حجت الاسلام علیرضا اعرافی، رئیس جامعةالمصطفی(ص)العالمیه در این رابطه به خبرنگار شبستان گفت: عید در مفهوم تحلیلی خود، دارای دو عنصر است عنصر شادمانی در اثر رسیدن به یک نقطه آغاز جدید و عنصر نوسازی و آمادگی برای حرکتی نو و دوباره. این دو عنصر، عناصر نهفته در حقیقت عید هستند.
وی افزود: عید از یک سو نوعی تولد اعصاب، آسایش و شادمانی است در اثر به دست آمدن یک پیروزی و موفقیت و از طرفی یک نوع تجدید قوا، عزم و اراده برای سالی جدید و نوسازی در آن و این دو مفهوم براساس نگاه های مختلف می تواند مصادیق مختلفی داشته باشد.
این استاد سطوح عالی حوزه گفت: در منطق اسلام و در اعیاد اسلامی نیز می توان این دو موضوع را به خوبی دریافت به عنوان مثال در عید فطر شخص پس از یک ماه بندگی و رسیدن به قله های عبادت، از عمل به تکلیف احساس پیروزی می کند و این احساس پیروزی در وی حس شادمانی می آفریند ورود به عید فطر، هم پیروزی در یک عملیات موفقیت آمیز است و هم آمادگی برای آغاز یک حرکت جدید.
کل یوم لایعصی الله فیه فهو عید
رئیس پژوهشکده حوزه و دتنشگاه در رابطه با مفهوم عید در فرهنگ اسلامی گفت: در اسلام مهمترین نقطه و لحظه شادمانی انسان، رسیدن به رضایت خداست چرا که با ارزشترین موفقیت برای انسان کسب رضایت الهی است.بنابراین در هر حال از حالت های شادمانی و در نوع هر نوع نوسازی، اگر رضایت الهی وجود داشته باشد می توان آن را عید واقعی دانست و اگر نباشد این عید، یک عید شکلی و سوری است.
وی افزود: مفهوم کلام معصوم علیه السلام که می فرمایند:«کل یوم لایعصی الله فیه فهو عید» همین است هرگاه که ما در حال رضایت الهی باشیم و خشنودی خداوند را به همراه داشته باشیم طبیعتاً یک شادمانی و خشنودی درونی هم در ما ایجاد می شود و همین احساس می تواند برای ما عید باشد.
حجت الاسلام اعرافی افزود: تمام عیدها، نو شدن ها و تحول ها با یک نوسازی معنوی و شادمانی درونی گره خورده است که این شادمانی درونی نیز در گرو کسب رضایت خداست از این جهت است که ما عید را یک شادی درونی همراه با نوعی نوسازی و آمادگی برای حرکت به سمت قله های بلندتر تعریف می کنیم.
نوروز با فطرت و درون انسان نیز همخوانی دارد
این استاد حوزه افزود: نوروز در فرهنگ اسلامی در طبقه اول اعیاد اسلامی مانند عید فطر و عید غدیر یا غیره قرار نمی گیرد اما جنبه عقلایی و عقلانی نیز دارد. نوروز آغاز تحول، نوزایی و رویش طبیعت است که در درون انسان نیز شادی و نشاط می آفریند و جالب این که سال ما ایرانیان، براساس یک واقعیت تکوینی و طبیعی تنظیم شده است و این خود یک نقطه قوت نوروز است.
وی افزود: در نوروز یک جشن و شادی طبیعی و درون جوش وجود دارد که نماد سرزندگی، حیات و نشاط طبیعت و به طبع آن روح و روان آدمی است از نگاه اسلام نیز این موضوع با فطرت و درون انسان تقارن و همخوانی دارد برای نوروز علاوه بر بعد طبیعی و عقلایی، در روایات هم اعمالی نقل شده است که نوعی تایید نوروز محسوب می شود.
حجت الاسلام اعرافی تصریح کرد: در واقع عید نوروز یک لایه ذاتی، طبیعی و شادی آفرین دارد که هماهنگ با نظام طبیعت است و لایه دیگر اینکه با نوعی از نمادها، شعائر دینی و تایید دینی نیز همراه است.
وی افزود: عید نوروز به عنوان یک عید ملی-اسلامی مانند سایر اعیاد اسلامی، زمانی عید محسوب می شود که انسان بتواند شادی طبیعت را با نوعی خویشتن یابی و نوسازی معنوی، پرهیز از معصیت الهی و عمل به احکام به شکل ویژه در این ایام، همراه سازد.
پیوند تحول طبیعت با تحول روح
رییس پژوهشکده حوزه و دانشگاه با اشاره به دعای زمان تحویل سال گفت: در این دعا پیوند نوسازی روحی و روانی با نو شدن طبیعت به شکل زیبایی بیان شده است ما در این دعا تجدید قوای طبیعت ( یامدبر اللیل و النهار) را با نوسازی درون(یا مقلب القلوب والابصار) گره می زنیم و درخواست ما از خداوند آنست که همگام با این زایش جدید عالم، درون ما نیز با توبه، انابه و بازگشت به سوی او نو و تازه شود.
پایان پیام/
نظر شما