به گزارش خبرنگار سیاست خارجی خبرگزاری شبستان، سیدعباس عراقچی، سخنگوی وزارت خارجه کشورمان در نشست هفتگی خود با خبرنگاران از حضور مقامات سطح اول کشورهای مختلف جهان به ویژه کشورهای منطقه در مراسم تحلیف رییسجمهور منتخب برای اولین بار پس از انقلاب اسلامی خبر داد.
وی ادامه داد: تحلیف آقای روحانی روز 13 مرداد در مجلس شورای اسلامی برگزار خواهد شد که برای اولین بار بعد از انقلاب اسلامی تصمیم گرفته شد که از مقامات خارجی هم برای حضور در این جلسه دعوت شود که البته این روش در کل دنیا مرسوم است.
عراقچی با بیان اینکه در کل دنیا در مراسم تحلیف رؤسای جمهور معمولا کشورهای همسایه و منطقه و کشورهایی که نزدیکی بیشتری دارند حضور مییابند، تأکید کرد: اما ما به صورت عام از کشورهای مختلف جهان دعوت کردهایم که شامل همه کشورهای دنیا به غیر از آمریکا و رژیم صهیونیستی که ما آن را به عنوان یک کشور مستقل قبول نداریم، نمیشود و تمرکز بر کشورهای منطقه است.
سخنگوی وزارت امور خارجه کشورمان با اعلام این خبر که استقبال خوبی در حد استانداردهای یک مراسم تحلیف از این دعوت صورت گرفته، عنوان کرد: این استقبال بخصوص از سوی کشورهای منطقه بوده که در حال جمعبندی این اقدام هستیم و در آیندهای نزدیک مشخص خواهد شد چه کشورهایی مقامات خود را به ایران اعزام خواهند کرد و اخبار فعلی حدس و گمانهزنی است که هیچکدام را تأیید نمیکنیم.
عراقچی در خصوص حضور مقامات کشور آذربایجان نیز اعلام کرد: کشور آذربایجان همانند کشورهای دیگر منطقه استقبال خوبی از این دعوت به عمل آورده که در سطح مقامات ارشد آن خواهد بود و اطلاعات دقیق حضور آنها در مراسم تحلیف متعاقبا اعلام میشود.
سخنگوی وزارت خارجه کشورمان در پاسخ به سوال دیگری از سوی خبرنگاران مبنی بر اینکه اخوانالمسلمین در مصر آزادی مرسی را پیششرط هر اقدامی برای خروج از بحران کنونی اعلام کرده و موضع جمهوری اسلامی ایران در واکنش به این خبر چیست، اعلام کرد: ما مواضعمان را قبلا به صورت روشن بیان کردیم و خواهان اتحاد ملی و انسجام وحدت در بین همه جناحهای سیاسی در مصر هستیم و امیدواریم اخوانالمسلمین و رهبران مصر با درایت کامل گفتوگوها را گسترش دهند و شاهد بازگشت آرامش و ثبات در کشور مصر باشیم.
وی از تماس تلفنی وزیر امور خارجه کشورمان با همتای مصری خود خبر داد و افزود: در این تماس تلفنی آقای صالحی بر حفظ انسجام ملی در مصر تأکید کرد تا ایران و این کشور بزرگ منطقه بتوانند به مشورتها و همکاریهایشان در مسایل مهم منطقهای بخصوص سوریه و فلسطین ادامه دهند که مواضع جناب صالحی مورد استقبال وزیر خارجه مصر قرار گرفت.
بیخبری از آخرین وضعیت دیپلمات ربودهشده و کوهنوردان مفقودشده ایرانی
سخنگوی وزیر امور خارجه کشورمان در خصوص آخرین وضعیت دیپلمات ایرانی ربودهشده در سفارت یمن گفت: خبر جدیدی در این خصوص نداریم اما بسیار جدی در حال پیگیری هستیم. در این زمینه اقدامات گوناگونی از جمله احضار کاردار یمن را انجام دادهایم و ما دولت یمن را مسئول این جریان و حافظ جان این دیپلمات ایرانی میدانستیم که امیدواریم وی سریعتر آزاد شود.
عراقچی در خصوص اخبار منتشرشده مبنی بر دخالت گروههای القاعده در ربودهشدن دیپلمات ایرانی خاطرنشان کرد: اخبار منتشرشده مبنی بر دخالت گروههای مختلف را تأیید نمیکنیم و هنوز نمیتوانیم قضاوتی انجام دهیم.
وی در خصوص سرنوشت سه کوهنورد مفقودشده در کوههای هیمالیا اظهار داشت: من چند دقیقه پیش این موضوع را پیگیری کردم که متأسفانه خبر جدیدی نداریم، سفارت ما هم در اسلامآباد و هم در پکن این موضوع را پیگیری میکند.
وی با بیان اینکه کوهنوردان ایرانی در کوههای بین پاکستان و چین مفقود شدهاند، افزود: سفارت ما در اسلامآباد با مقامات محلی ارتباط نزدیک دارد که گروههای تجسس با هلیکوپتر به محل ارسال کرده که متأسفانه هنوز خبری در این زمینه نداریم و امیدواریم مشکل به وجود نیامده باشد و این عزیزان سالم باشند.
سخنگوی وزارت خارجه کشورمان در ادامه در پاسخ به سوال دیگری مبنی بر اینکه موضع ایران در مقابل اعلام خبر تغییر چهارچوبهای بازرسی آژانس بینالمللی انرژی اتمی از تأسیسات هستهای کشورمان چیست، گفت: هیچ توافق جدیدی با آژانس در این زمینه صورت نگرفته است، مذاکرات در همان چهارچوب همکاریهای جدید هنوز به نتیجه نرسیده، ما در قالب تحولات بینالمللی در قالب NPT آماده همکاری هستیم و فراتر از این چهارچوب را قبول نداریم.
عراقچی در واکنش به اقدام اخیر کنگره آمریکا در تأخیر در ابلاغ تحریمهای جدید بر علیه ایران عنوان کرد: این اقدام کنگره آمریکا با نامهای که تعدادی از اعضای کنگره برای تعامل بهتر با جمهوری اسلامی ایران نوشتند، همراه شد و حاکی از آن است که حرکت سیاست در آمریکا به سمت عقلانیت و واقعبینی بیشتر پیش میرود. مردم آمریکا هزینه اقدام مخرب دولت آمریکا و گرایشات تندروانه را به کرات پرداختهاند و همواره خواهان تغییر در این سیاستها بودند.
وی افزود: امیدواریم این حرکت در آمریکا با اقدام عملی همراه شود زیرا ملاک ما گفتار زیبا نیست بلکه تغییر در رفتار است. اگر این اقدام در جبران سیاستهای گذشته و تسهیل مسیر فعلی صورت بگیرد میتواند در راستای کاهش تنشها باشد.
عراقچی در خصوص پیگیری وزارت خارجه در مسئله باغ قلهک عنوان کرد: در خصوص این باغ بارها گفتهایم پیگیریها توسط قوه قضاییه انجام میشود و هنوز خبری در این زمینه به ما اعلام نشده است.
نازیسم در لیست ترویستهای اروپایی/پیگیری سرنوشت پناهجویان در استرالیا
سیدعباس عراقچی، سخنگوی وزارت خارجه کشورمان اقدام اتحادیه اروپا در قرار دادن نام شاخه نظامی حزبالله لبنان در لیست ترویستها را یک اقدام غیرحرفهای و جانبدارانه خواند و گفت: آقای صالحی شخصا در این موضوع موضع گرفته و ما این را یک اقدام علیه ملت لبنان میدانیم زیرا حزبالله بخشی از ساختار سیاسی لبنان و مورد احترام و پذیرش مردم این کشور و منطقه است.
وی با بیان اینکه مقاومت مشروع حزبالله در مقابل رژیم صهیونیستی همواره ارج گذاشته شده، افزود: مردم لبنان، منطقه و جهان اسلام این اقدام حزبالله را همواره تأکید کردهاند و قرارگرفتن نام آن در لیست تروریستی یک اقدام کاملا نسنجیده از طرف اتحادیه اروپا بوده که کاملا عجیب است.
عراقچی با اظهار اینکه اگر در زمان جنگ جهانی دوم بودیم نام گروههای نازی در لیست تروریستهای اتحادیه اروپا قرار میگرفت، عنوان کرد: این اقدام به همان اندازه عجیب است که در خصوص حزبالله لبنان صورت گرفته است. این حرکت هیچ تغییری در ماهیت حقطلبانه حزبالله ایجاد نخواهد کرد و قطعا در راستای اهداف رژیم صهیونیستی صورت گرفته که تنها اوضاع را پیچیدهتر میکند و هیچ کمکی به آرامش در منطقه نخواهد کرد که امیدواریم اتحادیه اروپا در این زمینه تجدیدنظر کند.
وی در خصوص گمانهزنی روزنامه سعودی المدینه در مورد لیست نام تیم هستهای ایران نیز اظهار داشت: هیچ گمانهزنی را نمیشود تأیید کرد و صحت ندارد و همه منتظر هستیم که آقای روحانی 12 مرداد که تنفیذ وی است و 13 مرداد که تحلیف اوست پس از آن مسئولیتاش را آغاز کند و با چیدن کابینه لیست نام تیم هستهای ایران هم مشخص میشود.
عراقچی در خصوص سرنوشت پناهجویان ایرانی در استرالیا توضیح داد: این یک داستان طولانی غمانگیز است، متأسفانه با این پدیده در سالهای گذشته مواجه بودیم که تعدادی از هموطنان بخصوص جوانان فریب گروههای قاچاق انسان را خوردند و برای رسیدن به امکانات و موقعیت بهتری سعی کردند به استرالیا بروند.
وی ادامه داد: یکی از مسیرهای حرکت قاچاقچیان انسان به سمت استرالیا از اندونزی بوده که شاهد بودیم پناهجویان را در کشتیهایی که از نظر امنیت و ایمنی بسیار خطرناک هستند، سوار میکنند و به سمت استرالیا حرکت میدهند که دو اتفاق برای آنها میافتد، اول اینکه یا گرفتار امواج دریا میشوند که چندین مورد در این زمینه داشتهایم و دولت اندونزی و استرالیا تمام تلاششان را برای نجات حادثهدیدگان انجام دادهاند و معمولا با غرق زیادی از افراد مواجه شدهایم که تعداد زیادی از جنازهها غرق شده و پیدا نشده است.
عراقچی با بیان اینکه اگر کشتیهای قاچاق انسان سالم به استرالیا برسند در کمپهای جزایر دورافتاده پناهجویان را اسکان میدهند، افزود: در این مورد نیز پناهجویان به طور کامل از طرف دولت استرالیا فراموش میشوند و در آخرین اقدام پناهجویان جزیره مائورو در استرالیا شورش کردهاند و با مقامات این جزیره درگیر شدند که ما اطلاعات دقیقی از اینکه آیا پناهجویان ایرانی در میان آنها وجود داشتهاند یا خیر، آیا درگیر شدهاند یا صدمهای به آنها رسیده است، نداریم.
سخنگوی وزارت خارجه با اظهار اینکه دولت اندونزی اخیرا اقدام بر لغو ارایه ویزا در فرودگاه کرده، خاطرنشان کرد: ما به مشورتمان در این زمینه ادامه میدهیم تا از این پدیده جلوگیری کنیم. علاوه بر این نهادهای داخل کشور بخصوص رسانهها باید در خصوص عواقب این اقدام به مردم اطلاعرسانی کنند.
عراقچی در خصوص آخرین وضعیت دیپلمات عربستانی که در حادثه تصادف منجر به کشتهشدن شهروند ایرانی در تهران شد، گفت: از رسانهها خواهش میکنم این موضوع را سیاسی نکنند که کمکی به حل آن نمیکند؛ یک اتفاقی افتاده که خودش دارای ابعاد پیچیده است، مجرم یک دیپلمات عربستانی است که مصونیت سیاسی دارد و نمیتوان به کارش رسیدگی کرد و باید از سوی دولتاش این مصونیت لغو شود.
وی با اعلام اینکه ایران درخواست لغو مصونیت از دیپلمات مجرم عربستانی را به این کشور اعلام کرده، افزود: مذاکرات ادامه دارد و هیچ دولتی به آسانی راضی به لغو مصونیت از دیپلماتاش نمیشود و در این زمینه برخی مقامات سعودی با خانواده شهروند مرحوم ایرانی مذاکراتی داشتهاند تا بتوانند با پرداخت دیه مشکل را حل کنند.
پیگیری پرونده ضرب وشتم نماینده مجلس در عربستان/تقویت ارتباط ایران و حماس
سخنگوی وزارت خارجه کشورمان در بخش پایانی نشست هفتگی خود با خبرنگاران در خصوص اظهارات اخیر یک نماینده مجلس مبنی بر اینکه وی در عربستان مورد ضرب و شتم افراد ناشناس قرار گرفته، گفت: سفارت ما در ریاض در تماس نزدیک با مقامات سیاسی و امنیتی عربستان است. متاسفانه در حج عمره این نماینده مجلس مورد ضرب و شتم قرار گرفت که از نظر ما مورد قبول نیست و دولت عربستان را مسئول حفظ امنیت همه حجاج میدانیم و این مشکل صورتگرفته مسئولیت دولت عربستان را سنگینتر میکند و پیگیر این موضوع هستیم.
وی در مورد اخبار منتشرشده از امکان انتقال پرونده هستهای ایران از دبیرخانه شورای عالی امنیت ملی به وزارت امور خارجه اظهار داشت: این اخبار مبتنی بر حدس و گمان و تحلیلهایی است که از سوی افراد مختلف ارایه میشود و هیچ تصمیمی در این مورد صورت نگرفته و این در اختیار آقای روحانی است که پیگیری این کار و تعیین اینکه چه نهادی مسئول پیگیری پرونده هستهای ایران است در اختیار وی است.
وی ادامه داد: تصمیمگیری البته همانند تصمیمگیری برای دیگر پروندههای مهم کشور در شورای عالی امنیت ملی صورت خواهد گرفت اما مذاکرات میتواند هم در وزارت امور خارجه باشد و هم در دبیرخانه شورای عالی امنیت ملی باشد.
عراقچی در خصوص مواضع اخیر جنبش حماس و اختلافنظرهای این جنبش با ایران عنوان کرد: در طول دو سال گذشته موضوع سوریه و فتنهای که در این کشور شروع شد برخی از دوستان ما را در منطقه دچار اشتباه کرد. در مواضع اعلامشده و تعیین دوستی و دشمنی برخی از دوستان ما دچار غفلت از نقش رژیم صهیونیستی و آمریکا در توسعه سوریه شدهاند. تحولاتی که در چند هفته اخیر رخ داد ذهنها را روشنتر کرد و مسایل را واضحتر نشان داد.
وی با تاکید بر این نکته که رابطه ایران و حماس همواره خوب بوده، تصریح کرد: ما این جنبش را یک عضو بسیار مهم در مقابل رژیم صهیونیستی میدانیم و آنچه که ما و حماس را بههم نزدیک میکند مقاومت در برابر رژیم صهیونیستی است. برخی از مسایل ممکن است سوءتفاهماتی ایجاد کند که در حال رفع آن هستیم و علاقه دو طرف در حفظ ارتباط و مستحکمترشدن آن بیشتر شده است.
پایان پیام/
نظر شما