گروه قرآن و معارف خبرگزاری شبستان؛ پایگاه حفظ و نشر آثار آیت الله خامنه ای KHAMENEI.IR در ایام ماه مبارک رمضان، به صورت روزانه توصیههای کاربردی رهبر انقلاب درباره نماز، قرآن و نهج البلاغه که در بیاناتشان به آن پرداختهاند را منتشر می کند. گروه قرآن و معارف خبرگزاری شبستان نیز با هدف بهره مندی بیشتر مخاطبان از ایام رمضان المبارک از طریق توجه و عمل به توصیه ها و رهنمودهای مقام معظم رهبری، این توصیه ها را به شکل روزانه منتشر می کند.
چگونه می توان نماز مقبول خواند؟
انسان نماز را خوب بخواند، با توجه بخواند، حضور قلب داشته باشد. حضور قلب یعنى انسان از آنچه که می گوید و آنچه که در ذهنش می گذرد و بر زبانش جارى می شود، غافل نباشد؛ اینجور نباشد که نفهمد. مثلاً من که حالا دارم با شما حرف می زنم، خب، شما مخاطبید. انسان توجه دارد که یک مخاطبى دارد و دارد گوش می کند و دارد حرف می زند. در نماز هم همین جور باشد؛ یک مخاطبى داشته باشیم، با او حرف بزنیم. من حتّى عرض می کنم اگر کسى معناى نماز را هم نداند، اصلاً هیچ نداند معناى این عبارات چیست، اما همین قدر بداند دارد با یکى حرف می زند، دارد با خدا حرف می زند، این قضیه انسان را نزدیک می کند - «قربان کلّ تقىّ»- این خودش مقرب است؛ تا اینکه حالا مثل ماها که معنایش را می دانیم و تفسیرش را می دانیم و چندین کتاب دربارهاش خواندهایم، اما وقتى که نماز می خوانیم، بالمرّه یادمان می رود که چه کار داریم می کنیم. به قول صائب - حالا شعرش یادم نمىآید، اما مضمونش این است- غیر از خدا که به یادت نمىآید، هر چى دیگر توى نماز یادت مىآید؛ گم کرده باشى، پیدا میکنى. (1)
حضور قلب در نماز نیاز به تمرین دارد
حضور قلب و توجه، کارى است که به تمرین احتیاج دارد. کسانى که این کارها را کردهاند و بلدند، به ما یاد مىدهند که انسان باید در حال نماز، خود را در حضور یک مخاطب عالىشأن و عالىمقام که خالق هستى است و مالک همه وجود انسان است، احساس کند. هر مقدار از نماز که توانست این حالت را داشته باشد، به تعبیر روایات این نماز، نمازِ مقبول است و آن خاصیت و اثر را خواهد بخشید. و دیگر آثار نماز - که نمىشود آثار نماز را در چند جمله یا در چند فقره کوتاه خلاصه کرد - بر این مترتب مىشود (2)
اکسیری که دلت را به طلا تبدیل می کند
نماز همان ذکرى است، همان آب حیاتى است که انسان به دل خود مىبخشد؛ نمازِ با توجه؛ توجه به معنا، توجه به اینکه در مقابل خدا قرار داریم. نماز را اینطورى بخوانید. وقتى به نماز مىایستید، به یاد بیاورید که در مقابل خداوند متعال ایستادهاید و دارید با او حرف مىزنید. در سرتاسر نماز سعى کنید این حالت حفظ بشود، آنوقت این نماز اثر مىگذارد و دل انسان را مثل اکسیر عوض مىکند. اکسیر مادهى کیمیایى است که مىگویند مس را طلا مىکند. دل ما از مس هم که باشد، اکسیر ذکر آن را به طلا تبدیل مىکند. این، خیلى مهم است.
پی نوشت ها:
1. بیانات معظم له در 23 فروردین 1391
2- بیانات در 27 شهریور 1385
3- بیانات در 19 اردیبهشت ماه 1386
پایان پیام/
نظر شما