسعه به عنوان پدیده ای چندبُعدی در پیوند با همه بخش ها و ابعاد زندگی انسان قابل مطالعه و پیگیری است. ایران به عنوان یک کشور در حال توسعه، نیازمند علوم انسانی متناسب با توسعه است. با توجه به اینکه در زندگی اجتماعی همه ابعاد واجد اهمیت هستند، توجه به نقش زمینه های علمی به ویژه علوم انسانی در توسعه جامعه ضرورت پیدا می کند. علوم انسانی هنوز نتوانسته اند نقش و جایگاه واقعی خود را در توسعه جامعه ایفا کنند. علوم انسانی به دلیل هویت موضوعی می توانند مهمترین نقش را در شکل گیری و تحول فرهنگ عمومی جامعه داشته باشند و به جهت دهی برنامه های توسعه یاری رسانند.
به نظر می رسد که وجود بینش کمی گرایی و بی توجهی به علوم انسانی، عدم وحدت رویه در اولویت بندی مسائل از منظر علوم انسانی، کمبود فرصت های شغلی برای دانش آموختگان علوم انسانی و مشکل وجهه علوم انسانی در بینش فرهنگی جامعه از موانع نقش آفرینی علوم انسانی در توسعه ی جامعه است.
دانشگاه تمدن ساز؛ الزام سند چشم انداز توسعه
نقش دانشگاه در ساخت جامعه ای پیشرفته و برخوردار از تمدن کلیدی است. دانشگاه به عنوان ستون ایجادکننده تمدن شناخته شده است. دانشگاه تمدن ساز می تواند بسترساز دستیابی به اهداف سند چشم انداز توسعه باشد. دانشگاه تمدن ساز می تواند به عنوان مرکز بالندگی و تفکر و آینده نگری به طراحی توسعه در ابعاد علمی، اجتماعی، اقتصادی و سیاسی بپردازد. دانشگاه تمدن ساز ویژگی های جامع و کاملی را دربر می گیرد که نیازمند آگاهی جمعی و تداوم تاریخی این آگاهی دارد. زیربنای ساختاری دانشگاه تمدن ساز خداشناسی، انسان شناسی، هستی شناسی، معرفت شناسی، سیاست و اخلاق است.
به طور کلی دانشگاه تمدن ساز، دانشگاهی است فارغ از هرج و مرج فکری، سیاسی و اخلاقی دارای ارتقای سطح علمی اقتدار ملی و حاکمیت دینی که اخلاق علمی، سیاسی دانشگاهی و دانشجویی در آن نهادینه شده است. دانشگاه تمدن ساز، دانشگاهی است پویا، پاسخگو، تولیدمحور، انسان ساز، نخبه گرا، اخلاق محور، خرد محور، فرهنگ محور، مبتنی بر تلفیق و وحدت علم و دین و تولید دانشی معطوف به فناوری و معطوف به فرهنگ.
تحقق دانشگاه تمدن ساز اسلامی - ایرانی بر پایه باورها و بایدهای اسلامی، تاریخ و فرهنگ غنی ایرانی و از طریق تقویت خودباوری، تعهد، تعمیق باورها و ارزش های دینی و توسعه ابعاد تمدن اسلامی در سطوح علمی، تربیتی و پژوهشی با رویکرد تفکر مداری زمینه ساز نهضت نرم افزاری، ترویج روحیه مشارکت و عدالت محوری در دانشگاه ها است.
برگرفته از کتاب علوم انسانی در ایران
پایان پیام/
نظر شما