به گزارش خبرگزاری شبستان، کتاب نقش خواص در شکلگیری واقعه عاشورا از پنج فصل اصلی شامل کلیات، دوران خلافت امام علی علیه السلام، دوران امام حسن و امام حسین علیهما السلام و تحلیل و نتیجهگیری تشکیل شده است.
ویژگیها، وظایف و لغزشگاهها، جنگ جمل، صفین، شکلگیری خوارج، دوران پس از صلح، دوران امام حسین علیه السلام، مروری اجمالی بر حادثه عاشورا، معرفی برخی افراد سرشناس، گرایش بزرگان دینی به مالاندوزی و اشرافیت، عصبیتهای قبیلهای قریش و قدرتطلبی خواص، از جمله موضوعاتی است که بعنوان زیر مجموعه فصلهای اصلی این کتاب مطرح شده است.
قیام امام حسین علیه السلام نتیجه ایجاد انحرافهای شگرف و گسترده در جامعه اسلامی آن روز بوده است؛ چنانکه امام حسین علیه السلام میفرماید «انگیزه نهضت و انقلاب من، هوا و هوس و تمایلات بشری نیست؛ هدف من فساد و ستمگری نیست؛ هدف من اصلاح اوضاع نابسامان امت جدم پیامبر است؛ هدف من امر به معروف و نهی از منکر است».
نویسنده در این پژوهش با در نظر گرفتن خط سیر تاریخی حوادث، موضوعاتی را انتخاب کرده که در ایجاد انحراف جامعه اسلامی اثر بسیاری داشتهاند و علاوه بر آنکه در لابهلای مباحث، به طور تلویحی، عملکرد خواص و نخبگان سیاسی را نشان میدهد، به طور خاص، برخی از آنها را معرفی میکند. این مجموعه از سه بخش کلیات، متن پژوهشی و نتیجهگیری تشکیل شده که در فصل اول (کلیات)، خواص را تعریف و برای شناخت این گروه، ویژگیها، وظایف و عوامل لغزش و انحراف آنها را بررسی کرده است.
متن اصلی پژوهش شامل پنج فصل است که از نظر زمانی، واپسین روزهای حیات پیامبر، از سال 11 هجری تا واقعه عاشورا در سال 61 هجری را در برمیگیرد و با گذری اجمالی بر جریان سقیفه بنیساعده و اتفاقات پس از آن، به بررسیِ بعضی از حوادث دوران خلافت امام علی علیه السلام، امام حسن علیه السلام،خلافت معاویه و دوران امام حسین علیه السلام میپردازد.
کتاب نقش خواص در شکلگیری واقعه عاشورا توسط اعظم بابایی تألیف و توسط مصطفی زاده ویراستاری و به همت مرکز پژوهشهای اسلامی صدا و سیما منتشر شده است.
پایان پیام/
نظر شما