به گزارش خبرنگار قرآنی خبرگزاری شبستان، بیست و یکمین نمایشگاه بین المللی قرآن کریم از 14 تیرماه افتتاح شد در سومین جمعه برگزاری خود حال و هوایی به داغی روزهای اول دارد. این نمایشگاه که همچون سال های اخیر میهمان شبستان مصلی امام خمینی(ره) است در 40 بخش از ساعت 17 تا 24 شب های رمضان به عرضه محصولات قرآنی می پردازد.
بخش های سبک زندگی تمدن ساز، حجاب و عفاف، بیداری اسلامی، دانشگاهی، پژوهش قرآنی، قرآن و فرهنگ ملل مسلمان، آیه های آسمان، رسانه های دیجیتال، نوجوانی بهار شکوفایی، دانش های قرآن بنیان، قرآن و آیین جوانمردی، کودک گل های بهشتی، قرآن سبک زندگی جهادی، مدینة العلم (حوزوی)، دارالکتابه، دولت قرآنی، ره یافتگان، نهضت ملی تربیت ده میلیون حافظ، قهرمانان قرآنی، با کاروان شهادت، هزار توی اندیشه، محصولات فرهنگی و هنری، قرآن باوران فاطمی، کتاب و نشر مکتوب، نهادها و موسسات، هنرهای نمایشی، دولت قرآنی، مشاوره و گفتگوهای قرآنی، قرآن آموزگار دل ها، صحافی، جشنواره آیات، سراب و حقیقت، عرفان در هوای تهران، عترت، آیه های هنر، قرآن و ادب و امثال قرآنی غرفه های این نمایشگاه را تشکیل می دهند.
سه بخش نشر مکتوب، رسانه های دیجیتال و محصولات فرهنگی تشکیل دهنده کلیات این نمایشگاه هستند.
در نمایشگاه امسال تفاوت های چشم گیری نسبت به سال های گذشته می توان مشاهده کرد که از آن جمله ساماندهی بخش دیجیتال نمایشگاه در یک سمت نمایشگاه، انسجام غرفه های فروش محصولات عفاف و حجاب و گردهم آمدن غرفه های عرضه محصولات فرهنگی و هنری در کنار یکدیگر را می توان نام برد.
بیست و یکمین نمایشگاه بین المللی قرآن کریم که به همت معاونت قرآن و عترت وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی طبق روال ماه رمضان هر ساله برگزار شده از 15 تیرماه رسما آغاز به کار کرده و 13 مرداد به کارش پایان می دهد.
در بیست و یکمین نمایشگاه بین المللی قرآن کریم در کنار تمام نکات مثبت آن از جمله بخش های متنوع و خلاقانه ایرانی و بین المللی، مدیریت و پشتیبانی خوب مسئولین و سفره های افطار برای روزه داران انتقادات و ایراداتی نیز به برگزار کننده از سوی غرفه داران و بازدیدکنندگان وارد است.
انتقال برخی از بخش های پر بازدید از جمله عفاف و حجاب، عرضه محصولات فرهنگی و هنری و رسانه های دیجیتال به مکان هایی نامناسب که هم ایراد بازدیدکنندگان و هم انتقاد غرفه داران این بخش ها را به دنبال داشته است. مثلا بخش عفاف و حجاب که پربازدید ترین بخش نمایشگاه محسوب می شود در راهرو زیرزمینی مصلی در جایی که گردش هوا با وجود ازدحام جمعیت به سختی صورت می گیرد تعبیه شده است.
همچنین بخش عرضه محصولات فرهنگی و هنری قرآن کریم که سرنوشتی همچون بخش عفاف و حجاب دارد. یا بخش رسانه های دیجیتال که به سمت تقریبا دست نیافتنی نمایشگاه یعنی سمت چپ سالن شبستان انتقال یافته است.
علاوه براین جایگاه خبرگزاری های دینی در این نمایشگاه نیز به راهرو آخر انتقال یافته جایی که درب خروج از شبستان مصلی است و هر خبرنگار برای کسب خبر از بخش های مختلف نمایشگاه می بایست راهی طولانی را طی کند. در کنار این برجسته نبودن نقاط اطلاع رسانی نمایشگاه هم منجر شده تا بازدیدکنندگان اغلب سردرگم باشند یا از غرفه ها آدرس بخش های دیگر را بپرسند که بعضا با انتقاد غرفه داران روبرو می شوند.
امروز که در سومین جمعه از زمان برگزاری بیست و یکمین نمایشگاه بین المللی قرآن کریم هستیم حال و هوای بازدیدکنندگان همچون روزهای ابتدایی این نمایشگاه است. از پیرو جوان و زن و مرد و کودک و خردسال مشتاقانه راهروهای نمایشگاه قرآن کریم را رفت و آمد می کنند.
در این نمایشگاه نکته ای که جلب توجه می کند حضور خانواده ها با کودکان خرد سال و بعضا نوزاد است. با وجود گرمای شدید و کم نظیر هوا و ازدحام جمعیت در شبستان مصلی امام خمینی(ره) روزه دارانی همراه با فرزندان خردسالشان به بازدید از این نمایشگاه می آیند که تحمل تمام شرایط سخت موجود نشان از اشتیاق آنها برای دیدن نمایشگاهی متنوع دارد.
در کنار این نکات وقتی نظر غرفه داران بخش های مختلف در خصوص میزان فروش محصولاتشان را جویا می شویم، می بینیم که همگی بر روی کاهش میزان خرید بازدیدکنندگان اتفاق نظر دارند. هر کدام از این افراد نظرات مختلفی در این زمینه دارند. برخی معتقدند کاهش قدرت خرید مردم باعث شده که بازدیدکنندگان بسیاری تنها به نگاه کردن بسنده کنند و دست خالی از نمایشگاه خارج شوند اما برخی دیگران می گویند گران شدن ناچاره محصولات نمایشگاه از 20 تا 70 درصد موجب شده که برخی از بازدیدکنندگان ترجیح دهند از نمایشگاه خریدی نداشته باشند.
علاوه براین نکته دیگری که در این نمایشگاه مورد انتقاد بسیاری از کارشناسان و صاحب نظران قرار گرفته سر و صدای بی اندازه غرفه هاست. از کنار هر بخشی از نمایشگاه که عبور می کنید صداهای مختلف از جمله کلیپ های تبلیغاتی، فیلم ها، غصه گویی ها، شعرخوانی ها و موسیقی ها موجب می شود تا صدای افراد به یکدیگر نرسد. برخی از کارشناسان قرآنی این سر و صداها را در شان نمایشگاه کلام حق ندانسته اند و البته برخی نیز معتقدند سرو صداها مختص غرفه های کودک و نوجوان است که بدون این شور و هیجان نمی توان کودکان و نوجوانان بازدید کننده را به سمت نمایشگاه جلب کرد.
به هرحال بیست و یکمین نمایشگاه بین المللی قرآن کریم با تمام نقاط قوت و ضعف خود تا جایی توانسته برای مردم جذابیت ایجاد کند که خانواده های اقشار مختلف از ساعت شروع آن و تا آخرین لحظات با شوری خاص به بازدید می آیند. در بسیاری از موارد روزه داران شام و افطارشان را به همراه می آورند و با زیراندازی در محوطه مصلی پس از رفع خستگی بازدید از نمایشگاه در کنار اعضای خانواده به تناول شام و افطار می پردازند. از آنجا که امروز جمعه است و روز تعطیل علی رغم گذشتن 3 هفته از نمایشگاه قرآن باز هم شاهد چنین صحنه هایی هستیم.
پایان پیام/
نظر شما