نقد و بررسی ترور در قرآن کریم

خبرگزاری شبستان: تروریسم، یکی از مهمترین مسائل و مشکلات کنونی جهان است که برای رفع این معضل، سمینارها و کنفرانس های متعددی برگزار شده است.

به گزارش خبرگزاری شبستان، کتاب "نقد و بررسی ترور در قرآن کریم" به قلم روح الله فیض اللهی به همت انتشارات دانشگاه امام صادق (ع) روانه بازار نشر شده است.

بنابر این گزارش، تروریسم، یکی از مهمترین مسائل و مشکلات کنونی در جهان است که برای رفع این معضل، سمینارها و کنفرانس های متعددی برای شناخت و بررسی علل و ریشه‌های آن و همچنین روش هایی برای جلوگیری از آن، برگزار شده است.

در این میان مسئله مهمتری که مطرح می‌شود این است که امروزه از طرف رسانه‌ها و سیاستمداران غربی، مسئله و معضل تروریسم به اسلام و مسلمانان نسبت داده شده است و وسعت این تبلیغات به حدی است که اگر از بسیاری از مردم این کشورها پرسیده شود که اولین چیزی که در ارتباط با واژه «اسلام» به ذهن شما متبادر می‌شود چیست؟ پاسخ خواهند داد: «تروریسم».

همچنین اسلام؛ مرتباً در گزارش‌های خبری و مقالات با خشونت پیوند زده می‌شود. و این در حالی است که همه روزه در نقاط مختلف جهان، جنایت‌های فراوانی به دست طرفداران ادیان مختلف رخ می‌دهد، اما هیچ‌وقت نسبت به آنان چنین موضعی اتخاذ نمی‌شود.

این برخورد دوگانه درباره اسلام این سئوال را در ذهن مطرح می‌سازد که آیا به راستی دین اسلام، دین ترور است و خشونت را به پیروان خود به عنوان روش معرفی می‌کند؟ برای یافتن جواب این سئوال و همچنین بررسی موارد مطرح شده دیگر، لازم است تا به متون اولیه و اصیل اسلام یعنی قرآن و آنچه که که در ارتباط با سنت معصومین(ع) وجود دارد مراجعه کرد.

در این تحقیق که در قالب روش اجتهادی (تجزی) تلاش شده است در چهارچوب منطق دینی، آیات الهی و تفاسیر ارایه شده از سوی معصومین (ع)، دیدگاه قرآن استنتاج و معرفی شود. برای این منظور، علاوه بر قرآن کریم، تفاسیر مرجع و روایت معصومین (ع)، مستند مورد بحث و بررسی قرار گرفته‌اند.

این گزارش می افزاید: این کتاب در هفت فصل تنظیم شده است؛ فصل اول با عنوان «بررسی مفهومی»، نگارنده سعی کرده است تا تعریفی نسبتاً جامع از ترور ارائه کند. بر همین اساس در این فصل تعاریف متنوعی از افراد‏، شخصیت‌ها، تفکرات و همه جهت‌گیری‌های مذهبی و سیاسی آورده شده و سعی شده است تا یک قدر متقن و مشترک بین آنها در نظر گرفته شود. لذا در این فصل ابتدا سیر تاریخی، مفهوم سیاسی، رویکرد اجتماعی، و رویکرد حقوقی ترور ارائه شده و سپس معادل واژه تروریسم در فرهنگ و حقوق اسلامی بررسی شده است.

فصل دوم با عنوان «مبانی سیاست قرآنی و سیاست مدرن»، به دنبال پاسخ به این سئوال است که اسلام چه موضعی نسبت به ترور دارد و آیا چنین شیوه‌هایی مورد تأیید اسلام هستند یا نه؟ بر همین اساس در این فصل ابتدا مبانی سیاست قرآنی ترسیم شده است و سپس با مبانی سیاست رایج مقایسه شده تا روشن شود که مبنای نظر قرآن با تروریسم سازگار است یا نه؟

فصل سوم با عنوان «رویکرد قرآن کریم به خشونت»، به دنبال بررسی فهم رویکرد کلی ابعاد اسلام نسبت به خشونت است. این موضوع نه فقط از جهت بررسی «خشونت سیاسی» بلکه رویکرد اسلام به خشونت در همه ابعاد آن است و ادبیات و لحن قرآن کریم و سیاق آیات را از این جنبه بررسی شده است.

نگارنده در فصل چهارم با عنوان «تحلیل کلیدواژه‌گان قرآن»، با مراجعه به متن قرآن کریم، سعی دارد تا مفهم مورد نظر از فصول قبل را؛ با ادبیات و الفاظ قرآن مورد بررسی قرار دهد. بر همین اساس پس از بررسی کامل معجم الفاظ قرآن کریم و تأمل در همه واژه‌های آن، 17 واژه که به نوعی با عناصر زور، ایجاد وحشت، مبارزه، تجاوز، دشمنی و خونریزی و ارعاب، نزدیک بودند، انتخاب و مورد تجزیه و تحلیل لغوی قرار داده است. فصل پنجم با عنوان «تحلیل اصطلاحی»، پس از بررسی و تجزیه و تحلیل، میزان ارتباط هر یک از این واژه‌ها با بحث اصلی کتاب، یعنی ترور، مورد شناسایی قرار قرار گرفته است، تا در پایان فصل، واژه‌های مربوط به بحث جدا شده و آیاتی که این واژه‌ها در آنها به کار رفته است مورد بررسی قرار گیرد.

شیوه نگارنده برای فهم رویکرد قرآن به ترور، در دو مرحله انجام شده است. اول اینکه مشخص شود هر یک از این واژه‌های انتخاب شده که ارتباط مفهومی با ترور دارند، در ادبیات قرآن کریم، دارای بار ارزشی مثبت هستند یا منفی؟ فهم این موضوع مشخص خواهد کرد که رویکرد کلی قرآن به ترور مثبت است یا منفی. و در گام دوم، آیات مربوط با ترور را باید تحلیل کرد تا به یک جمع‌بندی نهایی در این باره رسید.

به گزارش سایت انتشارات دانشگاه امام صادق (ع)، فصل ششم با عنوان «برداشت‌های انحرافی از قرآن کریم درباره خشونت» و فصل هفتم تحت عنوان «تحلیل و بررسی عملیات انتحاری»، به دو مورد از مسائل مهم روز اشاره می کند. مورد اول وجود گروه‌های مسلمانی است که با اعمال خشونت و ترور بهانه ارائه چهره موهن را از اسلام فراهم کرده‌اند، که در فصل ششم ریشه‌ها و نوع برداشت آنها از اسلام بررسی شده است و فصل هفتم نیز به عملیات انتحاری اختصاص دارد.

شایان ذکر است، کتاب "نقد و بررسی ترور در قرآن کریم" به قلم روح الله فیض اللهی در 245 صفحه و با قیمت 40 هزار ریال در سال 1389 به زیور طبع آراسته شده است.

پایان پیام/

 

کد خبر 277454

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha